Wat is low key fotografie?


WAT IS LOW KEY FOTOGRAFIE?

Low key fotografie: maak foto's met overheersend donkere tinten

In een low key foto voeren donkere tinten de overhand. Daardoor leg je automatisch extra aandacht voor de elementen die in foto licht zijn. Meestal heb je te maken met een donkere achtergrond en een overwegend donker onderwerp (denk aan donkere kleding, donker gekleurde producten etc.), met slechts enkele lichte accenten. Het schaarse licht in de foto accentueert zo een belangrijk deel van het onderwerp. Het is vaak afkomstig van een spot, of het is zonlicht dat door een kier of andere kleine opening binnenvalt.


Speel met je belichtingsinstellingen

Laat je je camera in een low key situatie zelf uitzoeken welke belichtingsinstellingen er nodig zijn, dan krijg je een grauwe foto. De camera streeft naar een gemiddeld grijze tint, en zal van de overmaat aan donkere tonen een grijs geheel willen maken. Je moet er dus voor zorgen dat de donkere tinten ook werkelijk donker blijven. Daarbij moet je er tegelijk op letten dat het door licht beschenen onderwerp voldoende licht is, maar wel voldoende doortekend blijft. Dus niet wit.


Dit zijn je opties:

  1. Zet de belichtingscorrectie in een min-stand, bijvoorbeeld -2. Dit doe je wanneer je gebruik maak van sluitertijdvoorkeuze (S of Tv), diafragmavoorkeuze (A of Av) of programma-automatiek (P).
  2. Gebruik de M-stand en pas sluitertijd en/of diafragma aan tot je het gewenst reulaat hebt.
  3. Gebruik de low key stand van je camera. Steeds meer camera’s hebben een speciale low key instelling, die er voor zorgt dat je automatisch een goed low key effect krijgt.

De low key techniek wordt veel gebruikt in portretfotografie. Ook bij productfotografie kun jer er vaak heel goed gebruik van maken. Het is sowieso erg leuk om ermee te experimenteren.



Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.