Review: Hähnel ProCube2

HÄHNEL PROCUBE2: MOOI ÉN HANDIG!

HÄHNEL PROCUBE2: MOOI ÉN HANDIG!

Ooit de onbedwingbare behoefte gehad om je acculader een prominente plaats te geven op je bureau? Ik ook niet, tot ik de Hähnel ProCube2 Twin Charger zag. Dit is zonder twijfel de mooiste acculader die ik ooit gebruikt heb. En het allermooiste aan deze lader is dat zijn ware schoonheid niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant zit. In deze review vertel ik je er meer over.

Wat is de ProCube2 Twin Charger?

De Hähnel ProCube2 Twin Charger is een intelligente, dubbele acculader met een paar extra verrassingen. De ProCube2 is verkrijgbaar in vijf uitvoeringen: eentje voor Canon, voor Nikon, voor Sony, voor Olympus, voor Fuji en voor Panasonic. Deze review gaat over de Sony versie, maar geldt voor alle uitvoeringen. Deze uitvoering is geschikt voor de Sony NP-BX1 en de NP-FW50 accu’s. Je herkent de Canon/Nikon versie aan de grijze afwerking. Bij de Sony/Olympus versie van de ProCube Twin Charger is de metalen behuizing afgewerkt met een mooie bronzen laklaag.

  • Licht grijs Canon
  • Donker grijs Nikon
  • Blauw Panasonic / Fuji
  • Brons Olympus
  • Oranje Sony

Hoe werkt de ProCube2 Twin Charger?

Je kunt in de Twin Charger twee Li-Ion accu’s tegelijk opladen, waarbij de ProCube2 met zijn intelligente techniek zelf zorgt dat de accu’s zo snel mogelijk opgeladen worden zonder ze te overbelasten. Naast Li-Ion camera accu’s kun je met de ProCube2 Twin Charger ook USB-apparaten en AA-batterijen opladen. Voor de AA-batterijen levert Hähnel een aparte tray bij de ProCube2 die je bovenop de lader kunt vastklikken met magneetjes.

Achterop de Twin Charger zit een USB-poort waarmee je een smartphone of ander USB-apparaat kunt opladen. Deze USB-poort levert 2.1 ampère, waardoor ook een tablet of smartphone met grote accu snel opgeladen is. Je kunt echter niet tegelijk accu’s laden en de USB functie gebruiken: het opladen van accu’s krijgt dan voorrang op het laden via USB.

Specificaties en extra's

Aan de voorkant van de Hähnel ProCube2 Twin Charger vind je een zwart verlicht display waarop je kunt zien of het apparaat aan staat. Daarnaast toont de lader hierop de status van de aangesloten accu’s. Per accu vind je een grafische weergave van het laadproces en geeft de lader aan hoeveel procent de accu’s opgeladen zijn. In tegenstelling tot de ProCube geeft de ProCube2 wel informatie over de laadstatus bij het opladen van AA-batterijen. Bij het aansluiten van een USB-apparaat niet, dan wordt een klein symbooltje met weergegeven om je te laten weten welke functie in gebruik is. Logisch, want het USB-apparaat geeft deze indicatie meestal zelf.

Naast de normale 230V stekker, vind je in de doos van de Twin Charger ook een autostekker om de ProCube in je auto te kunnen gebruiken.

De Hähnel ProCube2 in het dagelijks gebruik

Zoals gezegd heeft deze lader een prominente plaats op mijn bureau gekregen. Dat is een verademing, want andere laders zitten in één van mijn fototassen of liggen ergens in een lade en zijn daarmee altijd zoek. Nu kom ik na een dag fotograferen thuis en klik ik de gebruikte accu’s snel in de ProCube2 en heb ik in korte tijd weer twee volle accu’s.


De ProCube2 klaart datzelfde klusje in minder dan één uur en dan ook nog met twee accu’s tegelijk. Rick Verhoeven

Voor het eerste gebruik is het van belang om de juiste accu-adapter op de ProCube2 te monteren. Voor elk type ondersteunde accu wordt een specifieke adapter meegeleverd. Je kunt de adapter wisselen door het bijgeleverde sleuteltje in het gaatje in de achterkant van de ProCube2 te steken (het kan overigens ook met een simpele paperclip als je het sleuteltje kwijt bent), waarna je de adapter los kunt klikken. Wisselen is heel eenvoudig: je sluit een klein stekkertje op de onderkant van de adapter aan, klikt hem in de ProCube2 en je kunt aan de slag.

Voordelen van de Hähnel ProCube2 Twin Charger

Bij mijn Sony A7 zit alleen een USB-lader waarmee je één accu in de camera zelf kunt opladen. Dat werkt op zich prima, maar wel erg langzaam: voor het opladen van één accu is de A7 ongeveer 4-5 uur bezig. De ProCube2 klaart datzelfde klusje in minder dan één uur en dan ook nog met twee accu’s tegelijk. Door de intelligente regeling van de ProCube2 worden accu’s snel opgeladen, maar is er geen risico voor overlading. De accu’s worden ondanks het snelle laden ook niet erg warm. De ProCube2 werkt bovendien perfect met zowel originele merkaccu’s als aftermarket accu’s.

AA-batterijen opladen

Een handige extra functie van de Hähnel ProCube2 Twin Charger is de mogelijkheid om AA-batterijen op te laden. Daardoor kun je bijvoorbeeld ook de batterijen van je flitser opladen zonder een aparte lader te hoeven zoeken. Om AA-batterijen te laden plaats je de AA-tray boven op de ProCube2. Het is dan niet meer mogelijk om tegelijk Li-Ion accu’s te laden. De tray klikt zelf op zijn plaats met een paar magneetjes.

De enige voorwaarde bij het opladen van AA-batterijen is, dat je er minimaal 4 tegelijk moet opladen. En gebruik bij voorkeur batterijen van gelijke capaciteit. Als je batterijen van verschillende capaciteit gebruikt, kunnen de lichtere batterijen erg warm worden tijdens het laden. De USB-functie van de ProCube2 is tevens erg handig: door het grote vermogen van de USB-poort is ook de grote accu van mijn Samsung Galaxy Note 4 zo opgeladen.


Conclusie: Een mooie én handige lader!

De Hähnel ProCube2 Twin Charger is niet alleen een mooie, maar ook erg handige lader. De mogelijkheid om snel twee accu’s tegelijk op te laden en ook nog AA-batterijen en USB-apparaten te laden met slechts één apparaat is een uitkomst voor veeleisende gebruikers. Omdat Hähnel daarnaast ook een auto-adapter bijlevert, is de ProCube Twin Charger een perfecte oplossing voor fotografen thuis én onderweg.
Geplaatst in:
Rick Roeven
Amateurfotograaf & gadget liefhebber

Rick Roeven is al 20 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget liefhebber. Hij schrijft regelmatig blogs over camera’s, lenzen en accessoires. Op Rick's website kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.