Review Panasonic FZ300 - Maximale mogelijkheden, minimale lasten

Nog niet heel lang geleden introduceerde Panasonic de FZ200. Het recept van deze camera bestond uit een mix van maximaal zoombereik, kwaliteit en lichtgevoeligheid in een goed te hanteren camera mét een zoeker. Opnieuw kiest Panasonic het pad van eerder behaald succes en komt met een opvolger die helemaal van nu is: de FZ300. De camera is sneller geworden, heeft 4K video met slow-motion, betere beeldstabilisatie, een grotere zoeker en een beter LCD gekregen. Als klap op de vuurpijl hebben ze de camera ook nog afgedicht tegen vocht en stof, bravo!

Naast de FZ300 houdt Panasonic tevens de FZ1000 in het assortiment, welke wat prijs betreft enigszins concurrerend is. Ondanks het relatief kleine prijsverschil zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee camera's. De FZ300 is, net als het vorige model de FZ200, neergezet als goede alleskunner met extra voordeel bij weinig licht. Voor fotografen die meer beeldkwaliteit zoeken en met minder zoom kunnen leven is de FZ1000 een betere keuze. Ik zal verder in dit artikel wat uitgebreider ingaan op deze verschillen.

Sensor

Over de sensor van de FZ300 is nog niet veel bekend, maar de specificaties lijken identiek aan de sensor van de FZ200. Ik ga ervan uit dat Panasonic eenzelfde 12mp BSI-CMOS sensor gebruikt van het 1/ 2.3"formaat. Dit is overigens geen verwijt, want deze sensor is een van de fundamentele bouwstenen voor de succesformule. Het is immers niet mogelijk een zoombereik van 25mm tot 600mm te combineren met een f/2.8 lichtsterkte over het gehele bereik met een grotere sensor. Panasonic lost met de gebruikte lens eigenlijk het grootste bezwaar van een kleinere sensor op, namelijk de lichtsterkte en de hoeveelheid scherptediepte. Klik hier voor een heldere uitleg over het verschil tussen sensoren en zoombereik. De FZ1000 maakt gebruik van het grotere 1" sensor formaat, wat meteen ook een van de grootste verschillen is met de FZ300.

Panasonic heeft de FZ300 geupdate met de nieuwste Venus Engine beeldprocessor. Dit heeft als resultaat dat de camera in combinatie met autofocus met 6 beelden per seconde kan fotograferen en met de scherpstelling geblokkeerd in manual focus zelfs met 12 beelden per seconde. Een andere welkome aanvulling is de verruiming van het ISO bereik (100 tot 6400) met aanzienlijk betere prestaties dan zijn voorganger.

Leica objectief

Net zoals bij zijn voorganger heeft Panasonic de FZ300 uitgerust met een Leica 25-600mm (24x optische zoom) met een lichtsterke f/2.8 over het hele bereik. Opnieuw is hier een "Bravo!" op zijn plaats. Door deze fantastische balans tussen bereik en lichtsterkte voldoet de FZ300 aan de eisen van een grote groep fotografen.

Fotografen die een goede allround-camera zoeken met voldoende instelmogelijkheden, een groot zoombereik én een hoge lichtsterkte, zijn lastig te voorzien in hun behoefte. Dit vraagt eigenlijk om een camera die nog moet worden uitgevonden, maar de FZ300 komt wel heel dicht in de buurt. Het grote voordeel is dat je met deze camera voldoende bereik voorhanden hebt om vrijwel alles te kunnen fotograferen, zonder dat je inlevert op de lichtgevoeligheid van de camera. Er valt binnenshuis dus een hele redelijke foto te maken met de FZ300, waar concurrenten met een nog veel groter zoombereik het laten afweten.

Een ander voordeel van een grotere lichtsterkte is dat je hiermee diepte in het beeld kan creëren. Door deze grotere lensopening kun je, in combinatie met het zoombereik, onscherpte in je achtergrond krijgen. Hierdoor komen de foto's minder plat over, wat vaak erg mooi wordt gevonden.

Panasonic heeft in dit verbeterde objectief haar nieuwe stabilisatiesysteem ingebouwd dat ook in de duurdere FZ1000 te vinden is. Dit 5-assige systeem combineert optische stabilisatie met digitale stabilisatie voor foto's en 1080P video. Voor 4K filmers werkt dit helaas niet en kun je enkel gebruik maken van optische stabilisatie.

4K Photo modus

Net als bij de Panasonic GX8 kun je bij de FZ300 ook gebruik maken van de nieuwe 4K fotostand. Deze functie is vooral nuttig voor het fotograferen van actie en beweging om het juiste moment vast te leggen. Wat er feitelijk gebeurt is dat de camera uit een stuk 4K video een stilstaand beeld haalt en daar 8 megapixel aan overhoudt.

Er zijn drie verschillende standen:

  • 4K Burst: Neemt foto's zolang je ontspanknop ingedrukt houdt.
  • 4K Burst S/S: Begint met opnemen na een druk op de ontspanknop en stopt na nog een druk op de ontspanknop.
  • 4K Pre-Burst: De camera neemt constant beeld op en slaat dit tijdelijk op in de buffer. Zodra je op de ontspanknop drukt, slaat de camera foto's van 1 seconde voor het indrukken op en 1 seconde erna op.

Net als bij de GX8 komt er voor de FZ300 in 2016 een firmware update die deze 4K modus nog verder laat gaan. Panasonic werkt op dit moment aan een feature die de fotograaf in staat moet stellen achteraf te kunnen scherpstellen. Een techniek die lijkt op de Lytro light-field camera's.

