Review van de Profoto Connect Pro

Review van de Profoto Connect Pro

Review van de Profoto Connect Pro

De nieuwste trigger voor het Profoto flitssysteem is de Profoto Connect Pro. Daarmee is een functie beschikbaar gekomen waar al heel lang behoefte aan is. Het is nu mogelijk om de daadwerkelijke flitsinstelling op de trigger af te lezen. Maar de Connect Pro is meer dan dat. In deze review komen alle aspecten van deze nieuwe trigger aan bod.

Er zijn meerdere triggers beschikbaar om flitsers van Profoto aan te sturen. Er is de Air Remote, een eenvoudige trigger die alleen gebruikt maakt van X-sync, maar waarmee je wel flitsinstellingen op afstand kan aanpassen. Dan is er de AirTTL trigger, die het TTL meetsysteem introduceerde en waarbij tot maximaal 3 flitsgroepen aangestuurd kunnen worden.

Profoto bracht ook de Connect uit, wat de kleinste en meest eenvoudige trigger is. Deze heeft alleen de mogelijkheid om de schakelen tussen handmatig of TTL. De Connect Pro is de nieuwste in deze rij, de trigger waar velen die het Profoto flitssysteem gebruiken op gewacht hebben. Het heeft iets wat alle andere triggers niet hebben: de mogelijkheid tot het aflezen van de ingestelde flitskracht.


Uiterlijk

De Profoto Connect Pro is een rechthoekige trigger met een strak uiterlijk. Het scherm is hetzelfde als de schermen die je terug ziet op alle moderne Profoto flitsers, met grote duidelijke witte cijfers en letters op een egaal zwart oppervlak. De weergave is minimalistisch en één oogopslag af te lezen.

De knoppen zijn ongelabeld, afgezien van de knop voor het modellicht en de knop waarmee je tussen auto en handmatig schakelt. Aan de zijkant vind je de witte aan/uit knop, die tevens als testknop fungeert.

Er is een scrollwiel waarmee je de instellingen wijzigt en door het menu scrollt. Dit menu is te bereiken met de knop in het midden van het scrollwiel. Vier knoppen aan de zijkant van het scherm dienen voor het kiezen van de verschillende kanalen.

Zoals gezegd, de interface ligt in lijn met wat je op de Profoto flitsers terugziet zodat je niet hoeft te schakelen tussen verschillende interfaces. Het batterij compartiment is aan de onderzijde, en voorzien van een losse deksel. Het biedt ruimte aan drie AAA batterijen.

Het flitsvoetje met contacten is afgestemd op de cameramerken waarvoor de Connect Pro beschikbaar is. Dat is Nikon, Fujifilm, Sony, Leica, en de Canon die ik voor deze review heb gebruikt. Er is ook een non-TTL variant beschikbaar. De trigger schuift soepel in het flitsschoentje en vergrendelt met een draaisluiting.

Connectivity

Er zijn maar liefst 100 kanalen beschikbaar, waarin elk zes groepen beschikbaar zijn. Van die zes groepen zijn er drie geschikt voor TTL (groep A, B en C) en drie uitsluitend voor handmatige instelling (groep D, E en F).

De Connect Pro maakt verbinding met Profoto flitsers tot op maximaal 100 meter afstand. Staat je flitser op minder dan een halve meter, dan kan het zijn dat er geen verbinding mogelijk is. Dit heeft te maken met de sterkte van het signaal.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van de AirTTL is de mogelijkheid tot het aflezen van de flitskracht op de Connect Pro zelf. Hiervoor moet de flitser die je aanstuurt wel AirX ondersteunen. Oudere flitsers zonder dit protocol, zoals de eerste generatie Profoto A1 reportage flitsers, kunnen nog steeds met de Connect Pro aangestuurd worden. Dit kan zowel met TTL als handmatig, maar je kunt dan de flitskracht niet aflezen. Dit verdient een korte uitleg.

