Wat is Infrarood fotografie?

Infrarood fotografie

Infrarood fotografie

Infrarood is een zeer unieke vorm van fotografie waar je ervoor kiest om infrarood licht door te laten. Normaal hebben sensoren een filter die dit tegenhoudt, maar je kunt waanzinnige beelden creëren door infrarood licht te benutten.

Infrarood filters

Camera's laten een heel klein beetje infrarood licht door. Om dit te kunnen gebruiken hebben we de optie om een infrarood filter te gebruiken, om al het zichtbare licht te blokkeren en infrarood door te laten. Omdat de camera nu erg weinig licht binnenlaat, moet je de sluitertijd erg hoog zetten om genoeg licht op te vangen. Dit beperkt je wel tot long exposure foto's, maar er is ook nog een andere manier.

Speciale camera

Een normale camera heeft een sensor met een aantal lagen die bepaalde golflengtes van licht tegenhouden, denk hierbij aan Ultraviolet (UV) en Infrarood (IR) licht. Dit licht is niet zichtbaar met het blote oog maar een camerasensor ziet dit licht wel.
Een geconverteerde camera is een camera waar deze lagen van de sensor af zijn gehaald. Na het verwijderen van de filters heb je de mogelijkheid om een ander filter op de sensor te plaatsen, bijvoorbeeld een filter die alléén infrarood door laat, dit is fijn als je zeker weet dat je deze stijl van fotografie wilt beoefenen, maar het is ook beperkend. Als je geen filter op de sensor plaats kan je altijd een extern filter gebruiken, dit is duurder, maar wel meer flexibel. Nu je de filters van de sensor hebt verwijderd, kan je ook dit "onzichtbare" licht fotograferen.



Stijlen van infrarood fotografie

Er hebt veel mogelijkheden als je al het licht kunt fotograferen. Je kunt er namelijk voor kiezen om tóch nog bepaalde golflengtes te blokkeren voor het gewenste effect. Infrarood licht weerkaatst heel goed van planten, omdat deze geen infrarood nodig hebben voor fotosynthese, dit zijn dus de felste delen van je foto. Dit is dus in elke stijl van infraroodfotografie te zien.


Infrarood fotografie

Infrarood fotografie stopt, met gebruik van een 720nm high-pass filter, al het licht behalve infrarood en een klein beetje rood. Het effect is dan ook erg uniek. Omdat je nog een beetje rood doorlaat kun je nog spelen met kleur in de nabewerking, ook een voordeel; Je hebt geen geconverteerde camera nodig




Black & White infrarood

Als je voor maximaal contrast wilt gaan, kies je voor Black & White Infrarood. Bij deze stijl kies je ervoor om puur infrarood licht te gebruiken door middel van het gebruik van een 820nm filter. Deze foto’s hebben geen enkele kleurinformatie, dus je maakt er een zwart-wit foto van met indrukwekkend contrast.




Kleur infrarood

Voor deze stijl van infrarood fotografie heb je een geconverteerde camera nodig. Met Kleur Infrarood kies je ervoor om infrarood + een deel van het zichtbare spectrum door te laten, gebruik hierbij een filter tussen de 470nm en 665nm. Dit is een bijzondere stijl, omdat je kleuren hebt om mee te spelen en hier kun je de meest ongeloofwaardige beelden mee maken.




Full-spectrum

Ook voor deze stijl heb je een geconverteerde camera nodig, full-spectrum fotografie houdt in dat je al het licht binnen laat zonder een filter te gebruiken. Dit zorgt voor een “normale” foto met kleuren die het net ongeloofwaardig genoeg maken. Voornamelijk levende dingen zien er bijzonder uit door de weerkaatsing van infrarood licht.




Opties om infrarood te fotograferen

Extern filter

  • Voordelen
  • Makkelijk om te beginnen
  • Relatief goedkoop
  • Je hoeft je camera niet aan te passen
  • Fijn als je long exposure wilt maken
  • Nadelen
  • Long exposure noodzakelijk
  • Statief nodig
  • Onderwerpen zeer beperkt (beweging)
  • Niet alle stijlen mogelijk
  • Filters zijn prijzig

Geconverteerde camera

  • Voordelen
  • Alle stijlen mogelijk
  • Je hoeft geen lange sluitertijd te gebruiken
  • Zeer flexibel
  • Optioneel filter in de camera
  • Nadelen
  • Permanente aanpassing aan je camera
  • De garantie van je camera wordt ongeldig
  • Duur om je camera te laten converteren
  • ND filter nodig voor long exposure
  • Filters zijn prijzig


Infrarood film

Je hebt ook de optie om analoog met infrarood film te fotograferen. Je hebt wel een camera nodig die niet automatisch film doorvoert, de camera mag geen LED-sensor hebben want dit zorgt voor problemen op het infrarood film. Om het kleur-effect te krijgen in je camera, heb je wel een kleurenfilter nodig.
Er zijn natuurlijk nog meer dingen om rekening mee te houden met analoge fotografie, maar deze blog gaat over digitale fotografie dus wij laten het erbij dat de mogelijkheid bestaat om infrarood in analoog te schieten.




