Fotograferen met bokeh vormpjes

FOTOTIP: Creatief met bokeh vormpjes!

FOTOTIP: Creatief met bokeh vormpjes!

Bokeh staat voor onscherpte. Binnen de fotografie gebruiken we dit met name in de achtergrond om een onderwerp op de voorgrond uit te lichten. Des te groter het diafragma (de lensopening), des te waziger de achtergrond. Een grappig fenomeen is dat lichtpuntjes in de achtergrond bij een groot diafragma veranderen in cirkels, dit noemen we bokehbolletjes.


Maak vormpjes van bokehbolletjes

Je kunt de wazige cirkels in de achtergrond met een beetje creatief knipwerk veranderen in vormpjes. Dit geeft een super leuk effect als je bijvoorbeeld een kerstboom gaat fotograferen. Je kunt het zo gek maken als jij wilt, van simpele hartjes tot nauwkeurig uitgesneden engeltjes. Het is erg leuk om te doen en je kunt er ook nog eens hele leuke kerstkaartjes mee maken.


Voorbeeld van verschillende bokeh vormpjes

Hoe ga je te werk?

Je wilt je lens volledig afdekken met alleen in het midden een opening met jouw speciale vormpje. Dit kun je op verschillende manieren voor elkaar krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een stuk karton gebruiken (bij voorkeur donker). Hier knip je een vormpje uit en je vouwt het karton strak om de lens waarbij het vormpje precies in het midden zit. Het karton zet je vervolgens vast met een elastiekje en je kunt beginnen.

Het voordeel is dat je lekker snel klaar bent, wil je verschillende vormpjes gebruiken dan zul je alleen allemaal grotere stukken karton moeten gebruiken. Je kunt ook eerst een kartonnen koker maken die strak om je lens past. Hierna maak je in het midden een ruime opening waar je vervolgens verschillende uitgesneden bokehvorpjes met plakband op kan bevestigen. Het is iets meer werk, maar je kan nu wel lekker experimenteren met vormpjes.


Waar rekening mee te houden:

  • De truc met speciale bokeh vormpjes werkt alleen bij lichtpuntjes. Grote vlakken als een raam kun je niet van vorm laten veranderen, lichtjes in een kertsboom weer wel.
  • Gebruik bij voorkeur een lens met een langere brandpuntsafstand (meer tele). Je krijgt hierdoor minder snel last van vignettering, oftewel een zwarte rand op de foto.
  • Als je geen bokeh figuurtjes krijgt is je uitgesneden vormpje waarschijnlijk te groot. Maak het vormpje kleiner en speel eventueel wat met brandpuntsafstanden.
  • de situatie zal vrij donker zijn, dit betekent dat je hiermee rekening moet gaan houden met je instellingen. Als je vanuit de hand wilt fotograferen zul je een hogere ISO waarde moeten instellen, dit kan ruis veroorzaken. Gebruik daarom bij voorkeur een statief en stel een langere sluitertijd in. Dit werkt overigens alleen als de lampjes niet bewegen.
Geplaatst in: Tags:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.