Wat is microfotografie?

Bij macrofotografie wordt een onderwerp tot maximaal de ware grootte op een sensor weergegeven, hierbij is sprake van een vergroting van 1:1. Wanneer een onderwerp groter in beeld wordt gebracht dan het daadwerkelijke is, spreken we van microfotografie. Wanneer een onderwerp bijvoorbeeld 3 keer groter wordt weergegeven, is er sprake van een vergroting van 3:1. Microfotografie zien we veel terug bij het fotograferen van insecten, denk hierbij aan foto´s van de ogen van een vlieg of de behaarde benen van een spin.

Microfotografie is een bijzondere tak van fotografie, omdat je hiermee in staat bent het onzichtbare zichtbaar te maken. Wat je niet met het blote oog kunt onderscheiden, ziet er uitvergroot vaak ook bijna buitenaards uit. Kijk bijvoorbeeld naar de ogen van een vlieg zoals in onze voorbeeldfoto, dit ´oogt´ bijna onwerkelijk.

Wat heb je nodig?

Er zijn objectieven met een vergrotingsfactor hoger dan 1x, maar deze zijn niet voor alle cameramerken beschikbaar en vaak behoorlijk duur. Een goedkopere oplossing is door gebruik te maken van tussenringen . Deze ringen plaats je tussen je camera en het objectief , waarmee de minimale scherpstelafstand wordt verkleind. Nadeel is dat met een tussenring de hoeveelheid licht dat op de sensor valt afneemt en je niet altijd meer gebruik kunt maken van autofocus.

Een andere optie is gebruik maken van zogenaamde close-up filters (ook wel voorzetlenzen genoemd). Deze filters kunnen los of in combinatie worden gebruikt, maar het combineren van close-up filters wordt wel afgeraden i.v.m. de achteruitgang in kwaliteit.

Een derde optie is het gebruik maken van een omgekeerd objectief, al dan niet in combinatie met een tussenring. Je kunt een objectief omgekeerd op een camera bevestigen d.m.v. een zogenaamde omkeerring . Hiermee kun je van een standaard 18-55 kitlens nog een degelijke macrolens maken, met een extra tussenring ben je zelfs in staat verder dan 1:1 te vergroten en is er dus sprake van microfotografie.

Wil je meer weten over microfotografie, neem dan gerust contact op of kom langs in onze winkel.

Cameraland
Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles! Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.