Waar plaats je een watermerk?

Professionele fotografen, maar ook veel amateurs plaatsen een watermerk op hun foto's. Dit is natuurlijk prima, met een watermerk kun je mensen eenvoudig laten weten dat jij de fotograaf bent en waar ze eventueel meer foto's van jou kunnen zien. Bovendien voorkom je ermee dat anderen jouw foto’s gebruiken zonder het aan je te vragen.

Het watermerk kun je op verschillende manieren plaatsen.


Watermerk over de hele breedte van de foto

Een rigoureuze methode, die voorkomt dat iemand je foto ongevraagd kan gebruiken. Maak je het watermerk doorschijnend, dan kun je de foto wel beoordelen, maar is hij niet te kopiëren. Wie interesse in de foto heeft, moet met de fotograaf contact opnemen.

Bescheiden watermerk in een hoek van de foto

Deze methode kies je wanneer je wilt dat iedereen kan zien dat jij de maker van een foto bent, zonder dat je de foto geweld aandoet. Dat is goed voor je reputatie als fotograaf, geeft je extra bekendheid en maakt anderen er bewust van dat ze de foto niet zomaar kunnen overnemen. Kwaadwillenden kunnen echter het randje met watermerk van de foto afsnijden.


Maak van je watermerk geen uitgebreid kunstwerk

Met een beetje Photoshop-skills en een creatieve inslag kun je waarschijnlijk een prachtig watermerk maken. Maar: het gaat vooral om de foto en niet om je watermerk.

Het doel van een watermerk is om de kijker te laten weten van wie de foto is, maar het hoeft echt niet duidelijk zichtbaar in beeld. Mensen die geïnteresseerd zijn, zien dit toch wel. Het is bijvoorbeeld erg mooi en subtiel om je naam of logo niet horizontaal, maar verticaal onderin te plaatsen. We zijn gewend om horizontaal te lezen, een verticale tekst valt daardoor minder op. Gebruik daarnaast een subtiel lettertype en niet sterk contrasterende kleuren. Beter een grijs watermerk op een zwarte achtergrond dan wit, en zeker geen felgekleurde watermerken op een zwart-witfoto.

Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.