Je camera als webcam

Je camera als webcam, hoe werkt dat?

Je camera als webcam, hoe werkt dat?

Voor online vergaderen, vloggen en streamen kun je een webcam gebruiken, of de camera van je laptop. Maar veel foto- en videocamera’s zijn ook inzetbaar als webcam. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.


Veel camerafabrikanten bieden nu software aan waarmee je je camera gebruikt als webcam. Die software download je gratis op de website van je cameramerk, waarna je kunt dan deelnemen aan video-overleg op Teams, Zoom, Skype en vergelijkbare programma’s. Of je maakt opnamen voor je eigen vlog of voor de webinar. Je sluit de camera daarvoor op de computer aan met de usb-kabel. Bij zo’n koppeling geeft je camera het live beeld van het beeldscherm door. Het geluid komt dan vanaf de microfoon in je laptop of een losse microfoon die je op je computer aansluit. De microfoon van je camera werkt bij deze aansluitmethode niet.

Het werkt als volgt:

 1. Installeer de webcam-software op de computer.
 2. Verbind de camera met de computer door middel van de usb-kabel.
 3. Volg de instructies in de handleiding van de fabrikant. Let met name op de juiste usb-instelling Vaak is ‘Automatisch ’voldoende, dan kiest de camera zelf de juiste verbindingsmethode.
 4. Open de video conferencing software (Skype, Zoom, Teams etc,) van je computer. Selecteer daarin eventueel de microfoon van je computer, of een aangesloten externe microfoon.


Microfoon

Hoe dichter de microfoon bij de geluidsbron zit, des te mooier wordt het geluid. Een dasspeld- of lavalier-microfoon is dan ideaal. Een richtmicrofoon op de camera werkt ook goed, maar is toch duidelijk gevoeliger voor galm en achtergrondgeluiden. Sluit de microfoon aan op de computer, niet op de camera. Het is belangrijk dat je microfoon een TRS aansluiting heeft, niet de TRRS aansluiting voor smartphones. Er bestaan verloopkabels van TRRS naar TRS.


Voeding

Voor een langdurige sessie kan de capaciteit van de batterij van je camera onvoldoende zijn. Je zou met een extra batterij kunnen werken, maar het wisselen kan toch een lastige onderbreking opleveren. Voor probleemloos langdurig gebruik is een externe voeding de beste oplossing. Die is voor veel camera’s leverbaar. Bij diverse nieuwe cameramodellen is het mogelijk de netvoeding via een USB-C aansluiting te laten lopen.


Aandachtspuntjes

 • Het kan zijn dat je camera na een bepaalde tijd automatisch in de slaapstand gaat. Vaak kun je de wachtpauze instellen. Soms is deze slaapstand uitschakelbaar. Dat is voorlangdurige sessies natuurlijk belangrijk.
 • De usb-kabel die bij je camera wordt geleverd is kort. Je zult een langere kabel of een USB-verlengkabel nodig hebben. Het usb-signaal is niet geschikt voor grotere afstanden dan 5 meter.
 • De kwaliteit ligt bij gebruik van de webscamsoftware op een eenvoudig beeldschermniveau. Feitelijk gebruik je de filmfunctie van je camera hierbij niet. Wil je de filmopties gebruiken die je camera tot zijn beschikking heeft, dan zul je de instelligen van je webcam software moeten aanpassen.
 • De webcamsoftware werkt niet bij alle camera’s; vaak gaat het om de meest recente modellen. Op de downloadpagina van de fabrikant is te vinden welke modellen compatible zijn.

Hogere kwaliteit is mogelijk met een capture adapter

Wil je de opnamekwaliteit van je camera goed uitbuiten, gebruik dan een capture card of capture adapter. Die zorgt ervoor dat je computer een compleet videosignaal binnenkrijgt, mét geluid (de audio is in het HDMI signaal opgenomen). Zo krijg je professionelere mogelijkheden, doordat de video-instellingen van je camera dan beschikbaar zijn. Je kunt zelfs met meerdere camera’s werken, of met externe recorders.

Een capture card is bestemd voor inbouw in een pc, een capture adapter sluit je aan op de USB-aansluiting op een laptop of PC. De bekendste is de Elgato Camlink. Wij hebben uitstekende ervaringen met de Atomos Connect. Deze levert output met een maximale resolutie van 1080p60 of 4K30p (van 4K30p maakt hij automatisch 1920x1080, streamen in 4K kan dus niet).

Nog een belangrijke opmerking over het geluid: Heeft de capture adapter geen separate geluidsingang, dan moet het geluid ook vanuit de aangesloten camera komen. Als je je microfoon bij gebruik van een capture adapter rechtsreeks op de computer aansluit is de kans aanwezig dat beeld en geluid niet synchroon zullen zijn. Dat is overigens weer op te lossen via de gratis software OBS, maar als je van eenvoud houdt sluit je de microfoon liever aan op je camera.


Clean HDMI

Wil je gebruik maken van een capture adapter, dan is het belangrijk dat je camera een ‘clean hdmi’ optie heeft. Dan kan hij een hdmi-signaal doorsturen waarvan het beeld volledig vrij is van tekstinformatie, cijfers en symbolen. Deze optie is in het menu van de camera te vinden.

Opnamebeperking 29 minuten en 59 seconden

Flink wat fotocamera’s met filmfunctie kunnen niet langer achtereen filmen dan 29 minuten en 59 seconden. Bij de nieuwste camera’s komt deze beperking vaak niet meer voor. Bij gebruik van de webcamsoftware is de opnameduur nooit beperkt. Alleen de slaapstand kan nog roet in het eten gooien.

Tips voor streamen

Wil je je videobeeld live gebruiken, dan is het goed om het onderstaande aandacht te besteden:

 • Test de hele setup vooraf, in alle rust.
 • Maak bij voorkeur gebruik van een bekabelde connectie. Dat betekent dat je de computer via een ethernetkabel linkt met het internet, eventueel met Powerline-adapters via het lichtnet.
 • Moet je toch gebruik maken van WiFi, zorg er dan voor dat zo weinig mogelijk extra apparaten via WiFi verbonden zijn.
 • Voor HD-kwaliteit is het belangrijk dat je uploadsnelheid minimaal 7,5 mb per seconde is.

Webcamsoftware

Hieronder staan de links voor het downloaden van de webcamsoftware. Let op: de webscamsoftware werkt niet voor alle modellen van de fabrikant. Meestal zijn alleen de meer recente camera’s geschikt.


Geplaatst in: Tags:
Lars Polder

Cameraland-medewerker, fotograaf, schrijver

Lars Polder is verkoopmedewerker bij Cameraland en wandelende fotografie-encyclopedie. Hij heeft verschillende praktische fotografieboeken geschreven en geeft regelmatig workshops.