De Connect Pro kan schakelen tussen het Air1 en Air2 protocol. De Air1 geeft de Connect Pro dezelfde functionaliteit als de oude vertrouwde AirTTL, waarbij je alleen de wijziging van de flitsintensiteit kon ingeven, maar niet de ingestelde waarde kon aflezen. Dit betekent dat je altijd een 0 waarde op het scherm ziet, en als je bijvoorbeeld de flitsintensiteit met 1 stop verandert, springt de waarde na het aanpassen weer terug naar 0. Dit was en is een van de nadelen van de oudere AirTTL triggers.

De tweede optie is de Air2, bestemd voor flitsers die AirX ondersteunen. Deze optie geeft je de mogelijk om de flitsintensiteit direct op de Connect Pro af te lezen. Met deze optie weet je direct hoe de flitskracht is, zonder deze op de flitser zelf te moeten aflezen.

De Connect Pro gaat nog een stapje verder. Je kunt de trigger via Bluetooth met de Profoto app verbinden. Je hebt nu een extra mogelijkheid tot het bedienen van flitsers en het aflezen van de ingestelde flitskracht. Dit gebeurt realtime, zonder vertraging en naar beide richtingen. Ongeacht op welk apparaat je de instelling verandert, dit wordt direct door de andere apparaten overgenomen.

Heb je nog een ouder type flitser, zoals de eerdergenoemde Profoto A1, dan is het niet mogelijk om instellingen te wijzigen als de trigger op Air2 ingesteld staat. Je kunt de flitser gelukkig wel gewoon gebruiken in je flitsopstelling. Wil je op de oudere type flitsers de instellingen wel kunnen wijzigen, dan moet je overschakelen naar de Air1 instelling. In dat geval werkt de Connect Pro hezelfde als de AirTTL.

Gebruik in de praktijk

Wie bekend is met Profoto flitsers en de menu sturing zal zich direct vertrouwd voelen met de Connect Pro. Het menu is hetzelfde en het instellen is kinderlijk eenvoudig. Je kiest een van de groepen en draait aan het wiel om de flitsintensiteit te veranderen. Standaard staat groep A tot en met C op het scherm, en met een druk op de knop wissel je naar groep D tot en met F, en weer terug.

Het scherm is ook in de volle zon perfect af te lezen, mits de helderheid ingesteld staat op de hoogste stand. Hoewel deze in drie niveau’s in te stellen is, heb ik deze continu op de helderste gehouden, ook voor binnen.

Het schakelen tussen TTL en manual door op auto te klikken gaat razendsnel. Je kunt zoals bij alle Profoto flitsers de eerste foto in TTL maken, waarna je met een druk op de knop overschakelt op manual met behoud van de flitsintensiteit die door de TTL was ingesteld.

Natuurlijk is ook het model licht via de trigger te activeren. Kies de groep waarvan je het model licht aan wilt hebben, en druk op de knop. Wil je in een keer alle model lichten aan of uit hebben, klik twee keer op een van knoppen voor het selecteren van de flitser, en alle groepen worden gekoppeld zodat je alles tegelijk kunt bedienen. Desgewenst kun je elke gekoppelde flitser ook via de remote in- en uitschakelen door de knop lang ingedrukt te houden.

Het is goed om te weten dat het aanpassen van de flitskracht voor meerdere groepen tegelijkertijd, een relatieve verandering is. Met andere woorden, je hoeft niet bang te zijn dat de balans tussen flitskracht in je lichtopstelling verloren gaat.

Eind oordeel

Profoto gebruikers hebben lang gewacht op een trigger waarop de flitsintensiteit af te lezen was. Die is er nu met de Profoto Connect Pro. Behalve dat past de Connect Pro beter in het assortiment door de uniforme interface en bediening.

De AirX Bluetooth connectie is een mooie toevoeging die het gebruik heel flexibel maakt. Persoonlijk zie ik het nut van aansturen van flitsers en Connect Pro via een app (nog) niet. Maar dat wil niet zeggen dat er ook geen nut voor is. Je hoeft het immers niet te gebruiken, maar je hebt er wel de beschikking over. Overigens, de firmware updates worden via de app uitgevoerd, dus het is verstandig om de app sowieso te installeren, al is het alleen al voor dit doel.

