ISO, diafragma en sluitertijd uitgelegd aan de hand van .... een emmer water!

ISO, DIAFRAGMA EN SLUITERTIJD UITGELEGD MET WATER

ISO, DIAFRAGMA EN SLUITERTIJD UITGELEGD MET WATER

Vaak horen wij cursusgevers, fotografen of collega´s uitleg geven over ISO, diafragma en sluitertijd en na een half uur denken wij, mijn god dat snappen wij zelfs niet meer. Daarom bij deze de meest simpele uitleg over het magische drietal aan de hand van een emmer water. We hebben ook een uitleg met bier voor degene bij wie dit meer in de smaak valt.

  • ISO-waarde = Grootte van de emmer
  • Diafragma = De kraan
  • Sluitertijd = De tijd voordat de emmer vol is
  • Water = De hoeveelheid aanwezig licht

De emmer

De emmer moet precies tot aan de rand vol.

  • Overstromen = Overbelichten
  • Niet vol = Onderbelichten

Gelukkig weet de camera precies hoe groot de emmer is en kan hij volledig automatisch de emmer tot aan de rand vullen.

ISO-waarde, een magisch en onbegrepen getal

Je bepaalt voor je gaat fotograferen de ISO-waarde. Deze waarde begint veelal bij 100 of 200 (sommige camera´s zelfs 50) en kan oplopen tot wel 25.000. ISO 100 is een hele grote emmer en ISO 25.000 een heel kleintje. Als er heel veel water (lees licht) is, kies je voor een grote emmer en bij weinig water kies je een kleintje. Een grote emmer heeft veel inhoud (informatie in je foto) en zal kwalitatief het beste resultaat geven. Je kiest dus altijd een zo groot mogelijke emmer!

Diafragma, de kraan van je camera

Het diafragma is de kraan van je camera, groot diafragma is de kraan vol open, klein diafragma is de kraan bijna dicht. Dit heeft dus direct invloed op de tijd die het duurt voordat de emmer vol is.

  • Groot diafragma = Emmer snel vol
  • Klein diafragma = Emmer langzaam vol

Ook is de hoeveelheid aanwezig zijnde water (lees licht) van invloed. Je kan de kraan vol open zetten, maar als er weinig water is zal het nog steeds lang duren voordat de emmer vol is. Kiezen voor een kleinere emmer (hogere ISO-waarde) is dan een optie, omdat het dan minder lang duurt voordat je emmer gevuld is, oftewel de foto goed belicht is.

Sluitertijd, de tijd voordat de emmer vol is

De sluitertijd bepaalt hoe snel de emmer vol is.

  • Korte sluitertijd = Emmer snel vol
  • Lange sluitertijd = Emmer langzaam vol

Dat betekent dus dat je voor een korte sluitertijd de kraan (diafragma) flink open moet zetten of een kleine emmer moet kiezen.

Emmer te vol = Overbelicht 
Er is teveel water (lees licht) in je emmer en hij stroomt over. Resultaat een veel te lichte foto.

Emmer niet vol = Onderbelicht 
Er is niet genoeg water in je emmer en hij is dus niet vol. Resultaat een te donkere foto en te weinig informatie en dat zie je terug als ruis.Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.