Bevestig een draagriem goed aan je camera

BEVESTIG EEN DRAAGRIEM GOED AAN JE CAMERA

BEVESTIG EEN DRAAGRIEM GOED AAN JE CAMERA

Een tip voor iedereen die zijn of haar camera aan een draagriem heeft hangen, ongeacht welk merk, soort of type. Deze tip is dus niet alleen bestemd voor het bevestigen van de originele riem die bij de camera geleverd wordt, maar ook voor alle andere draagriemen die gebruik maken van de haakjes die op de camera te vinden zijn. Welke riem je ook gebruikt, zorg ervoor dat die riem goed vast zit. Het is immers niet de bedoeling dat deze riem losschiet. Maar je moet er ook geen hinder van hebben. Daarom: hoe bevestig je een draagriem aan de camera? Gastblogger Nando Harmsen legt het haarfijn uit!

Hoe een draagriem bevestigd moet worden staat vermeld in de handleiding van de camera. In de onderstaande foto is duidelijk te zien hoe het vermeld staat, compleet met een mooie tekening. De riem zit goed vast en de kans dat deze los schiet is nauwelijks aanwezig. Ik zeg bewust nauwelijks, want ik herinner me een moment waarbij ik merkte dat door de jaren heen het uiteinde van de riem ongemerkt tot gevaarlijk dicht bij de gesp verzakt was. Een stukje verder en de riem had los gezeten, met het risico dat de camera valt. En dat is een scenario dat niemand wil meemaken.

De handleiding over het bevestigen van een camera riem.

Naast de kans dat de riem los schiet, is er nog een ander probleem bij bovenstaande manier van bevestigen: het uiteinde van de riem steekt altijd een stuk(je) uit wat hinderlijk kan zijn. De onderstaande foto laat dat perfect zien.

De draagriem volgens de handleiding bevestigd.

Natuurlijk is de riem in de bovenstaande foto erg krap bij het oog bevestigd. Maar ook als er meer ruimte is zal het uiteinde van de riem altijd uitsteken. Zeker voor de mensen die een riem niet te lang willen hebben kan dit losse uiteinde vervelend zijn. Er is een oplossing voor dit losse uiteinde van de riem: knip het kort af, en smelt het materiaal vast met een lucifer of aansteker zodat het niet meer gaat rafelen. Zo deed ik het in het verleden. Maar zelfs dan blijft het een stukje dat uitsteekt, èn dat uiteindelijk misschien wel los schiet.

Dit artikeltje zou niet bestaan als er geen alternatieve methode was om een riem vast te maken. Die laat ik hier met behulp van een paar foto's zien. Het voorkomt niet alleen het ongemerkt verschuiven en losschieten, maar ook het hinderlijke uiteinde van de riem. Kijk eerst nog even naar de eerste foto van het artikel om te zien hoe de riem normaliter vastgemaakt moet worden. Dat zal de basis zijn.


Stap 1
haal de riem door het haakje op de camera, precies zoals in de handleiding staat. Zorg dat het oogje tussen de camera en de gesp zit. Dit is belangrijk.

Stap 1

Stap 2
haal de riem door het oogje en – nu komt het GROTE verschil – steek de riem boven in de gesp in plaats van onder door. De onderstaande foto laat exact zien hoe dit gaat. Hierin zit het verschil is met de manier uit de handleiding.

Stap 2

Stap 3
Zorg dat de riem zo lang is als je wenst en trek de lus aan tot deze strak zit. Zoals je zult zien zal het uiteinde netjes opgeborgen zitten tussen de riem in waardoor deze niet meer uitsteekt of in de weg zit (zie foto hieronder). Doe dit ook bij de andere kant van de camera en ga vervolgens de lengte van de riem bijstellen tot deze precies naar wens is.

Stap 3

Stap 4
Wanneer de riem de juiste lengte heeft komt de laatste stap. Trek het oogje in de richting van de gesp zodat het uiteinde van de riem goed vastgeklemd zit. Dit staat afgebeeld in de onderste foto. Zoals je zult voelen gaat dit erg stroef, en dit moet ook. Neem het oogje in een hand en hou de camera in de andere hand: dat maakt het wat makkelijker om kracht te zetten. Het resultaat is een riem die muurvast zit.

Stap 4

Deze methode kan dus gebruikt worden voor elk type draagriem dat gebruik maakt van dit systeem. Het hoeft niet persé de originele draagriem te zijn. Het kan zelfs gebruikt worden voor andere dingen zoals een draagriem van een verrekijker, of wat dan ook. In het verleden wilde ik het uiteinde van de riem nog wel eens afknippen, maar dat is niet langer nodig.

Tot slot heb ik een foto van beide bevestigingsmanieren naast elkaar. Het verschil mag duidelijk zijn.

Het verschil
Nando Harmsen
Fotograaf

Nando Harmsen is een professioneel trouwfotograaf met als hobby landschapsfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geeft lezingen en workshops over zijn fotografie. Nando heeft door de jaren heen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld, wat heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.