Anders denken, anders doen

Anders denken, anders kijken

Een tijdje geleden vroeg een band aan me of ik een bandfoto wilde maken, je weet wel, vier mannen op een rijtje zoals men al doet vanaf 1951 en in 1952 en 1953 en 1972 en 1973 en 1974 en 1981 en 1982 en 1985 en elk jaartal tot en met ik ooit dood ga.
Mijn antwoord was nee sorry dat soort foto’s maak ik heel graag liever niet.

Wil zeker wel een foto maken maar dan vind ik het leuker iets anders te maken, met een beetje zelfspot, ik bedoel 4 mannen op een rij waarvan de jongste leeftijd al begint met een 6…. kan nooit serieus genomen worden, dan maar een beetje over de top en echt wat goed stoms gaan doen.

Daar waren ze wel voor in, dat valt een band wel te prijzen geef ik toe.
Veel willen toch 4 op een rij. Net als alle suffe voetbalteamfoto’s.

Ik moest voor AZ eens zo een voetbalteam foto maken, nog voor ik wat kon zeggen zaten de spelers al klaar in de juiste pose en zonder tegensputteren maakte ik waarschijnlijk de foto omdat tegen zoveel stomheid kon ik niet tegen op.

NIETS maar dan NIETS mocht anders zijn maar het moest wel een creative foto worden.

Overigens herinner ik me het verhaal als dat ik spontaan schelden wegliep en de veel te dure spelers sprakeloos achter liet met stomheid geslagen en dat ze opeens tot besef kwamen wat een stomme daad ze deden en me terug smeekten… en ……. ow wacht ik draaf door en kans is groot dat ik dit verzon.

Maar, de tip, anders denken, anders kijken en niet bang zijn als iemand iets perse wil het gewoon niet te doen en wat anders te maken in goed overleg. En als je het goed kunt motiveren… dan ben je fotograaf.

Ik heb wel eens een telefoontje gehad van een opdrachtgever die wilde de fotos zo en zo en zo en zo en zo en zo en dit en dat en zo en zo lijkt ons ook leuk.

Mijn antwoord was weer dwars en vertelde hem waar een camera winkel is in Alkmaar en koop zelf een camera en maak wat je wilt, dan ben je waarschijnlijk nog goedkoper uit ook.

OF….. vertel me WAAROM je een foto wilt dan vertaal ik jou woorden wel naar beeld.

zo geschiede

En over deze foto van de band, ik vind het er grappig, vier vals spelende mannen van een mooie leeftijd die gewoon nog muziek maken en zichzelf niet wanen als die nieuwe tienerband maar gewoon lekker doen wat ze doen en zelfs de fotograaf zijn stomme gang liet gaan.Frits de Beer
Fotograaf

Frits de Beer is een fotograaf, filmmaker, verhalenverteller en kunstenaar uit Alkmaar. Zijn werk kenmerkt zich door een nadruk op verniewing en gevoel, de techniek is hierbij een middel om een emotie over te kunnen brengen. “Wat ik ooit heb gemaakt ga ik nooit voor jou maken. Het is al gedaan en ik ga en kan mezelf niet herhalen. Bekijk wat ik ooit maakte en vergeet het dan weer."