Fijne stomme dingen

Fijne stomme dingen

Al rijdend in een auto kun je ook best foto’s maken maar is natuurlijk niet slim. Bellen mag niet maar over foto’s staat er niets immers. Nog handiger en veiliger als iemand ander rijd. Dat dan wel en het scheelt je €180.

Het is wel fijn soms een kleine schets te maken met je telefoon van iets wat je nog eens wilt zien of doen, een serie die je wilt maken.

Vroeger reed ik door Polen en zag overal van de Katholieke kruizen aan de kant van de weg staat, kleine monumentjes van iets. Ik woon in Noord Holland en ken die dingen eigenlijk niet dus stopte en maakte een foto en bij de volgende ook weer en de volgende maar de 18500km die ik nog moest maken schoten niet op. Dus maakte ik vanuit de auto soms maar rijden een foto, toen mocht dat nog. Met een echte camera met zwart/wit filmpjes, gewoon richten en klikken en klaar, als een herinnering aan een trip. Ik fotografeerde er nogal nonchalant een stuk of 50, onzin foto’s...

Een maand later stond ik in de doka, vaak avonds laat als er geen mensen meer buiten spelen, muziekje aan en jezelf even opsluiten, vaak zomaar tot een uur of 3 in de nacht. Ik vond tussen een serie een “kruis” foto en drukte die eens af, ik had ze gemaakt maar eigenlijk… onzin. De foto drukte ik af en daarna vond ik er nog één, en nog één en nog één.

Travel | Poland | 1994

Door de onhandige, bewogen, vaak onscherpe foto’s bij elkaar te voegen ontstond opeens een serie die ik niet eens kende maar blijkbaar toch al had. Ik vraag me wel eens af, in hoeverre heb jezelf, privé, werk of zelfs in je gedachten niet heel veel onhandige dingen hebt die bij elkaar samen gevoegd toch echt wel heel veel waarde hebben. Kleine ideeën die je wat liet liggen omdat ze niet helemaal goed zijn. Bij elkaar toch van grote waarde mits goed gekeken. Misschien kleine muziekjes van maar 1 minuut die op zich niet heel veel waard zijn , maar 50 kleine muziekjes van 1 minuut is toch een CD vol en wellicht veel geld waard.

Soms kijk ik voor mezelf veel te groot, wil ik te veel, een TIEN is pas goed. Terwijl een tien soms ook weer te perfect is. 50 keer een zes is lekker rock and roll. Niet alles wat goed uitgedacht is is perfect blijkt.

Maak gewoon eens fijne stomme dingen en bewaar ze goed.Frits de Beer
Fotograaf

Frits de Beer is een fotograaf, filmmaker, verhalenverteller en kunstenaar uit Alkmaar. Zijn werk kenmerkt zich door een nadruk op vernieuwing en gevoel, de techniek is hierbij een middel om een emotie over te kunnen brengen. “Wat ik ooit heb gemaakt ga ik nooit voor jou maken. Het is al gedaan en ik ga en kan mezelf niet herhalen. Bekijk wat ik ooit maakte en vergeet het dan weer."