Fieldtest Bushnell Natureview Cam HD

Ed Dorrestein van Cameraland nam de Bushnell Natureview Cam HD mee tijdens een safari in Botswana en Namibië alwaar deze kleine camera zich moest meten met de kaken van een hyena. Lees verder hoe het afliep!

Op Safari

Al ruim 12 jaar fotografeer ik het wildlife van Botswana en Namibie waar ik een aantal jaren als Safarigids heb gewerkt met mijn eigen safaribedrijf Good Morning Africa. Mooie foto's natuurlijk en spannende verhalen.

Mijn vrouw en ik, gaan altijd voor de meest extreme vorm van safari, dat wil zeggen, de bush in met een tentje en slapen tussen de leeuwen, olifanten en hyena's. Regelmatig krijgen we dan ook 's nachts bezoek rond de tent van deze lieden en hebben we al veel spannende momenten meegemaakt. Om ook thuis iets te kunnen laten zien van hoe dat nou in z'n werk gaat 's nachts leek het ons een leuk idee om eens een zogenaamde cameraval mee te nemen zodat we het nachtelijk bezoek vast kunnen leggen op video en foto.

Bushnell Natureview HD

De keuze viel op de Bushnell Natureview HD en die hebben we natuurlijk eerst uitgebreid getest in onze achtertuin. Prima resultaten met onze twee katten nadrukkelijk in beeld terwijl ze 's nachts uit onze vijver drinken. Camera geladen met een goed stel Varta Lithium batterijen en een lege SD card , het avontuur kon beginnen.

Okavango Delta

Vier dagen na het begin van ons trip kwamen we aan op onze geliefde plek in de Okavango Delta, Botswana. Vrijheid, rust, lekker warm en ruige natuur. Overdag hadden we al het geluk om parende leeuwen te fotograferen en hadden we tijdens de lunch bezoek gehad van een olifant.


Uiteindelijk gaat na een prachtige dag ook in Botswana het licht uit en wordt het aardedonker. We eten bij ons kampvuur en gaan de camera ophangen. Met de bijgeleverde strap maken we de camera vast aan een boom op ongeveer een 1,2 meter hoog zodat hij een goed uitzicht heeft over onze kampeerplek.

We hebben bezoek!

De eerste hyena kijkt al van een afstand toe maar vervolgt zijn weg het donker in. Na wat testen met heen en weer lopen zien we dat de camera werkt en gaan we naar bed. Morgen weer om vijf uur op.


Het duurt nog geen uur of we horen wat onheilspellende krakende geluiden maar na een paar minuten wordt het weer rustig rond ons kamp. We horen de leeuwen die we overdag nog gefotografeerd hebben brullen en slapen heerlijk de hele nacht.

Wat is er met de camera gebeurd?

De volgende ochtend ontdekken we wat dat gekraak nou was, onze camera is niet meer. Volledig aan stukken ligt hij een paar meter bij onze tent vandaan en er is niet veel meer van over. Gelukkig is de SD card nog heel en kunnen we later zien dat onze camera slechts 2 minuten in leven is gebleven, en dat al op de eerste nacht in de bush. Het testen en het maken van mooie beelden zal dus moeten wachten tot de volgende trip.

De testresultaten

Testresultaten tot nu van de Bushnell Natureview HD:

  • Uitstekend voor het vastleggen van katten in eigen tuin
  • Niet bestand tegen de kaken van een hyena (2,000 pounds per square inch)
  • Meegeleverde strap niet sterk genoeg
  • Batterijen geven niet voldoende stroom voor een schrikdraad effect

Bekijk hier het filmpje dat is gemaakt van de hyena die de camera probeerde op te eten:

Ed Dorrestein

Fotograaf / Safarigids

Ed Dorrestein heeft een passie voor natuur- en wildlife fotografie. Hij is zijn carrière in 1984 begonnen als trouwfotograaf, waarna hij jarenlang werkzaam is geweest binnen de camerabranche (waaronder als mede-eigenaar van Cameraland). Ed heeft tevens ruime ervaring als safarigids en gaat nog steeds jaarlijks reizen en fotograferen in Afrika. Hij test regelmatig camera's en schrijft en vertelt daar uitgebreid over.