Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken


Wat is een teleconverter?


Een teleconverter of extender is een ring met daarin een lenselement, deze is bedoeld om het brandpunt van je telelens te verlengen. Je kunt deze echter ook goed voor macro gebruiken. De kwaliteit is afhankelijk van de lens, maar ook sterk afhankelijk van de kwaliteit van je teleconverter.


Hoe werkt het?


Een teleconverter is een ring met daarin een lenselement die je plaats tussen de camera en de lens. De converter verlengt het brandpunt van je lens met factor X. Er zijn verschillende teleconverters te koop, dit is vaak een 1,4x, een 1,7x of een 2x converter. Het brandpunt van je lens wordt met deze factor vermenigvuldigd. Bijvoorbeeld: een 200 mm telelens wordt met een 2x converter een 400 mm lens.


Kwaliteit en lichtverlies.


Een teleconverter bestaat uit een lenselement en zal dus een negatieve invloed hebben op zowel beeldkwaliteit als lichtopbrengst. Eerst maar eens het lichtverlies. Bij een Extender (teleconverter) van 1,4x is het lichtverlies één stop. Een lens met een maximale opening van 4.0 wordt dan een 5,6 lens. Anders gezegd: Als je een foto kan maken zonder converter met een sluitertijd van 1/250 seconde, dan wordt dat met converter 1/125 sec. Een 2x converter heeft een lichtverlies van twee stops. Over het kwaliteitsverlies: Uiteraard speelt de kwaliteit van de converter een belangrijke rol, maar als eenvoudige regel kun je aanhouden dat een 1,4x converter een kwaliteitsverlies geeft van 15 procent en een 2x maal converter een verlies van 30 procent. Als je telelens qua kwaliteit een rapportcijfer 8 krijgt, blijft er dus na gebruik met een 2x teleconverter nog een rapportcijfer 5,6 over. Een krappe voldoende dus.Foto van Mirjam van Delft


Op welke lens?


Teleconverters werken het beste op telelenzen. Het heeft niet veel zin ze te plaatsen op standaard zoom lenzen. De kwaliteit is te laag en de extra te krijgen tele stelt niet veel voor. Hoe hoger de kwaliteit van de telelens en hoe hoger de kwaliteit van de converter, hoe beter het eindresultaat. Soms is het fysiek onmogelijk om een teleconverter te gebruiken. Het achterste lensdeel van de telellens steekt dan te ver naar achteren en raakt het glaselement van de converter.


Macro met een teleconverter.


Hoewel je het niet zou verwachten is een teleconverter goed te gebruiken bij macro fotografie. Hoe werkt dat dan? Stel je hebt een 200 mm telelens met een kortste instelafstand van 1 meter, door nu een teleconverter te gebruiken blijft de kortste instelafstand 1 meter maar wordt je lens opeens een 400 mm tele. Je krijgt dus je onderwerp tweemaal zo groot op de foto. Uiteraard werkt dit ook uitstekend met macrolenzen.


Keuzehulp macrofotografie

Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top