Hoe fotografeer je sneeuw?

Hoe maak je foto’s in de sneeuw?

Hoe maak je foto’s in de sneeuw?

Sneeuw verandert de wereld om ons heen en biedt zo mogelijkheden om deze op een compleet andere manier vast te leggen. Het hekje waar je anders zo langsloopt, ziet er door het witte randje sprookjesachtig uit. Dat lelijke tuinhuisje dat je eigenlijk wilde weghalen, lijkt nu wel rechtstreeks uit een Bob Ross schilderij te komen. Sneeuw biedt volop mogelijkheden voor nieuwe composities en onderwerpen, denk naast de schitterende natuur bijvoorbeeld aan het fotograferen van spelende kinderen of een huisdier dat zich volop vermaakt in de sneeuw.

Tips voor sneeuwfotografie

Belichting

Het belangrijkste bij het fotograferen in de sneeuw is rekening houden met je belichting. Omdat je camera standaard instelt op neutraal grijs, zullen veel foto's in de sneeuw te donker worden. Stel hiervoor de lichtmeter in op +1 tot +1,5. Het kan wel zijn dat de sneeuw erg blauw lijkt, dit komt doordat de sneeuw de blauwe lucht reflecteert. Als er veel direct zonlicht op de sneeuw komt, is het minder blauw en dan krijg je die mooie witte sneeuw.

Histogram
Gebruik je histogram om te bepalen of je instellingen goed staan, het is erg moeilijk om dit te zien op een schermpje met al dat felle licht om je heen. Lees meer over de histogram op je camera.

Tijd van de dag
Ongeveer een half uur vóór zonsopgang en na zonsondergang is er een fenomeen genaamd het “blauwe uur”. Bij de juiste omstandigheden neemt de lucht en de omgeving een blauwe kleur aan, vandaar de naam. Toch klopt de naam niet helemaal, het duurt namelijk geen uur maar meestal slechts een tiental minuten.

Met de blauwe gekleurde omgeving kun je bijzondere en mystieke foto’s maken met meer detail in de schaduw van de sneeuw. Ook zorgt het blauwe uur ervoor dat kunstmatig licht mooi tot zijn recht komt.

Licht

Sneeuw reflecteert erg veel licht, gebruik een zonnekap of polarisatiefilter om ongewenste effecten van dit licht tegen te gaan. Een zonnekap voorkomt “lens flares” die worden veroorzaakt door het felle licht. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat er geen schittering van de sneeuw te zien is. Ook helpt een polarisatiefilter om meer verzadigde kleuren en contrast te krijgen, dit is erg mooi op een foto waar bijna alles wit is.


Witbalans

Je kunt proberen je witbalans perfect in te stellen, maar het is veel makkelijker om in RAW te fotograferen en de foto’s thuis aan te passen. Vaak zijn foto’s van sneeuw erg blauw, dit is erg makkelijk om te veranderen in een programma als Lightroom. Haal niet al het blauw uit de foto, dit zorgt voor erg onnatuurlijke beelden.


Scherpstellen

Het is erg lastig om scherp te stellen op een witte scène, als je autofocus gebruikt, zal je zien dat deze blijft zoeken. Gebruik daarom manuele focus en stel zelf scherp. Gebruik je viewfinder want een scherm is vaak moeilijk te zien door het felle licht.


Verse sneeuw

Sneeuw is het mooiste als deze nog ongerept is. Ga er dus op uit vlak na een sneeuwbui als de omgeving nog bedekt is in een verse laag wit. Probeer er ook op te letten waar je loopt, toch zonde als je ongerepte witte tapijtje wordt verpest door voetstappen....of juist niet als dit de bedoeling is!

Batterijen

Door de kou zullen je batterijen sneller opraken, zorg dus voor reservebatterijen en bewaar deze op een warme(re) plek. 2 Batterijen kunnen al genoeg zijn omdat je er een warm kunt houden in je jas. Wanneer je batterij bijna leeg is, verwissel je ze en bij de tijd dat je batterij weer leeg is, is de warme batterij misschien weer te gebruiken.

Over kou gesproken
Het bedienen van een camera is een stuk moeilijker als je vingers bevroren zijn, draag daarom handschoenen om ze warm te houden, zelfs dunne handschoenen helpen al. Het kan ook lastig zijn om met handschoenen die kleine knoppen in te drukken, overweeg dan ook handschoenen met vingergaten.

Het is ook verstandig om handwarmers mee te nemen, dit zijn zakjes die tot 6 uur warmte uitstralen, er zijn wegwerp en herbruikbare zakjes.


Bescherm je camera

Sneeuw smelt en wordt water, zorg er dus voor dat je je camera goed afdekt. Er zijn universele regenhoezen te krijgen die jouw geliefde camera beschermen tegen regen, sneeuw en natte sneeuw. Dit geldt overigens tevens voor de lens, het is daarom ook aan te raden een zonnekap te gebruiken. Warmteverschil (van buiten naar binnen) zorgt voor condensvorming, dit is een probleem omdat het kan zorgen voor schimmel in je apparatuur. Voorkom dit door je camera eerst te laten acclimatiseren in de hal of een andere semi-verwarmde omgeving.

