Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Wat is een macrolens?

Eerst maar eens even een misverstand uit de weg helpen: Op veel 'normale' lenzen staat de aanduiding macro, dit is echter vaak geheel ten onrechte. Er zou moeten staan: "voor de lens die ik ben kan ik heel dichtbij scherpstellen". Macro is namenlijk 1:1 fotograferen en dat kunnen deze lenzen niet. Echte macrolenzen hebben vrijwel altijd een vast brandpunt en kunnen door hun bouw dichtbij scherpstellen en het onderwerp 1:1 op de sensor weergeven. Met andere woorden, één centimer op de maatlat is ook één centimeter op de sensor. (afhankelijk van de cropfactor van je sensor).

Hoe presteert mijn lens?

Wil je weten hoe jouw lens presteert? Maak dan op de kortste instelafstand van je lens een foto van een liniaal. Het aantal centimeters in beeld bepaalt nu samen met je sensormaat de afbeeldingsmaatstaf. Breedte sensor / aantal centimeters in beeld = 1: .....

Voorbeeld 1: Je hebt een full frame camera, dan is je sensor 3,6 cm breed en op je foto zie je 10,8 cm. Dan is je afbeeldingsmaatstaf 3,6/10,8 = 1:3

Voorbeeld 2: Je hebt een camera met een aps-c sensor, dan is je sensor 2,4 cm en op de foto zie je 12 cm. Dan is je afbeeldingsmaatstaf 2,4/12 = 1:5

Echte macrolenzen

Echte macrolenzen hebben een afbeeldingsmaatstaf van 1:1 of meer en zijn speciaal gebouwd om dichtbij de beste resultaten te geven. Daarnaast zijn zij vaak lichtsterk en voorzien van beeldstabilisatie. De lenskwaliteit is over het algemeen uitstekend.

Welke macrolens?

Macrolenzen zijn er in diverse soorten en maten. Veelal bepaal je aan de hand van wat je wilt fotograferen welke lens het meest geschikt is.

Vuistregel 1: hoe meer tele de lens, hoe groter de afstand tot je onderwerp. Vuistregel 2: hoe meer tele de lens, hoe minder de scherptediepte.

Dit roept natuurlijk direct allerlei dilemma's op. Je wilt veel scherptediepte bij een foto van een insect, maar als je te dichtbij komt vliegt hij weg. In de regel gebruiken we 50 en 70 mm macrolenzen voor dingen die niet wegrennen zoals bloemen, munten, sieraden etc. en 90 mm of meer voor bijvoorbeeld insecten. Vlinders worden vaak gefotografeerd met 150 mm macro.


Beeldstabilisatie?

Veel macrolenzen zijn uitgerust met beeldstabilisatie en dit is een zeer nuttige toevoeging. Je kunt daarmee namelijk makkelijker een kleiner diafragma gebruiken (meer scherptediepte), makkelijker een langere sluitetijd hanteren (je onderwerp staat in het donker) en je hebt minder snel een statief nodig (beweginsonscherpte)

Autofocus of niet?

Hoewel vrijwel iedere macrolens autofocus heeft, is het gebruik hiervan niet altijd even handig of nuttig. Je zal merken dat handmatig scherpstellen veel meer voordelen heeft. Je kan scherpstellen waar je wilt en de lens staat niet voordurend heen en weer te zoeken.

De snelste manier van werken is als volgt: Draai de lens naar de kortste instelafstand. Beweeg nu, vanaf ongeveer 1,50 meter, langzaam naar je onderwerp toe totdat het beeld in de zoeker (of scherm) scherp wordt. Nu het laatste stukje nog even perfect scherpstellen en klaar.

Keuzehulp macrofotografie

Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top