Hoe pas je je camera aan?

Je bent verkocht, jij wilt infrarood fotograferen en je wilt niet alleen long exposure maken. Je hebt een geconverteerde camera nodig, maar hoe kom je hier aan?

Eerst moet je controleren of jouw sensor überhaupt gevoelig is voor infrarood. Om dit te testen kan je door je camera naar het lampje op een afstandsbediening te kijken en een knop in te drukken. Met het blote oog zie je geen licht hier uit komen maar een camera kan dit wel zien, hoe meer licht je ziet, hoe gevoeliger jouw camera is voor infrarood licht.

Je hebt 2 opties, of je stuurt je camera op naar een bedrijf die het voor jou doet, of je doet het lekker eigenwijs zelf. Het is overigens niet aan te raden om het zelf te doen, de seconde dat jij je camera opent, vervalt je garantie. je staat er dus alleen voor en je moet erg handig zijn, het juiste gereedschap en een vaste hand hebben. Ook heb je hebt een boel vertrouwen in je eigen kunnen nodig. Daarom raden wij aan om je camera op te sturen en professionals te betalen om het voor jou te doen. Overigens vervalt je garantie nog steeds, maar er is een stuk minder kans dat je je camera kwijt bent aan een klein foutje.

Eerst moet je controleren of jouw sensor überhaupt gevoelig is voor infrarood. O dit te testen kan je door je camera naar het lampje op een afstandsbediening te kijken en een knop in te drukken. Met het blote oog zie je geen licht hier uit komen, maar een camera kan dit wel zien, hoe meer licht je ziet, hoe gevoeliger jouw camera is voor infrarood licht.

Als je het nog steeds aandurft om je camera uit elkaar te halen, zijn er instructies voor meerdere modellen camera’s.
Wij moeten echt nog een keer benadrukken dat het onverstandig is om dit zelf te proberen, maar we kunnen natuurlijk niemand tegenhouden.




Tips voor infraroodfoto’s maken

In tegenstelling tot normale fotografie is het voor infrarood fotografie voordelig om, midden op de dag, in volle zon te fotograferen. Infrarood weerkaatst het meeste van levende dingen, denk hierbij aan bladeren, gras en huid. Dit zijn dus de lichtste objecten in je foto.

Als je geen geconverteerde camera gebruikt, creëer je compositie dan vóór je het filter plaatst, je kunt met het filter namelijk niets meer zien. Gebruik ook een lage ISO, je moet tóch een long exposure maken dus een lage ISO voorkomt ruis.

Wanneer je je foto hebt gemaakt, schrik niet van het resultaat in je camera, dit is de reden dat we met RAW fotograferen. Als je de witbalans aan zou moeten passen van tevoren ben je veel langer bezig dus we doen het in een programma als Adobe Lightroom.

Nabewerking

Om deze rode foto te kunnen gebruiken, moeten we eerst de kleurtemperatuur aanpassen. Programma’s als Lightroom kunnen niet lager dan 2000 K, we moeten dus een aangepast DNG-profiel hebben. Dit is een eenmalige stap die je hier kunt lezen.

Na het toepassen van jouw DNG-profiel is dit het resultaat:


Vervolgens moeten we de witbalans aanpassen, selecteer een neutrale grijstoon in de foto met het pipetje.

Nu kan je alvast spelen met de foto door bijvoorbeeld wat contrast toe te voegen.


Vervolgens importeer je deze afbeelding in Photoshop als slim object (dit is handig omdat je het slimme object nog aan kunt passen)


Hier gaan wij de kleurkanalen omwisselen. Dit houdt in dat wij rood gaan veranderen in blauw en vice versa. Dit doen wij door in het “Lagen” venster op het ronde icoontje drukken om een aanpassingslaag te maken.


In het geopende menu zie je een aantal opties, wij drukken hier op kanaalmixer.


Vervolgens opent dit menu en onder het kopje “Eigenschappen” zien wij gelijk wat we nodig hebben.


Terwijl het Uitvoerkanaal op rood staat, kunnen wij rood op 0% zetten en daarna blauw op 100%

Daarna zetten wij het Uitvoerkanaal op blauw.


En na blauw op 0% te zetten en rood op 100%, hebben wij dit resultaat:


Vanaf dit punt ben je helemaal vrij om met de kleuren te spelen, al deze stappen waren optioneel, maar is een fijn punt om te beginnen. In de onderstaande foto zie je ons resultaat.

Onbewerkt
bewerkt

Ben jij benieuwd naar infrarood fotografie en wil je het een keer proberen? De makkelijkste manier om te beginnen is door het gebruik van infrarood filters. Je hoeft geen camera op te offeren en je kunt ontzettend mooie resultaten behalen.



Geplaatst in:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.