Tips voor bruidsfotografie

Tips voor bruidsfotografie

Tips voor bruidsfotografie

Wist jij dat de meeste bruidsfotografen per ongeluk in het vak zijn beland?

Het is echt waar. De meeste bruidsfotografen deden eigenlijk eerst iets anders. Een andere tak van fotografie of zelfs een heel ander beroep. Wel waren zij allemaal dol op fotograferen en vielen zij blijkbaar op onder hun vrienden en familie, want dat is de start geweest van menig carrière switch. Lijk het jou ook tof om bruidsfotograaf te worden, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? dan heb ik hier een aantal tips voor je!

Stel je eens voor dat jij gevraagd wordt om de bruiloft van familie of vrienden wilt fotograferen. Voordat je deze vraag voor jezelf zou kunnen beantwoorden is het handig om te weten wat er zoal komt kijken bij het fotograferen van een bruiloft.

Allereerst heb je natuurlijk een camera nodig.

Een goede, degelijke camera die jij door en door kent en waarvan je weet wat de camera doet in verschillende lichtsituaties. Een camera die je handmatig kan instellen om zo het optimale beeld te kunnen schieten. Een trouwfotograaf werkt met minimaal 2 body’s en een aantal extra lenzen. Je moet er niet aan denken dat een van je camera’s niet doet wat jij graag zou willen en dat je dan belangrijke momenten mist. Stopt de ene camera ermee, dan pak je onmiddellijk de andere. Heb je geen 2 body’s, dan kan je er natuurlijk altijd een huren voor die gelegenheid.

Ik werk liefst met Full-frame camera’s die beschikken over 2 kaartsleuven. Ik sla mijn  foto’s op beide kaarten op. Als een van de kaarten crasht heb je altijd een back-up. Daar zal je eeuwig dankbaar voor zijn op het moment dat het je treft! Ik werk zelf met de Sony A9 en de Sony A7 III, twee systeemcamera’s, waar ik heel erg tevreden over ben. Ze zijn licht en compact, belangrijk omdat je er de hele dag mee rondloopt.

Qua lenzen is het fijn als je met lichtsterke prime lenzen kunt werken in donkere ruimtes. Bruiloften vinden vaak plaats in gemeentehuizen en kerken waar het licht niet optimaal is. Ik werk heel graag met mijn 35mm f/1.4 en met mijn 85mm f/1.8 . Tijdens een ceremonie flitsen wordt niet altijd gewaardeerd, dus beperk ik het aantal flitsmomenten daar zoveel mogelijk. Ik kan echter ook niet zonder mijn 24-70mm f/2.8 lens omdat ik dan snel kan schakelen tussen diverse shots.

Ik twijfelde al een tijd over een aanschaf van de 135mm f/1.8 GM lens om van verder weg toch mooie shots te kunnen maken, zeker in deze corona periode. Toen ik deze mocht uitproberen van Cameraland twijfelde ik geen moment. En WOW! Wat een lens is dat! Deze heeft een supersnelle AF, geeft super scherpe beelden en heeft echt fantastische achtergrond onscherpte! Ik was meteen verkocht.

Tijdens het feest heb je ook flitsers en statieven nodig. Ik gebruik 4 flitsers en zorg dat ik deze onafhankelijk van elkaar kan aansturen zodat ik steeds het meest optimale licht heb voor het shot dat ik wil maken. Daarnaast heb ik diverse lichtvormers en kleuren gels bij mij waarmee ik het licht perfect kan sturen en een creatief effect kan toevoegen aan de foto.

Dan breekt de grote dag aan en je mag gaan shooten.

Het is belangrijk dat je de trouwdag tevoren goed doorspreekt met het bruidspaar, zodat jij precies weet wat het programma van de dag is. Zo weet je wanneer je waar moet zijn en wat je nodig hebt voor dat deel van de dag. Het kan best zijn dat je 5 of 6 verschillende locaties bezoekt op een bruiloft, dus voorbereiding is dan erg fijn.

Heb je nog nooit een bruiloft gefotografeerd, dan raad ik je aan om een workshop te gaan volgen en/of als second shooter mee te lopen met een ervaren bruidsfotograaf. Je kunt dan, zonder de druk van het moeten presteren, rustig mee kijken wat je zoal kunt verwachten op een trouwdag. Je kunt zo gelijk een portfolio opbouwen voor als je zelf als trouwfotograaf aan de slag wilt.

