Digitale videocamera

Sorteer

1 - 18 van 30 producten

30 producten

Filteren
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Videocamera (semi)pro

Videocamera's (semi)pro

Onder de videocamera’s is de professionele videocamera de meest uitgebreide variant. Deze camera heeft meer uitgebreide specificaties en een betere kwaliteit dan een camcorder. Al decennialang wordt de professionele videocamera gebruikt voor professionele doeleinden, zoals tv-opnames en documentaires. Dit type camera is daarentegen ook geschikt voor de semi-professionele filmer die op zoek is naar het beste beeld en geluid. Met een (semi)pro videocamera haal je het maximale uit je opnames. Grote spelers op de markt van professionele filmapparatuur zijn Canon, Panasonic en Sony.

Voordelen

Het voornaamste verschil tussen een professionele videocamera en een camcorder is de kwaliteit van de beeldsensor en de lens. Een camcorderlens is namelijk in de meeste gevallen gemaakt van een zeer hoge kwaliteit plastic. Een professionele videocameralens is daarentegen van glas met diverse coatings om vervormingen te voorkomen. Daarnaast bevatten (semi)professionele camera’s lichtgevoeligere chips en betere verwerkingssystemen. Dit zorgt ervoor dat de geschoten beelden van hogere kwaliteit zijn. Tot slot hebben ze zowel een grotere opening van de lens als een grotere beeldsensor. Hierdoor wordt er meer informatie opgeslagen en leg je de mooiste details vast.

Beeldkwaliteit

Een grotere sensor van een professionele videocamera t.o.v. andere videocamera’s zorgt ervoor dat er meer licht op de sensor valt en dus meer informatie krijgt. Hierdoor kan dit type camera beter omgaan met bewegingen, kleuren en slechte lichtsituaties. Kortom, hoe groter de sensor, hoe hoger de beeldkwaliteit.
De grootste beeldsensor is een full frame-sensor en vind je terug in (semi-)professionele videocamera’s. Deze sensor werkt uitstekend in donkere situaties zonder en een externe lichtbron erbij hoeven te gebruiken. De afmetingen van de beelden komen overeen met die van een ouderwets filmrolletje.

Filmen in 4K

De meeste (semi-)professionele videocamera’s zijn in staat om 4K opnames te maken. Een groot voordeel hiervan is dat je je video op veel groter beeld kan bekijken zonder dat het ten koste gaat van de beeldkwaliteit. De kijkhoek wordt dus ook een stuk groter. De kleinste details in de 4K beelden geven meer diepgang aan de filmbeleving en zorgen voor een kraakhelder beeld.

Externe microfoon

De meeste (semi-)professionele camera’s hebben een interne microfoon, maar daar zitten wat beperkingen aan zoals omgevingsruis en een klein bereik. Vandaar dat een professionele videocamera altijd een externe microfoonaansluiting heeft. Hiervoor bestaan twee verschillende aansluitingen. De eerste is een 3,5mm aansluiting. De bijbehorende kabel is wat gevoeliger voor storingen. De andere is een XLR-aansluiting. Deze bijbehorende kabel heeft een mantel die de kabel beschermt waardoor het storingen voorkomt. De XLR-aansluiting is een professionele geluidsverbinding en draagt het beste audio over naar de professionele videocamera. Ook erg geschikt voor langere afstanden. Het is bij sommige camera’s ook mogelijk om door middel van een dubbele audio-input twee microfoons te gebruiken, zowel voor direct geluid als omgevingsgeluid.

Stabilisatie

Beeldstabilisatie is essentieel voor (semi-)professionele videocamera’s. Dit kan op meerdere manieren bewerkstelligd worden. Een groot deel van de totstandkoming van vloeiende beelden komt door de sensoren van een professionele videocamera. Daarnaast zorgen controllers voor een stabiel beeld. Van dit type camera hebben velen al een controller om de camera op afstand te kunnen besturen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het mogelijk om een controller los erbij aan te schaffen. Ook is het gebruik van een goed statief aan te raden, waaronder monopods en schouderstatieven. Tot slot kan er in de nabewerking de stabilisatie worden aangepast.