Creatief met lagen

CREATIEF MET LAGEN

CREATIEF MET LAGEN

Foto van Evan Sharboneau

Je kunt door middel van lagen in Photoshop zeer creatieve foto's maken. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf vermenigvuldigen en een complete compositie vullen met...jezelf!

Photoshoppen is voor veel mensen best lastig en vergt enige oefening, maar gelukkig is er een techniek die ook voor beginnende photoshoppers vrij eenvoudig is en erg leuke resultaten op kan leveren. Het enige wat je hoeft te doen is je camera op een statief zetten en meerdere foto´s maken met exact dezelfde achtergrond, waarbij je een onderwerp op de voorgrond telkens op een andere plek neerzet. Omdat je op elke foto exact dezelfde achtergrond wilt hebben, is het wel van belang dat je bij elke foto dezelfde camera-instelling hebt. Je kunt hiervoor het beste handmatig scherpstellen, of na het automatisch scherpstellen overschakelen naar manual. Om geen kleur- en belichtingsverschillen te krijgen, is het ook raadzaam je witbalans en belichtingsregeling van de automatische stand af te halen.


Vrijmaken of gummen

Wanneer je voldoende verschillende foto's hebt gemaakt kun je deze in Photoshop, of een ander bewerkingsprogramma, over elkaar heen plakken en telkens de persoon uit de onderliggende laag vrijmaken. Dit kun je door de persoon met één van de selectie tools te selecteren, door gebruik te maken van ´layer masks´, maar dit kan ook heel eenvoudig door met een gummetje in de bovenliggende laag een persoon of onderwerp uit de onderliggende laag vrij te gummen.

Foto van Cameraland medewerker Jelle Wognum
Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.