Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken
Foto van Cameraland medewerker Jelle Wognum

Waar plaats je een watermerk?

We zien tegenwoordig op zeer veel foto's een watermerk (digitale handtekening), en dan niet uitsluitend op foto's van professionale fotografen, ook veel amateurs plaatsen een watermerk op hun foto's. Dit is natuurlijk prima, met een watermerk kun je mensen eenvoudig laten weten dat jij de fotograaf bent en waar ze eventueel meer foto's van jou kunnen zien. Wat ons echter ook opvalt is dat veel mensen niet goed lijken te weten waar je een watermerk het beste kunt plaatsen, tenzij er bewust voor is gekozen om een foto te verpesten met een watermerk dat paginabreed diagonaal door het scherm loopt.

Een watermerk heeft als doel om mensen te laten weten van wie de foto is. Hoewel deze daarvoor uiteraard zichtbaar moet zijn, is het wel erg jammer als je een foto verpest door het watermerk de foto te laten overheersen. Daarom enkele tips hoe je een watermerk wel en niet plaatst.

Laat een watermerk niet over de hele breedte van een foto lopen (tenzij je er zeker van wilt zijn dat je foto dusdanig is verpest dat niemand deze nog wil kopiëren). Sommige mensen maken een watermerk doorschijnend en zijn dan in de veronderstelling dat deze minder storend is. Dat klopt, maar het is nog steeds geen gezicht.

Plaats een watermerk niet midden in een foto. Mensen die dit doen denken waarschijnlijk "zo, die kun je niet missen". Klopt, maar nu kunnen we de foto wel missen.

Maak van je watermerk geen uitgebreid kunstwerk. Met een beetje photoshop skills en een creatieve inslag kun je waarschijnlijk een prachtig watermerk maken. Het gaat alleen om de foto en niet om je watermerk.

Houd het leesbaar, gebruik bijvoorbeeld niet (teveel) kleur of sierlijke lettertypes. Dit sluit een beetje aan op de bovenstaande tip, alleen ligt de nadruk er nu op dat als je een watermerk plaatst het wel zo handig als mensen deze kunnen lezen.

Het doel van een watermerk is om de kijker te laten weten van wie de foto is, maar deze hoeft echt niet duidelijk zichtbaar in beeld. Mensen die geïnteresseerd zijn, zien dit toch wel. Het is bijvoorbeeld erg mooi en subtiel om je naam of logo niet horizontaal, maar verticaal onderin te plaatsen. We zijn gewend om horizontaal te lezen, een verticale tekst valt daardoor minder op. Gebruik daarnaast een subtiel lettertype en niet sterk contrasterende kleuren. Beter een grijs watermerk op een zwarte achtergrond dan wit, en zeker geen fel gekleurde watermerken op een zwart-wit fotoVond je deze tip leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top