Paardenfotografie met Martine de Leeuw

PAARDENFOTOGRAFIE MET MARTINE DE LEEUW

PAARDENFOTOGRAFIE MET MARTINE DE LEEUW

Als fervent paardenliefhebber, fotograaf en organisator van een jaarlijkse fotoreis naar Andalusië wil ik in deze blog uitleg geven over hoe je paarden op een goede manier kunt fotograferen. Hoe zorg je ervoor dat ze attent kijken, hoe krijg je mooie ‘blackfoto’s en hoe maak je foto’s waarop het lijkt alsof ze los over een zandvlakte galopperen?

Zelf fotografeer ik met een Canon 5D Mark III en bij paardenfotografie maak meestal gebruik van mijn Canon 70-200mm f2.8 lens.

Attent kijken

Je hebt paarden die altijd attent de wereld in kijken. Die hoef je alleen maar op een goede plek neer te zetten en je hebt je foto. Maar zo makkelijk is het helaas niet altijd. We willen over het algemeen echt graag de oren naar voren en niet half naar achteren. Deze paarden zet je dus op een goede plek en dan begint het 'afleiden'. Als eerste gebruik ik daar altijd een app voor op mijn telefoon met paarden gehinnik. Ik ga klaar staan om de foto te maken en iemand anders gaat op de plek staan waar ik wil dat het paard heen kijkt en laat het geluid horen. De eerste keer kijkt het paard meestal heel attent die richting uit. Je moet het echter niet te vaak doen, want dan gaan ze er aan wennen. Mocht dit niet helpen dan wordt er van alles uit de kast getrokken. Ballonnetjes opblazen en los laten, heen er weer rennen, zand in de lucht gooien e.d. Vaak helpt het ook als er nog een paard in de buurt is om die even heen en weer te laten draven. Er zit altijd wel iets bij waar het paard op reageert. Van belang is dus wel dat er genoeg mensen zijn om te helpen (1 persoon om het paard vast te houden, 1 persoon voor het vasthouden van het reflectiescherm en 1 persoon voor het verzorgen van de 'afleiding').

Blackfoto's

Het maken van een goede blackfoto is niet zo heel ingewikkeld. Ik gebruik hier meestal een ingang van een schuur of stal voor ( en die zijn vaak aanwezig bij de paarden). Het gaat er om dat je het paard kunt plaatsen tegen een donkere achtergrond. Het is mogelijk om de blackfoto geheel zonder nabewerking te krijgen, maar vaak komt er wel nog wat nabewerking aan te pas om de omgeving donkerder te krijgen. Bij de voorbeeldfoto's fotografeerde ik een zwart paard met een zwarte hond tegen een donkere achtergrond. We maakten gebruik van een reflectiescherm maar er kwam toch nog vrij veel licht in de stal. Hierbij heb ik dus wel de omgeving donkerder moeten maken. Meestal is Lightroom hierbij voldoende en soms een uitstapje naar Photoshop om halstertouwen e.d. weg te werken.

Onbewerkt
bewerkt

Actiefoto's

Je ziet ze wel eens langs komen. Foto's van een paard waarbij hij in volle galop en vrijheid over een zandvlakte of het strand galoppeert. Heerlijk deze foto's! Ik hou er van om ieder opspatten zandkorreltje of waterdruppeltje vast te leggen. Van belang hierbij is dat je in ieder geval met een snelle sluitertijd fotografeert. Het liefst heb ik het nog korter dan 1/1250 van een seconde. Mijn diafragma zet ik vaak op f3.2 en de ISO-waarde pas ik aan aan de lichtomstandigheden.

Voor de actiefoto's ga ik regelmatig naar een zandverstuiving en dan op een plek waar je met paarden mag komen. Dit is een vrij lichte omgeving (door het lichte zand). Als ik een zwart paard in deze omgeving fotografeer belicht ik altijd 2 a 3 stops over om genoeg details in het paard te blijven zien op de foto.

Er zijn maar heel weinig paarden die je los kunt laten op een zandverstuiving en vervolgens altijd bij je blijven. Zeker als je actiefoto's wilt kunt je niet verwachten dat een paard fel om je heen galoppeert om vervolgens weer naar je toe te komen. Ik neem dan ook altijd een mobiele paddock mee (plastic paaltjes met draad waar het paard tussen blijft). Van belang is wel dat het paard respect heeft voor het draad. Veiligheid gaat natuurlijk voor alles. Het losgooien van een paard moet je nooit te lang laten duren op het zand. Het is best zwaar en en omdat het paard in een paddock zit woelt hij het zand ook om waardoor het nog zwaarder wordt. Het gaat dus om een paar actiefoto's en dan is er weer rust.

Zelf fotografeer je tussen de draden door en dan hoef je alleen de 2 draden achter het paard weg te shoppen. En zo kun je wel hele gave foto's krijgen!

Martine de Leeuw
Fotostudio Bellavie
Website
Facebook
Instagram

"Jaarlijks organiseren we een fotoreis naar Andalusië. Natuurlijk ontbreken de Spaanse Andalusische paarden niet in het programma (er is ook de mogelijkheid om zelf te rijden). Maar de reis is ook breder opgezet. We zitten in zo'n fantastisch gebied dat we uiteraard de robuuste rotsformaties van El Torcal en de pittoreske Spaanse dorpjes gaan fotograferen. De durfals kunnen ook de kloof van Caminito del Rey gaan lopen (hier vliegen de roofvogels vaak aan je neus voorbij) en er is de mogelijkheid om walvissen te gaan spotten. Een actieve reis waar veel indrukken worden opgedaan, de mooiste foto's worden gemaakt maar waar bovenal wordt genoten! Ook ontspanning is er genoeg vanuit de luxe finca waar we verblijven. Kijk op www.fototravel.nl voor meer informatie."


Martine de Leeuw

Fotograaf

Martine de Leeuw is gespecialiseerd in actiefotografie van dieren en mensen. Martine fotografeert onder de naam BellaVie PhotoArt.