Autofocus

In vergelijking met de FZ200 is het autofocus systeem aanzienlijk verbeterd. Zo is de focustechniek dusdanig aangepast dat deze ruim 2x zo snel is. Ook werkt volgens Panasonic de autofocus al vanaf -3 EV. Ik heb dit zelf in onze kelder getest en ben onder de indruk van de snelheid en precisie waarmee deze camera scherpstelt. Uit de hand kan ik met 600mm prima focussen bij weinig licht wat deze camera zeer interessant maakt voor de beginnende natuurfotograaf.

Aangevuld met de handige 4K photo modus is dit naar mijn mening de beste camera op dit moment binnen het bridge/ compactcamera segment dat je kunt kopen, en dat voor nog geen €600,-!

Weerbestendige body

De FZ300 is voorzien van afdichtingen om deze beter bestand te maken tegen de elementen, dit is vrij uniek voor een camera binnen dit segment. Dit stelt de fotograaf in staat om ook op minder mooie dagen de creatieve hobby te beoefenen. Dit is meteen ook een pré ten opzichte van de FZ1000 die het moet doen zónder afdichtingen tegen vocht en stof. De body is nog steeds vervaardigd uit hoogwaardig kunststof om kosten en gewicht te besparen.

Een groot verschil met de FZ200 is, naast deze degelijkere body, de toevoeging van het tweede instelwiel. Dit zal vooral fotografen aanspreken die zelf snel en eenvoudig controle willen hebben op de instellingen waarmee ze fotograferen. Met twee draaiwielen kun je immers sneller de sluitertijd en het diafragma aanpassen. Door deze stap plaatst Panasonic haar FZ300 net weer een stapje hoger.

Beter scherm én grotere zoeker

In vergelijking met de FZ200 heeft de FZ300 een scherper LCD scherm gekregen. We gaan van 460.000 miljoen beeldpunten naar 1.04 miljoen beeldpunten. De zoeker is nu uitgerust met een 0,7x vergrotingen en 1.44 miljoen beeldpunten. De zoeker is hiermee vergelijkbaar met de zoekers die je ziet bij APS-C formaat camera's. Ook heeft de zoeker een oogsensor gekregen, die er voor zorgt dat het LCD scherm automatisch uitgeschakeld wordt wanneer men door de zoeker kijkt.

Net als bij de GX8 kun je het LCD scherm gebruiken om tijdens het fotograferen het focuspunt door de zoeker te bepalen. Deze functie is ontzettend handig voor fotografen die zelf de regie willen houden over de scherpstelling. Het touchscreen kan gebruikt worden om met de duim het scherpstelpunt te bepalen, terwijl je door de zoeker kijkt (het scherm is dan uit). Door simpelweg over het scherm te vegen verplaats je het scherpstelpunt wat je door de zoeker kunt waarnemen. Dit systeem vervangt eigenlijk het ellenlange gedruk op de multi-selector tot het focuspunt op de goede plek staat.

Wanneer je de zoeker niet gebruikt kun je het scherpstelpunt kiezen terwijl je live-view gebruikt. Zo kan feitelijk iedereen de camera bedienen en hoef je niet eerst in de handleiding te zoeken hoe je het scherpstelpunt wijzigt.

FZ300 of FZ1000?

Zoals eerder vermeld concurreert de FZ300 wat prijs betreft met Panasonic's eigen FZ1000 (de FZ300 kost op het moment van schrijven €579 en de FZ1000 €735). Hoe onderscheiden deze camera's zich en welke camera is voor welke fotograaf?

De FZ1000 is uitgevoerd met een 1" beeldsensor die ongeveer 4x groter is dan de beeldsensor in de FZ300. De FZ1000 heeft een bereik van 25-400mm f/2.8-4.0 in tegenstelling tot 25-600mm f/2.8 bij de FZ300. De grotere sensor levert vanzelfsprekend een hogere beeldkwaliteit en een hogere lichtgevoeligheid. De FZ300 heeft daarentegen weer een langer telebereik en is daarom mogelijk interessanter voor fotografen die meer telewerk.

De FZ1000 heeft niet de nieuwe 4K photo modus. Voor beginnende fotografen is deze functie erg handig om het juiste moment te fotografen bij actieopnames.

De FZ1000 heeft een hogere resolutie (20mp vs. 12mp) wat het croppen weer interessant maakt, maar ook het fotograferen bemoeilijkt. Het is immers lastiger om met een hogere resolutie beeldsensor een scherpte foto te maken, omdat deze sensoren doorgaans kritischer zijn.

Al met al blijft de FZ300 de goedkoopste van de twee. Ook biedt deze camera voldoende beeldkwaliteit voor de fotografen waar deze camera voor bedoeld is. Kritische - en veeleisende fotografen kunnen beter kiezen voor de FZ1000 of een hoger segment camera's zoals een systeemcamera. Voor dit type fotograaf zullen de limieten van een kleinere sensor worden overschreden.

Een praktisch voorbeeld om bovenstaand te verduidelijken:

De fotograaf die buiten veel (bewegende) dieren, mensen of andere objecten van een afstand fotografeert heeft, door het grotere zoombereik, lichtsterkere lens en de 4K fotomodus, meer aan de FZ300.

De fotograaf die veel binnenshuis, in musea of bij minder licht fotografeert, die meer overzichtsfoto's maakt en/ of grotere vergrotingen wil kunnen maken, heeft meer aan de FZ1000.

Het zijn allebei technisch uitstekende camera's die voor een grote doelgroep geschikt zijn. Zoals bij zo veel goede camera's zijn verschillen niet altijd heel erg groot, maar wel degelijk van belang.

Bekijk gerelateerde producten

Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.