Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Wat is een reflectiescherm?

Een reflectiescherm is een scherm met een reflecterend oppervlak om licht te brengen (reflecteren) waar je het nodig hebt. Licht van de hoofdbron (zon, flits, lamp, maan) wordt via het scherm gereflecteerd (geprojecteerd) om bijvoorbeeld schaduwpartijen in het onderwerp op te lichten. Er bestaan vele soorten, maten en merken.

Wat voor soorten zijn er?

Reflectieschermen zijn er in diverse soorten: opvouwbaar, vast en met baleinen. De meest bekende en meest gebruikte zijn de opvouwbare schermen. Het doek zit op een springveer die uitgevouwen het doek strak trekt en opgevouwen heeft het scherm nog maar 1/3 van de afmetingen, ideaal om mee te nemen naar een locatie.

2in1, 5in1 en zelfs 7in1!

De kleur van het reflectiedoek bepaalt de hoeveelheid gereflecteerd licht en de kleur daarvan. Een eenvoudig reflectiescherm is wit aan de ene kant en zilver aan de andere kant. We noemen dit 2in1.

Er bestaat ook 5in1, dit werkt als volgt: De springveer is bespannen met een lichtdoorlatend wit doek, we noemen dit een diffusor, en gebruiken het om het licht doorheen te laten schijnen en wat te temperen. Dan kunnen we om de springveer ook nog een hoes trekken en deze heeft twee kanten, wit en zilver. Dan kunnen we ook nog de hoes binnenste buiten keren en om de springveer heen trekken en ook hier weer twee kanten, zwart en een combinatie van zilver/goud.

7in1 is meestal 1 springveer met doorlatend doek en waar twee extra hoezen bij worden geleverd.

Welke kleur moet ik hebben?

De kleur van het reflecterend oppervlak bepaalt mede de kleur van het gereflecteerde licht. Dit is vrijwel volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeurm maar de algemene lijn is als volgt.

  • wit = de meest neutrale reflectie, het licht wordt gereflecteerd zoals het is.
  • zilver = een koele kleur en iets harder licht dan met wit.
  • goud = een warme kleur en iets zachter licht dan met wit of zilver
  • diffuus = voor het verspreiden en temperen van het licht, het wordt zachter
  • zwart = het weghalen van licht

Welke afmeting moet ik hebben?

Hoe groter hoe beter is de algemene regel, maar gebruiksgemak speelt natuurlijk ook een rol. Het zal duidelijk zijn dat een groot reflectiescherm veel licht kan reflecteren en dat ook het oppervlak waar het licht valt heel groot is. Maak je alleen een portret of gebruik je het reflectiescherm voor macro, dan is dit natuurlijk niet nodig en ook op een winderige lokatie is zo'n groot scherm natuurlijk niet handig te hanteren. Veel gebruikte maten zijn 60cm, 105cm en 150cm al dan niet voorzien van een handgreep.

Reflectiescherm en macro?

Een reflectiescherm is een superhandig hulpmiddel bij macrofotografie. Je kan relatief makkelijk licht krijgen op de plek waar je wilt en het effect is veel mooier dan bij het gebruik van een flitser. Daarnaast is het reflectiescherm ideaal voor het uit de wind houden van je onderwerp en prima te gebruiken als neutrale achtergrond. Erg handig is een scherm met handvat.

Keuzehulp macrofotografie

Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top