Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Wat is een tussenring?

Tussenringen (extension tubes) zijn holle ringen die tussen de camera en lens worden geplaatst om dichter bij een onderwerp te komen en deze groter in beeld te krijgen. Vanwege het feit dat zij hol zijn, is er geen kwaliteitsverlies. Er gaat wel iets licht verloren, maar dat wordt eenvoudig door de camera gecompenseerd. Tussenringen worden meestal in sets van drie geleverd en zijn te gebruiken op vrijwel elke lens. De dikte van de ring bepaalt mede de extra vergroting die je krijgt.

Hoe werkt het?

Door het plaatsen van een ring tussen de lens en de camera wordt feitelijk de sensor naar achteren geplaatst en komt het beeld vergroot op de sensor. De sensor maakt dus eigenlijk een kleinere uitsnede uit de beeldcirkel van de lens en dat zorgt voor een hogere vergroting.

Welke dikte heb ik nodig?

Tussenringen worden veelal geleverd in een set van drie verschillende diktes. Hoe ´dikker´ de ring hoe groter de afstand van de lens tot je camera - hoe groter het beeld op je sensor. De drie verschillende ringen kun je eenvoudig met elkaar combineren om meer dikte te krijgen.

Op welke lens?

Vrijwel iedere lens is geschikt voor het gebruik met tussenringen.* De vergroting is afhankelijk van de lens en de dikte van de tussenring. Een tussenring van 12 mm geeft op een 50 mm standaardlens een grotere vergroting dan op een 100 mm telelens. Je zult dus bij meer tele meerdere ringen moeten gebruiken voor hetzelfde resultaat. Wel belangrijk is dat je met meer tele op grotere afstand kan blijven van je onderwerp en dat is weer heel prettig als je insecten of vlinders fotografeert.

Tussenringen in combinatie met een groothoeklens geven een heel speciaal effect. Je krijgt dan groothoek close-ups met een sterk overdreven beeld!

*Pas op bij de EFS lenzen van Canon, je dient daar een speciale EFS tussenringenset te hebben.

Wanneer gaat het fout?

Als je teveel ringen gebruikt kan het zijn dat je met de lens te dicht op het onderwerp zit en kun je eenvoudig niet meer scherpstellen. Minder ringen is de oplossing of eventueel een andere lens.

Keuzehulp macrofotografie

Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top