Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken
Alle foto's in dit artikel zijn van Cameraland medewerker Steven Poldner

Hoe fotografeer je vuurwerk?

Oud & Nieuw staat voor de deur en dat is natuurlijk een geweldige gelegenheid om vuurwerk te fotograferen. Zeker de grote georganiseerde vuurwerkshows zijn een waar spektakel, maar het is zeker niet makkelijk. Met de camera in de P-stand, richten en klikken zal zelden het gewenste resultaat opleveren, daarom delen we graag een paar handige tips om de kans op succes wat groter te maken.

Gebruik een statief

Dit is wellicht de belangrijkste tip die we kunnen geven. Omdat je 's nachts gaat fotograferen heb je een langere sluitertijd nodig om je foto voldoende te kunnen belichten. Een statief is hierbij noodzakelijk om bewegingsonscherpte te voorkomen. Hiernaast is een statief tevens erg handig om vooraf je camera te richten en op een vaste positie te zetten, je kunt dan later eventueel meerdere foto's over elkaar heen leggen en hiermee meerdere vuurwerk explosies in één foto zetten. Neem dus altijd een statief mee! Voor degenene die liever niet met een groot en lomp statief rondlopen, zijn er tegenwoordig ook schitterende reisstatieven die je zo in je rugzak of een tas stopt.

Bepaal vooraf je compositie

Je wilt bij het fotograferen van vuurwerk vooraf je compositie bepalen, zodat de kans groot is dat de foto ook zo wordt als je vooraf in gedachten had. Let hierbij op zaken als een rechte horizon en een 'open' uitzicht (dus geen hoge gebouwen voor het vuurwerk). Daarnaast is het raadzaam vooraf je camera in te stellen, want zodra het vuurwerk afgaat heb je erg weinig tijd om hierover na te denken.

Hoe staat de wind? Hier denk je misschien niet direct aan, maar dit is ook een punt dat uiteindelijk erg bepalend kan zijn voor je foto. Vuurwerk creëert rook en rook is als een waas voor je foto. Probeer dus, indien mogelijk, een plekje te zoeken waar de wind de rook wegwaait van het vuurwerk zodat deze niet de mooie lichtshow verpest.

Groothoek vs inzoomen

Tenzij je gedetailleerde voorkennis hebt, is het lastig vooraf precies te bepalen waar het vuurwerk af zal gaan. Het is daarom ook aan te raden om een klein brandpuntsafstand te hanteren zodat je veel in beeld krijgt. Je kunt altijd later nog een beetje croppen.

Gebruik een klein diafragma

Je zou misschien denken dat je een korte sluitertijd en daardoor een groot diafragma (lage F-waarde) moet gebruiken, maar met vuurwerk is het eigenlijk precies andersom. Je kunt het beste een diafragma tussen F/8 en F/16 instellen.

Sluitertijd

Als er één aspect is dat gaat bepalen hoe je foto eruit komt te zien, dan is het de sluitertijd. Een korte sluitertijd 'bevriest' beweging. Dit betekent in het geval van vuurwerk dat je een kort moment vastlegt en niet de beweging van de vuurpijl en de explosie ziet. Bij vuurwerk wil je dan ook een 'langere' sluitertijd. Ga hierbij uit van minimaal 1/10 sec tot maximaal 30 seconden.

Let wel: Des te langer de sluitertijd, des te meer beweging je vastlegt (slierten van het vuurwerk).

Bulb

De Bulb-stand op je camera (één stap voorbij 30 of 60 seconden) stelt je in staat zolang te fotograferen als je de ontspanknop ingedrukt houdt. Dit is een perfecte manier om zolang te fotograferen als je nodig acht om de vuurwerkexplosie volledig op de foto te krijgen. Druk af zodra de explosie start en laat los zodra de explosie voorbij is, zo makkelijk is het eigenlijk. Overigens raden wij hiervoor wel aan gebruik te maken van een afstandbediening om bewegingsonscherpte, als gevolg van het indrukken van de ontspanknop, te voorkomen.

Extra leuke tip - Stel je camera in op de Bulb-modus en plaats een stuk karton voor je lens tussen de explosies door. Je kunt op deze manier meerdere explosies op één foto krijgen, zonder je foto over te belichten.

Stel handmatig scherp

Wanneer je camera op auto-focus staat, zal deze altijd vooraf moeten scherpstellen. Dit kan bij het fotograferen in het donker erg lastig zijn en de kans is groot dat je hierdoor te laat bent voor die mooie foto. Stel daarom vooraf scherp (al dan niet d.m.v. autofocus) en schakel over op manual focus. Je kunt overigens vrijwel altijd de focus instellen op oneindig, aangezien je vrijwel altijd een behoorlijk stuk verwijderd bent van het vuurwerk.

Lage ISO

Het is donker en wellicht denk je dat je daarom een hogere ISO-waarde moet instellen. Niet doen! Het vuurwerk geeft behoorlijk fel licht dat je, zeker in combinatie met een langere sluitertijd, prima vast kunt leggen met een lage ISO-waarde van 100 (200 als dit de laagste waarde is). Hiermee voorkom je ruis die voorkomt bij een hogere ISO-waarde.

Niet flitsen

Het gebruik maken van een flitser zal weinig tot niets veranderen aan je foto, de flits reikt hiervoor niet ver genoeg, behalve dat je hiermee je camera voor de gek houdt door een (te) korte sluitertijd in te stellen. Zet je flitser dus uit!

Tot slot: Maak vooral lekker veel foto's, de kans dat er dan een geweldige foto tussenzit is veel groter!Vond je deze tip leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top