Wat is urbex photography?

Urban Exploration staat voor fotograferen in - of op verlaten gebouwen, ziekenhuizen, fabrieken, tunnels etc.. Belangrijk verschil met inbreken is dat er absoluut niks gestolen of beschadigd wordt, je bent immers op verboden en gevaarlijk terrein wat het eigendom is van een ander. Het kan gevaarlijk zijn omdat veel gebouwen al jaren leeg staan, je veel moet klimmen en klauteren en er is altijd kans op instortingsgevaar.

Veel mooie Urbex locaties zijn te vinden in België, deze foto is bijvoorbeeld genomen in de buurt van de hoofdstad Brussel. De foto is gemaakt in een aula die, zoals te zien is, nog een behoorlijke staat verkeert. Je zou zowaar even kunnen plaatsnemen!

Tips voor mensen die het leuk vinden om dit zelf te doen:

  • Veilheid is het belangrijkste, ga nooit alleen en blijf altijd bij elkaar.
  • Zorg voor voldoende warme - en beschermende kleding evenals goed schoeisel.
  • Neem een degelijke zaklamp mee met reservebatterijen. Omdat alle ramen en deuren vaak dicht gespijkerd zijn kan het erg donker zijn.
  • Draag zorg aan de locatie, ga niet naar binnen als er geen opening is, maak niks kapot om binnen te komen. Een breekijzer is uit den boze. Je wilt hier immers ook niet mee gesnapt worden. Alles wat je niet meeneemt aan inbreker gerelateerd gereedschap kan ook niet tegen je worden gebruikt.
  • Gebruik een statief  om bij extreem weinig licht te kunnen fotograferen. Denk aan een licht carbon statief wat niet te groot is.
  • Lichtsterke lenzen van f/4 en lichtsterker al dan niet aangevuld door een beeldstabilisator is een aanrader.
  • Neem niet te veel mee. Je moet soms door kleine openingen klimmen of tunnels kruipen.
  • Gebruik een (draadloze) draadontspanner  om nog meer bewegingsonscherpte te voorkomen.
  • Zorg voor voldoende accu´s en hou deze warm in de koude wintermaanden. Een koude accu verbruikt tot 80% meer stroom.
  • Word je wel gesnapt gedraag je dan normaal en blijf kalm. Laat de gemaakte foto´s zien op het scherm van je camera en leg uit wat je bedoelingen zijn. Geef je spullen niet af en wis ook je foto´s niet.

Zoals gebruikelijk bij deze tak van fotografie is de exacte locatie niet doorgegeven om vandalisme te voorkomen. Gebruikte instellingen: 24mm bij 1/50 seconde op f/2.0 ISO 800 uit de hand.

Posted in: Tagged:
Cameraland
Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles! Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.