Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken


Wat is een tilt en shift lens?


Een tilt en shift lens is niet echt een macrolens, maar er zijn wel uitstekende resultaten mee te bereiken. Probleem bij macro is altijd het gebrek aan scherptediepte en dat is nu juist waar de tilt en shift lens letterlijk om de hoek komt kijken. Door de hoek van de lens ten opzichte van de camera en het onderwerp te veranderen, verander je ook het scheptevlak.


Een tilt en shift lens kan schuiven (shift) en kantelen (tilt) ten opzichte van de camera. De verschuiffunctie gebruik je om perspectief te veranderen, bijvoorbeeld in kamers of met gebouwen. De lijnen moeten immers recht lopen. De tilt functie gebruik je om het focusvlak te veranderen, bijvoorbeeld ter vergroting van de scherptediepte.


Hoe werkt Shift?


Als je bij het fotograferen van een gebouw de camera achterover kantelt, lopen de lijnen van het gebouw niet meer evenwijdig. Door de camera waterpas te laten staan, maar de lens omhoog te schuiven, worden de lijnen rechter weergegeven. Voorwaarde is natuurlijk wel de het gebouw nog binen de beeldcirkel van de lens past.


Hoe werkt Tilt?


Scherptediepte loopt normaal gesproken evenwijdig aan de sensor, maar je voorgrond en achtergrond bevinden zich vaak in een diagonale lijn ten opzichte van de sensor. Logisch, want anders zou datgene wat op de voorgrond staat het zicht op de achtergrond wegnemen. Door nu de lens ten opzichte van de sensor te kantelen (tilt), kunnen we de scherptediepte ook meer in overeenstemming brengen met de diagonale lijn. Natuurlijk moet je wel de positie van de camera aanpassen, maar het resultaat is een foto met veel meer scherptediepte. Klik hier voor een voorbeeld


Geen autofocus


Tilt en Shift lenzen beschikken, vanwege de ingewikkelde bouw en constructie, niet over autofocus en je zal dus handmatig moeten scherpstellen. Werken met een statief is aan te raden en het gebruik van een opsteek waterpas (in de flitsschoen) is handig.


Macro opties


Een tilt en shift lens is niet echt een macro lens, maar er zijn wel uitstekende resultaten mee te bereiken. Probleem bij macro is altijd het gebrek aan scherptediepte en dat is nu juist waar de tilt en shift lens letterlijk om de hoek komt kijken. Door de hoek van de lens ten opzichte van de camera en het onderwerp te veranderen verander je ook het scheptevlak. De vergroting van de scherptediepte is een groot pluspunt voor macro gebruik. Juist hier is er, vanwege de kleine afstand tot het onderwerp, zeer weinig scheptediepte en kan een tilt en shift lens een perfecte oplossing bieden. Klik hier voor een voorbeeld


Hogere school


Tilt en shift lenzen bieden zoveel mogelijkheden en instellingen, dat zelfs ervaren fotografen nog wel even bezig zijn om tot goede resultaten te komen. Ervaring en geduld is noodzakelijk en, naast een investering in geld, zal je ook moeten investeren in tijd. Als je allemaal onder de knie hebt, bereik je fantastiche resultaten.
Maak je eigen tilt en shift lens.


Benieuwd hoe je zelf een tilt en shoft lens kan maken? Klik hier voor meer informatie.


Keuzehulp macrofotografie

Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top