Wat is urbex photography?

Urban Exploration - urbex - staat voor fotograferen in - of bij verlaten gebouwen, ziekenhuizen, fabrieken, tunnels etc.. Fotografisch zijn dit vaak zeer interessante locaties, waar je als fotograaf ongeremd kunt spelen met licht, ruimte en kleur. Het gaat vaak om gebouwen die al jaren lang leeg staan. Roest, gebroken glas, graffiti, oprukkende onkruid, alles geeft een haast surrealistisch sfeer.

Zo’n intrigerende, vervallen locatie, daar kon je vaak niet zomaar binnen. Je hebt best kans dat toegang verboden is, of dat het sowieso moeilijk te achterhalen is waar je toestemming kunt proberen te krijgen. Hoe je ook binnenkomt, laat alles intact. En wees vooral erg voorzichtig. De gebouwen staan vaak al jaren leeg, je veel moet klimmen en klauteren en er is mogelijk kans op instortingsgevaar.


Ga je urbex doen, neem dan deze aanwijzingen in acht:

  • Veiligheid is het belangrijkste, ga nooit alleen en blijf altijd bij elkaar.
  • Zorg voor voldoende warme - en beschermende kleding evenals goed schoeisel.
  • Neem een degelijke zaklamp mee, met reservebatterijen. Omdat veel ramen en deuren vaak dicht gespijkerd zijn kan het erg donker zijn.
  • Draag zorg aan de locatie, ga niet naar binnen als er geen opening is, maak niks kapot om binnen te komen. Een breekijzer is uit den boze. Je wilt hier immers ook niet mee gesnapt worden. Alles wat je niet meeneemt aan inbraakgerelateerd gereedschap kan ook niet tegen je worden gebruikt.
  • Gebruik een statief om ook bij weinig licht de foto’s te maken die je voor ogen staan. Voor veel scherptediepte gebruik je hoge diafragmawaarden, die leiden tot relatief lange sluitertijden. Denk aan een licht carbon statief dat niet te groot is.
  • Je hebt het meeste gemak van een groothoekobjectief, of een zoom met in de kortste stand een flink groothoekbereik.
  • Neem niet te veel mee. Je moet soms door kleine openingen klimmen of tunnels kruipen.
  • Gebruik een (draadloze) draadontspanner om bij lange sluitertijden trilling uit te sluiten.
  • Zorg voor voldoende accu´s en hou deze warm in de koude wintermaanden. Een koude accu is zeer snel leeg.
  • Word je wel gesnapt, gedraag je dan normaal en blijf kalm. Laat de gemaakte foto´s zien op het scherm van je camera en leg uit wat je bedoelingen zijn. Geef je spullen niet af en wis ook je foto´s niet.
Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.