De regel van 1/3

De regel van 1/3

De regel van 1/3

Soms heel soms kan een zin je leven veranderen, regenboogjes geven aan die dag, elfjes en openbaringen en zo is die kans er dus ook dat dezelfde zin… dat niet doet. Beide opties zijn goed. Het er over nadenken is minstens zo goed.“Er zijn twee belangrijke momenten in je leven, de dag dat je geboren werd en de dag dat je snapte waarom

De zin is zo ongehoord prachtig en van de zwaar besnorde Mark Twain. Die eigenlijk gewoon Samuel heette.

De dag dat je geboren werd was je al winnaar van 9 miljard mini zwemmertjes en won je de eicel en het leven (als je dit leeft en leest al een held dus of heldin natuurlijk. “En de dag dat je beseft waarom” is een wat lastigere vraag waar ik laatst met een goede vriendin een paar goede wijn over moest nadenken.

Mijn eerste antwoord leverde een lieve glimlach op maar telde blijkbaar niet. Het betere antwoord kwam na de derde wijn en een olijf of 7;

“Wat kan ik anders dan mooie dingen maken en het leven wat kleur geven, me gekke irrelevante dingen afvragen en het antwoord niet eens afwachten. Wellicht zelfs een mens of tien mogen laten verwonderen en mooie kanten van het leven laten zien door gedachten of muziek, een schilderij, film of een foto”.

We hebben vooralsnog één leven en hebben het daarmee te doen. De dag dat je stik chagerijnig bent kan ook zomaar je laatste zijn en heel graag wil ik dat liever niet. Laat mijn laatste dag een mooie zijn en dan snap ik wellicht waarom ik leefde en tot die tijd maak ik graag mooie dingen”

Een prachtige tip om jou er bij te helpen met het maken van een foto is de regel van 1/3 1/3

Het is een simpele tip die het beeld rust geeft, die het de kijker makkelijker maakt en de beeldtaal verstaanbaar. Ik kan er een zware filosofie aan hangen maar probeer het gewoon. Over de stelling van Twain kom ik toch nooit heen.

Op je telefoon kun je zelfs hulplijnen instellen die je erbij helpen. Maak er gebruik van en probeer te voelen waarom de 1/3 regel werkt.

Voorbeeld van een kwadrant kader, sommige regisseurs voeren die soms hele scenes van een film door en geeft de kijker een enorm ruimte besef, je kunt het beeld bijna in 2 delen, aan 1 kant 1 deel van het verhaal ander andere kant een heel ander deel van een verhaal.Er zijn andere filosofieën van bv voor je beeld kader als quadranten maar dan moet je verder studeren en ook een Tolstoi lezen of Nietzsche, terwijl de basis al prachtig simpel is met 1/3 en de vraag; de dag dat je snapte waarom.

Het mooie antwoord van waarom je leeft blijf ik je graag verschuldigd, dat is een zoektocht die wel of niet gevonden wordt maar tot dan… maak foto’s, onderzoek gevallen blaadjes, zonnestralen, sneeuwvlokjes, vrienden, dochters, zonen, vaders, moeders en wie er dan maar op aarde rondloopt. Maak fotos van stranden, zeeën en dingen die er niet zijn.

(Zeg ook ik hard tegen mezelf)

PS; deel gerust de nieuwsbrief, of geef een comment of tip. Graag zelfsFrits de Beer
Fotograaf

Frits de Beer is een fotograaf, filmmaker, verhalenverteller en kunstenaar uit Alkmaar. Zijn werk kenmerkt zich door een nadruk op vernieuwing en gevoel, de techniek is hierbij een middel om een emotie over te kunnen brengen. “Wat ik ooit heb gemaakt ga ik nooit voor jou maken. Het is al gedaan en ik ga en kan mezelf niet herhalen. Bekijk wat ik ooit maakte en vergeet het dan weer."