Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken


Een externe flitser geeft meer licht dan de ingebouwde flitser van je camera, maar vaak is dat niet de belangrijkste reden om een externe flitser aan te schaffen. Het gaat vaak vooral om de mogelijkheid indirect te kunnen flitsen.


Meer licht met externe flitser


De ingebouwde flitser heeft vaak een richtgetal rond de 12 (bij 100). Dat is weinig, maar doordat je met een digitale reflex zonder al te grote kwaliteitsproblemen op ISO 400 (en vaak ook 800) kunt werken, valt die beperking in de praktijk vaak mee. Richtgetal 12 bij ISO 100 wordt bij ISO 400 richtgetal 24. Als het grootste diafragma van je standaardlens F/3.5 is, dan heb je bij ISO 400 een theoretisch flitsbereik van een kleine 7 meter. Dit is echter wel hard en onnatuurlijk licht. De ingebouwde flitser is vooral handig voor bijlichten, invulflitsen, enzovoorts..Mooier licht


Door de flitskop schuin omhoog te richten, laat je het licht via het plafond op het onderwerp vallen. Dit heet indirect flitsen. Het harde, gerichte licht van de flitser wordt gespreid door het plafond. Je bootst het licht van een lichtbewolkte dag na. Het onderwerp ontvangt zijn licht dan schuin van boven, net zoals het licht van de zon.


Houd er rekening mee dat indirect flitsen een kleiner flitsbereik geeft, meestal de helft van het normale bereik!


Nog mooier licht


Het indirecte flitslicht mag dan een redelijk natuurlijk effect geven, doordat er alleen licht van boven komt vallen de ogen van gefotografeerde mensen echter vaak een beetje weg in de schaduw van de oogkassen. Het beeld wordt mooier als er wat flitslicht rechtstreeks naar het onderwerp gaat. Daar zorgt de Omni-Bounce voor, die tevens voor extra lichtverstrooiing zorgt.Meer mogelijkheden


Een externe flitser kan ook los van de camera worden gebruikt voor het bereiken van speciale verlichtingseffecten. Om de automatische flitssturing te handhaven, moeten camera en flitser met elkaar communiceren. Dat kan met speciale dedicated flitskabels, maar bij veel camera's ook draadloos. De geavanceerde flitsmogelijkheden blijven daarbij intact.


Keuzecriteria


Wie de meest veelzijdige flitsmogelijkheden zoekt, is het beste uit met een zo hoog mogelijk richtgetal. Dan heb je immers ook mogelijkheden in grotere ruimten te flitsen en grote onderwerpen uit te lichten.


Veel camerafabrikanten hebben onder hun topmodel een lichtere flitser in het assortiment, die complete mogelijkheden biedt, maar een lager richtgetal heeft. Die is prima geschikt voor huiselijk gebruik en kortere opnameafstanden. Voor opnamen in zalen, foto's van optredens enz. is een hoger richtgetal vaak beter.


Een hoger richtgetal geeft ook meer mogelijkheden met kleinere diafragma's te fotograferen (voor meer scherptediepte).


Wie graag indirect wil flitsen moet erop letten of de kop van de fliter in alle richtingen verstelbaar is. Sommige zijn alleen omhoog verstelbaar. Wil je echter foto's maken met gekantelde camera (portretten), dan moet de flitskop ook zijwaarts verstelbaar zijn.

Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top