Microvezel doekjes
Je lens kan gaan beslaan op een koude dag, om te voorkomen dat je foto’s wazig worden, kun je een lens schoonmaken met een doekje. Gebruik een microvezeldoekje om te voorkomen dat je kleine krasjes in je lens maakt.


Macro

Als we het over sneeuwfotografie hebben, denk je al gauw aan een met sneeuw bedekt landschap, maar deze sneeuwdekens bestaan uit ontelbare kleine sneeuwvlokjes. Ook van deze sneeuwvlokjes kun je prachtige foto’s maken. Pak je favoriete 1:1 of 2:1 macrolens en gebruik een donker oppervlak als achtergrond voor je sneeuwvlokje. Als je geen macrolens hebt, kun je ook gebruikmaken van een reversing ring, extension tube of macro filter. Vergeet niet handmatig te focussen en om te fotograferen in RAW.

Compositie

Naast een landschapsfoto of een macrofoto, kan je ook meer abstracte foto’s maken. Speel met de zwaartekracht door gebruik te maken van de sneeuw die op de zijkant van een boom plakt, of fotografeer takken bedekt in sneeuw voor een foto vol textuur.

Felle kleuren en contrast
Zoek in een sneeuwfoto naar contrast, harde kleuren springen eruit en zorgen voor een interessante foto. Probeer ook een onderwerp in de foto te krijgen die de kijker helpt met het relativeren van de foto. In een wit landschap is het anders lastig om een gevoel van schaal te krijgen.


Tips voor nabewerking

Verander je achtergrond

In Adobe Lightroom kan je kiezen om een donkere of lichte achtergrond te gebruiken, een donkere achtergrond is minder vermoeiend voor de ogen en ziet er wat strakker uit. Bij het bewerken van sneeuwfoto’s is het handig om toch te kiezen voor het lichte achtergrond. Met de lichte achtergrond heb je een referentie van wat écht wit is.

Witbalans en belichting

Vaak zijn sneeuwfoto’s blauw bij een heldere lucht en grijs bij een bewolkte lucht. Gelukkig is het erg makkelijk om de witbalans van je RAW foto aan te passen om de uitstraling te krijgen die je zoekt.

Zoek het perfecte punt tussen te felle en te donkere sneeuw, zo behoudt je de meeste details. Corrigeer de foto naar de sneeuw, dingen zoals de lucht kan je altijd nog aanpassen met een grijsverloop filter in Lightroom.


Niet te veel verzadiging

De Levendigheid en Verzadiging wordt vaak overenthousiast door fotografen gebruikt. Meer kleur betekent niet gelijk een betere foto, en toch kiezen veel mensen ervoor om hun foto met deze instellingen helemaal te verpesten.
Ga in een winterfoto voor een meer neutrale toon, natuurlijk kan je een beetje levendigheid toevoegen maar houdt het subtiel.

Te veel verzadiging heeft mooie kleuren maar geen mooie foto
Met deze tool kun je specifieke delen van je foto aanpassen.

Lineair verloop

Als, na het aanpassen van de belichting en witbalans, je foto overbelicht is in delen als de lucht, kun je gebruikmaken van het masker om een lineair verloop te maken. Zo kun je een natuurlijk ogend donkerdere lucht maken zonder de rest van je foto aan te passen.

Textuur slider

Er is een lijn tussen heldere en donkere kleuren, deze lijn is een beetje vaag en dit zorgt ervoor dat de foto minder scherp is. Als je meer details in de sneeuw wilt zien, kun je een beetje spelen met de Textuur slider in Lightroom. Deze slider verhoogt het contrast waar licht en donker elkaar raken en dit verhoogt de scherpte in deze gebieden. Wees ook subtiel met deze instelling want je kunt een hele onnatuurlijke uitstaling maken als je te losjes bent met de textuur.

Dromerig gevoel door het verlagen van de textuur
Een klein beetje extra textuur
Te veel textuur geeft een raar beeld

Contrast

Met kleine aanpassingen aan het contrast kun je dromerige scènes creëren door het globale contrast te verlagen. Vervolgens kun je het contrast weer terugkrijgen door in de kleurtintcurve wat contrast toe te voegen, dit maakt een zachte sneeuwfoto.

Speel met kleuren

In Lightroom heb je heel veel mogelijkheden om erg creatief te zijn met kleuren. Onder het kopje Kleuren vind je een hele krachtige instelling waar je bijzondere foto’s mee kunt maken. Speel met de kleur van de lucht of geef de schaduwen op de sneeuw een blauwe of groene tint. Zo voorkom je een foto met alleen maar wit.


Laat de sneeuw maar komen!

Kijk jij er ook naar uit om te fotograferen in de sneeuw? Het kan een beetje koud zijn maar de resultaten zijn het meer dan waard!

Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.