Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Er zijn twee soorten camera-accessoires die tussen camera en objectief worden geplaatst: Teleconverters en tussenringen. Er is nog wel eens verwarring welke waarvoor bestemd is. Tijd dus voor wat opheldering:

Teleconverter

Een teleconverter werkt heel anders dan een tussenring. Het bevat een lenzensysteem, dat de brandpuntsafstand van een objectief verlengt met een factor 1,4 of 2, afhankelijk van de gekozen converter. Met een 2x converter maak je bijvoorbeeld van een 100 mm objectief een 200 mm en van een 70-200 mm zoom een 140-400 mm. Zo heb je voor een relatief gering bedrag een interessante uitbreiding van je objectievenassortiment.

Houd er wel rekening mee dat een teleconverter licht opslokt. De lichtsterkte neem bij een 1,4x converter af met 1 diafragmastop, een 2 x met 2 stops.

Teleconverters die speciaal voor één of enkele objectieven zijn ontworpen, geven doorgaans een beperkt kwaliteitsverlies. Zogenaamde universele converters moeten echt als een compromis worden beschouwd. Scherpte en contrast worden minder. Dat is enigzins te compenseren door met een relatief klein diafragma te fotograferen. Maar omdat de teleconverter ook al licht opslokt, moet je goed oppassen dat je niet te lange sluitertijden krijgt. Bijzonder is dat de kortste instelafstand van het objectief niet verandert. Dat betekent dus dat je op dezelfde afstand je onderwerp groter in beeld krijgt.

Tussenringen

Een tussenring is een speciaal macro-accessoire. Het enige wat hij doet is het vergroten van de afstand tussen de camera en het objectief, waardoor je dichter bij je onderwerp kunt komen. Kun je normaal tot 40 cm dichtbij komen, dan kun je met een tussenring bijvoorbeeld tot 20 cm komen, waardoor je een klein onderwerp groter in beeld krijgt. Hoeveel je dichterbij kunt komen is afhankelijk van de dikte van de tussenring. Een tussenringenset bevat drie ringen met een verschillende dikte, die apart of in combinatie kunnen worden gebruikt.

Gewone objectieven zijn niet speciaal voor dichtbijopnamen ontworpen. Dat betekent dat de afbeeldingskwaliteit afneemt als ze voor macrofotografie worden gebruikt. Het kwaliteitsverlies kan ten dele worden gecompenseerd door extra te diafragmeren (3 tot 4 stops vanaf het grootste diafragma). Een 50 mm standaardobjectief leent zich vrij goed voor gebruik in combinatie met tussenringen, beter dan een zoom. De kwaliteit van een echt macro-objectief is echter veel hoger. Een macro-objectief maakt het gebruik van tussenringen overbodig. Alleen als je vindt dat een macro-objectief in z'n kortste instelsfstand nog niet dichtbij genoeg komt, zou je een tusssenring kunnen gebruiken.


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top