Tips voor vliegtuigfotografie

TIPS VOOR VLIEGTUIGFOTOGRAFIE

TIPS VOOR VLIEGTUIGFOTOGRAFIE


Foto van Kevin Sundermann

We zijn namens Cameraland meegegaan naar een spottersdag op vliegbasis Leeuwarden. Deze middag/avond was georganiseerd voor vliegtuigspotters, ze kregen hierbij de kans om de F16 en F35 jachtvliegtuigen op een speciale manier vast te leggen. Cameraland was aanwezig met een grote collectie camera's en lenzen die de spotters konden gebruiken, hier werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. Ondanks de kou, was het een erg mooie dag waarbij we prachtige foto's hebben kunnen maken. Met deze tips maak ook jij een vliegende start in de vliegtuigfotografie!

Foto van Kevin Sundermann

Tip 1. Schone camerasensor

Laat van tevoren je camerasensor schoonmaken. Tegen een heldere lucht zal bijna ieder stofje in je foto’s zichtbaar zijn. Een schone camerasensor voorkomt veel onnodige tijd in je nabewerking. Ons advies: Maak je sensor stofvrij of laat deze schoonmaken, de kans is namelijk aanwezig dat je de sensor beschadigt.

Tip 2: Trotseer de kou!

De winter is door de relatief laaghangende zon een geweldig seizoen voor fotografie. Een lage zon zorgt voor prachtig licht op jouw onderwerp, in dit geval het vliegtuig! Kleed je warm aan; als de kou je vasthoudt, wordt het praktisch onmogelijk om je camera met een vaste hand te bedienen. Gebruik bij voorkeur handschoenen waarmee jouw vingers en handpalmen stevig kunnen vastgrijpen, zodat de camera niet uit jouw handen kan vallen.

Als je geluk hebt, zul je een bed van sneeuw vinden. Dit kan handig zijn omdat sneeuw dient als een schitterende reflector, waardoor de buik van het vliegtuig extra licht krijgt als de zon vanaf de grond reflecteert. Je krijgt meer detail in je foto's door één stop te overbelichten.

Tip 3: Twee camera's

Afhankelijk van wat voor soort foto's je wil maken, heb je bepaalde apparatuur nodig. Dicht langs een taxibaan kun je met minder mm's (50-70mm) prima een geheel vliegtuig vastleggen. Is een toestel wat verder weg, dan kom je toch al snel mm's te kort. Verwacht geen close-ups van het landingsgestel te kunnen maken met minder dan 300mm. Toch hangt het voornamelijk af van wat voor soort foto's je wil maken. Om een vliegtuig op de Polderbaan vast te leggen, kun je bijvoorbeeld prima uit de voeten met een 50-200mm. Als je bij aankomende toestellen recht voor de baan gaat staan, kun je ook creatief aan de gang met een fisheye. Mogelijkheden genoeg!

Het beste kun je daarom twee camera's meenemen, eentje met een normale lens en eentje met een telelens erop. En een andere camera pakken gaat een stuk sneller dan een lens verwisselen, hierdoor kun je veel sneller anticiperen op wat er gebeurt. En je voorkomt dat er bij het wisselen van lenzen stof op je sensor komt (zie tip 1)!

Foto van Marco Ferrageau
Foto van Marco Ferrageau


Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.