Review Tamron SP 70-300mm VC USD

De Tamron SP 70-300mm VC USD wordt beschouwd als een interessant alternatief voor de 70-300 mm telezooms van de camerafabrikanten. Manfred Grund zette hem op zijn Nikon D600 en maakte een beoordeling.

Voorstellen

Mijn naam is Manfred Grund. Ik ben docent op een school voor praktijkonderwijs in Den Haag en fotografeer in mijn vrije uren er lustig op los. Door mijn affiniteit met paarden heb ik mij in de loop van de jaren gespecialiseerd in paardenfotografie. Dit vraagt best veel van je apparatuur. Naast het stof ben je meestal bezig in donkere hallen & manegebakken. Lichtgevoelige lenzen en camera zijn daarom een must. Mijn huidige set bestaat uit een Nikon D600 en een Tamron 24-70 2.8 met stabilisatie. Ik ben al langere tijd op zoek naar een betaalbare zoomlens die aan alle eisen voldoet, maar ik ben bang dat dit geen makkelijke opgave is. De oproep van Cameraland was dan ook een echte uitkomst!

Ik vind erg leuk om zo breed mogelijk bezig te zijn met fotografie. Samen met een goede vriend hebben we een fotostudio ingericht waar we regelmatig modellen ontvangen en ga ik met hem en zijn broer elke maandag avond met de auto op stap om een geschikte fotogenieke fotolocatie te zoeken. De regio´s Den Haag, Rotterdam & Delft hebben we al aardig uitgekamd en zijn nu onze grenzen aan het verleggen. Veelal richting Utrecht en de Belgische grens, waarbij Antwerpen en het spookstadje Doel al regelmatig zijn bezocht. Mijn foto´s publiceer ik op Facebook en op mijn blogsite www.picture4you.nl

Het pakketje

Het was een bijzondere ervaring om je naam achter te laten bij een Facebook-oproep van Cameraland, om daarna benaderd te worden en een lens toe gestuurd te krijgen.

Allereerst wil ik zeggen dat ik de snelheid en netheid waarmee dit allemaal geregeld werd echt top vind. Binnen enkele dagen werd de lens afgegeven, inclusief retour porto en een korte instructiebrief.

Eenmaal binnen kon ik ook niet lang wachten met uitpakken. Vlak voordat we weg moesten heb ik hem nog uit zijn doos gehaald en op mijn Nikon D600 geschroefd om de eerste plaatjes te schieten.

De eerste ervaring

Na enige peinsmomenten heb ik besloten om hem te gebruiken waarvoor ik hem normaal gesproken ook zou inzetten! Dus de eerstvolgende avond dat ik met vrienden op pad ging, ging de lens ook mee. Het is altijd weer afwachten waar we de auto nu weer parkeren en wat we tegen komen. De enige eis die we stellen is dat het object of het stadje mooi verlicht moet zijn. En dat is soms best lastig. Ook deze avond, waardoor ik uiteindelijk zonder noemenswaardige foto´s thuis ben gekomen.

Enige dagen later scheen de zon, waardoor ik na mijn werk direct door ben gereden naar het strand van Monster. Hier heb ik mijn eerste echte ervaring op kunnen doen met de camera. De eerste indruk was best goed. Hij is lichter dan mijn Tamron 24-70, maar niet zo licht dat hij erg goedkoop aanvoelt. Bovenaan de trap naar het strand had ik een mooi uitzicht over het dorp en randje Den Haag, waardoor ik mooie landschapsfoto´s kon maken. Met het diafragma hoog, de sluitertijd hoog en de ISO laag was ik best onder de indruk van de scherpe foto´s. Ook op de computer zagen de beelden er indrukwekkend scherp uit.

Na wat oefenmateriaal te hebben geschoten ben ik het strand op gegaan om ook daar nog wat vergezichten te maken en de hoop op een paard dat in volle galop over het strand aan zou komen stormen... Paardenfotografie is immers een belangrijk onderdeel van mijn fotohobby.

Dit laatste gebeurde niet direct, maar toen ik bijna bij mijn auto was kwamen er twee shetlandpony´s met hun ruitertjes aan gegaloppeerd. Een komisch gezicht, helemaal toen ze besloten om met de pony´s de trap te bestijgen.

Eenmaal op het strand had ik toestemming om ze op de foto te zetten en vonden ze het geweldig om samen met hun viervoeters als fotomodel te dienen.

Ik heb alle facetten uitgeprobeerd, volledig ingezoomd, volledig uitgezoomd, met tegenlicht, zonder tegenlicht. Al met al een geslaagde middag. Tijdens deze shoot viel het mij op dat de lens niet snel reageerde als bijvoorbeeld de pony´s recht op mij af kwamen gegaloppeerd. Eenmaal thuis was ik weer erg tevreden met de foto´s. Ook de tegenlichtopnamen waren prima bruikbaar. Voor landschapsfotografie en rustige momenten is deze lens dus prima geschikt.

Nog niet volledig overtuigd van de mogelijkheden heb ik de lens meegenomen naar de gehandicaptenmanege waar ik vrijwilliger ben. Het was een lichte ochtend, maar toch was het in de manegebak al erg donker. Hier viel de lens voor mij pas echt door de mand. Om ritten van de andere vrijwilligers op het paard in draf of galop op de foto te zetten heb je minimale sluitertijd van 160 nodig. De stabilisatie op de lens heeft dan geen nut meer. Hier merkte ik dat de 4.0 lichtsterkte van de lens niet voldoende was voor mijn activiteiten. Mijn ISO moest ik dan ook opschroeven naar 1000 tot 1600.

Laatste kans

Enkele dagen voordat ik hem weer terug moest sturen, heb ik hem nog meegenomen naar een opdracht in de fotostudio. Gelijk een mooi moment om hem ook in deze situatie uit te proberen.

Eigenlijk had ik dit net zo goed niet hoeven doen, want mijn mening is er niet door veranderd. Mijn model was een 8 weken oude baby. Dit vraagt soms snelle acties, wat niet mogelijk was met deze lens. Na enkele foto´s heb ik hem dus eraf geschroefd en ben ik met mijn eigen lens verder gegaan.

Conclusie

Ik ben zeker niet ontevreden over de kwaliteiten van het glas, maar had wel graag een wat snellere scherpstelling gehad. Ik raad hem zeker aan bij mensen die de lens vooral gebruiken in daglicht situaties, zoals je op vakantie meestal zult doen. Het was erg fijn om een 70-300 lens in mijn tas te hebben.

Manfred Grund

Fotograaf, docent

Manfred Grund is docent op een school voor praktijkonderwijs in Den Haag en gepassioneerd hobbyfotograaf voor (huwelijks)reportages, studiofotografie en paardenfotografie. Daarnaast geeft hij fotografiecursussen.