Schilderen met licht!

Een lichtschilderij maak je door middel van een (zeer) lange sluitertijd, waarbij je tijdens het maken van de foto figuurtjes ´tekent´ met licht. Dit schilderen doe je met een zaklantaarn, sterretjes of een andere lichtbron (in de voorbeeldfoto is gebruik gemaakt van staalwol). Om te beginnen heb je een statief  nodig. Stel je camera vervolgens scherp op de afstand waarop je wilt gaan staan en hanteer een sluitertijd van 10 tot 30 seconden (eventueel op BULB-stand als je nog langer wilt belichten). Vanzelfsprekend kun je deze techiek alleen in een donkere omgeving toepassen, met dit soort sluitertijden krijg je al snel een overbelichtte foto.

Het kan handig zijn om na het scherpstellen de camera van autofocus af te halen en op manual te zetten, zeker in het donker is het lastig om met autofocus scherp te stellen. Bedenk van tevoren wat je (ongeveer) wilt gaan tekenen. Des te langer de sluitertijd, des te meer tijd je hebt om je tekening te maken. Maak gebruik van een lage ISO-stand van 100 tot 200, stel het diafragma in op F/9 tot F/22 en je kunt beginnen. Een afstandsbediening  kan erg handig zijn om je opname te starten, maar je kunt natuurlijk ook samen met een buddy aan de slag.

De voorbeeldfoto is gemaakt met behulp van brandend staalwol dat, wanneer je het ronddraait, een sterrenregen veroorzaakt. Als je op internet zoekt op lichtpainting kom je de meest originele creaties tegen. Dat is ook zo leuk aan deze techniek, vrijwel alles is mogelijk en de grootste beperking is je eigen creativiteit. Veel plezier en succes allemaal!

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.