Op de dag zelf heb je geen tijd om rustig dingen te gaan oefenen, het is echt heel hard werken en steeds een stap voor zijn op het programma van de dag. In de tussentijd gebeuren er ook nog allerlei leuke, grappige onverwachte dingen tijdens een trouwdag, dus ook die wil je graag vastleggen. Je staat op een trouwdag eigenlijk de hele dag ‘aan’. Is het jouw vriend of familielid dat gaat trouwen, dan kan je eigenlijk niet echt genieten van de dag als je deze voor hen gaat fotograferen.

Maak duidelijke afspraken met het bruidspaar over de tijdsduur die jij aanwezig zult zijn op hun grote dag en kijkt of er bijzonderheden zijn die jij tevoren zou moeten weten. Soms zijn er mensen aanwezig die ernstig ziek zijn of die uit het buitenland komen voor de bruiloft. Wees er zeker van dat je deze mensen goed vastlegt, daar zal het bruidspaar je zo dankbaar voor zijn. Het zal je verbazen hoe vaak er na het fotograferen van een bruiloft gevraagd wordt of jij de goede foto hebt  van iemand die op de bruiloft was, omdat die persoon er helaas niet meer is en zij een goede foto zoeken voor op de kist.

Op de grote dag ga je vroeg van huis. De dag tevoren heb je natuurlijk al je geheugenkaarten geformatteerd, al je accu’s opgeladen en het schema van de dag in je telefoon gezet. Zorg dat het bruidspaar zich op het gemak voelt in jouw nabijheid, de dag is al spannend genoeg. Het is fijn als je weet hoe je de mensen het beste kunt aansturen. Je wilt ze niet als een ‘zoutzak’ op de foto hebben, dus hoe zorg je ervoor dat iedereen staat waar jij hem of haar wilt hebben en dat ze doen wat jij zegt?

Hoe maak je optimaal gebruik van de omgeving waar je aan het fotograferen bent en hoe profiteer je het beste van het licht dat er is?

Wil jouw bruidspaar heel graag foto’s met een echte ‘golden hour look’? Zorg dan dat de shoot niet om 13.00 uur ’s middags gepland staat, want dan kan je lang shooten maar krijg je nooit de beelden die je wilt hebben.

Als ik een trouwdag zou moeten samenvatten is het beste woord voor de fotograaf eigenlijk dat je een ‘duizendpoot’ moet zijn. Je bent de steun en toeverlaat van het bruidspaar en samen met de ceremoniemeester zorg jij ervoor dat het bruidspaar alleen maar hoeft te genieten. Je stuurt mensen aan, of stuurt hen liefdevol weg, hahaha! Je gelooft het niet maar er zijn nog steeds mensen die je de hele dag van allemaal tips voorzien en het liefst de camera van je zouden overnemen.

Voor mij is het fotograferen van een bruiloft echt een droom. Ik geniet hier zo ontzettend van, dat ik mij super gemotiveerd en geïnspireerd voel op zo’n dag. Ik krijg van mijn bruidsparen eigenlijk altijd volledige vrijheid om hun dag vast te leggen naar mijn inzicht, iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Zoveel vertrouwen krijgen van mensen op een dag die zo belangrijk voor hen is dat is voor mij een grote beloning en blijk van waardering. Ook het feit dat ik regelmatig wordt meegevraagd voor een kleine  bruiloft in het buitenland geeft aan dat mensen veel belang hechten aan hun fotograaf.

Ben jij na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in bruidsfotografie? Super leuk! Schrijf een ervaren bruidsfotograaf aan en kijk of je mee mag lopen als second shooter of volg een goede workshop bruidsfotografie. Hier krijg je alle tips en trucs die je nodig hebt om een dag goed door te komen. Wees altijd eerlijk naar je bruidspaar, zodat je de verwachtingen die zij hebben ook kunt waarmaken, want je kunt het niet meer over doen.

Is een bruiloft nog iets teveel van het goede voor jou? Er zijn genoeg andere vormen van fotografie waar je je skills kunt oefenen en waar de druk minder hoog is. Voor mij staat het plezier in het fotograferen altijd voorop. Kan jij nieuwe inspiratie gebruiken? Je bent van harte welkom op een van mijn workshops.Geplaatst in: Tags:
Yvonne ten Bruggencate
Bruidsfotograaf

Yvonne ten Bruggencate is een professioneel fotograaf uit het Noord-Hollandse Heiloo. Ze is gespecialiseerd in bruidsfotografie, ze heeft binnen dat vakgebied al diverse awards in de wacht gesleept. Yvonne streeft naar foto's met echte verbinding en pure emoties! Naast fotograferen houdt ze zich ook bezig met het geven van workshop volgens haar eigen Moment Design methode.