Het is jammer dat de Connect Pro gebruik maakt van AAA batterijen. Het zou mooi zijn als dit ook een accu was geweest. Van de andere kant, het is eenvoudiger om een paar reserve AAA batterijen bij je te hebben dan een dedicated reserveaccu. Met de batterij indicator op het scherm zie je in ieder geval hoe het met de capaciteit gesteld staat. Het losse batterij afdekplaatje vind ik wat zonde, ik ben niet zo van losse afdekplaatjes.

Bij het gebruik merkte ik wel dat de menu knop erg makkelijk ingedrukt wordt wanneer je het instelwiel gebruikt. Dit ligt niet zozeer aan de knop, danwel aan de minimale grip die het wieltje heeft. Met klamme handen is de grip op het wieltje niet voldoende. Ondanks dit nadeel, biedt de Profoto Connect Pro zoveel meer mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid dat het zeker een aanrader is.

Wat mij bevalt

  • Strakke vormgeving
  • Eenvoudige maar overduidelijk scherm informatie
  • Communicatie en wijzingen instellingen wordt realtime overgenomen
  • Duidelijk drukpunt voor de knoppen
  • Menu en bediening gelijk aan andere Profoto apparatuur
  • Scherm goed af te lezen in de volle zon
  • Flitsintensiteit in manual en TTL weergegeven op het scherm in Air2
  • Werkt ook met flitsers zonder AirX op de oude manier
  • Maar liefst 100 kanalen beschikbaar
  • Kan zes groepen aansturen, waarvan drie ook TTL en drie uitsluitend manueel
  • Stevig opberg etui meegeleverd
  • Mogelijkheid tot verbinding en real time aansturing via app

Wat mij minder bevalt

  • Losse batterijdeksel
  • Instelwiel heeft te weinig grip
  • In Air2 kan de instelling van een niet AirX flitser niet van afstand veranderd worden, dit kan alleen met Air1 instelling
  • Prijs wat aan de hoge kant (maar wel in lijn voor Profoto)

Upgraden van de Profoto AirTTL, of toch niet?

Is het interessant om een upgrade naar Connect Pro te doen wanneer je de AirTTL in gebruik hebt? Voordat ik daar een antwoord op geef, wil ik de twee triggers even naast elkaar leggen en vergelijken.

Toen ik de eerste Profoto flitsers en AirTTL trigger in handen kreeg voor een review, was een van mijn kritiekpunten het goedkope gevoel dat de AirTTL me gaf. Het leek niet de kwaliteit te hebben die de flitsers wel uitademen.

Na al die jaren sindsdien heeft de AirTTL me nooit in de steek gelaten en altijd trouw dienstgedaan. Toch heeft het me altijd het gevoel gegeven dat ik voorzichtig moest zijn. De Connect Pro geeft dat gevoel niet. De kwaliteit en robuustheid geeft veel meer vertrouwen.

De AirTTL biedt minder mogelijkheden dan de Connect Pro. Er zijn maar drie groepen, het scherm is wat moeilijker af te lezen. De aan en uit knop is te klein, en het batterij compartiment is slecht bereikbaar. Bovendien is er geen batterij capaciteits indicatie op de AirTTL.

En dan is er natuurlijk het gebrek aan het weergeven van de flits intensiteit. Na het instellen of veranderen van de flitsintensiteit zal de AirTTL alleen het verschil aangeven, wat vervolgens verdwijnt als de informatie naar de flitser is gestuurd. Met de AirTTL zijn er maximaal 3 groepen aan te sturen.

Alle verbeteringen maakt het gebruik van de Connect Pro veel prettiger en makkelijker dan de AirTTL. Maar beiden werken natuurlijk perfect, en ben je tevreden met het gebruik van de AirTTL, dan kun je die natuurlijk gewoon zonder probleem blijven gebruiken. Zoek je echter meer functionaliteit en gemak, dan is de Connect Pro een nieuwe investering die in mijn ogen de moeite waard is. Maar om ten volle gebruik te kunnen maken van wat deze kleine trigger kan, dan moet je wel gebruik maken van de flitsers die AirX ondersteunen.



Geplaatst in:
Nando Harmsen
Fotograaf

Nando Harmsen is een professioneel trouwfotograaf met als hobby landschapsfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geeft lezingen en workshops over zijn fotografie. Nando heeft door de jaren heen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld, wat heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.