Onderwatercamera

Onderwatercamera

Een onderwatercamera is - hoe kan het ook anders - een camera die kan fotograferen en filmen onder water. Door het compacte en afgedichte ontwerp kan de camera onder extreme omstandigheden optimaal te presteren. Bovendien zijn de meeste onderwatercamera’s geschikt om ook boven water te gebruiken.

Kenmerken onderwatercamera’s

Er diverse modellen op de markt, van wegwerpcamera’s tot geavanceerde onderwatercamera’s. Een groot deel van die laatste kunnen zelfs tot indrukwekkende diepte functioneren. Let er wel op dat de camera niet dieper komt dan het maximum aantal meters dat is aangegeven op de doos of in de gebruiksaanwijzing. Als je de camera op grote dieptes wil gaan gebruiken, is het verstandig om een onderwatercamera mee te nemen die over een flitser beschikt.

Daarnaast kan de onderwatercamera goed tegen een stootje. Door het duurzame ontwerp van de huidige onderwatercamera’s zijn veel modellen zowel bestand tegen waterdruk als schokken, kou en stof. Zelfs een val van enkele meters overleeft dit type camera.

Ook kunnen bij diverse modellen onderwatercamera’s ook de de sluitertijd en diafragma worden aangepast én hebben de huidige camera’s een goede optische zoom waarmee je onder water close-ups kunt schieten van onder andere vissen.

Bovendien hebben veel modellen de functie tot het filmen van beelden in Full HD. Via de HDMI uitgang kunnen deze direct worden afgespeeld op tv. Via de WiFi kunnen je bestanden direct worden overgezet naar je mobiele apparaten.

Sensationele situaties

Een onderwatercamera gebruik je voornamelijk - het is weer een open deur - om de onderwaterwereld vast te leggen. In combinatie met het feit dat ze zo compact en licht zijn, worden ze daarom vaak op vakanties of verre reizen gebruikt. Maar dat zijn niet de enige situaties waarin deze camera wordt gebruikt. Hij is namelijk ook zeer geschikt voor wintersportvakanties of buitensporten, zoals kanovaren, kajakken, raften of bergbeklimmen. Omdat hij schok-, vocht- en meestal ook vorstbestendig is, hoef je je geen zorgen te maken over stof, zand of vocht op de sensor.

Bijbehorende accessoires

Je zal af en toe in een situatie belanden waar het (zon)licht erg fel is. Sommige onderwatercamera’s hebben een ingebouwd ND filter. Dat komt zeer van pas als er bijvoorbeeld op het water of in de sneeuw te veel licht is. Voor de camera’s die niet zo’n filter ingebouwd hebben, kan dit filter ook nog los worden aangeschaft.

Daarnaast is het handig om een onderwaterbehuizing voor je camera te kopen tegen de enorme waterdruk en een polsriem om het verlies van de camera in het water te voorkomen. Je kan zelfs een statief gebruiken om opnames vast te leggen tijdens het zwemmen of duiken. Een monopod is hier geschikt voor.