Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken


Verrekijker termen

Bereken het Verrekijker Schemergetal en Uittrede Pupil

Vergroting

Lens Diameter in Millimeter

Uitkomst:

Schemergetal, detail waarneming tot: meter.

Uittrede pupil

Relatieve Helderheids waarde (50 = max waarneembaar)

Verrekijker Begrippen en Termen

Er zijn veel verschillende soorten verrekijkers. Op deze pagina verklaren we de meest gebruikte termen en begrippen zodat u een betere keuze kunt maken bij de aanschaf van een nieuwe verrekijker. U kunt natuurlijk ook langs komen in onze winkel in Alkmaar waar wij u graag ons ruime assortiment verrekijkers laten zien en testen.

Vergroting 10 x 42, wat is dat?

Bij verrekijkers worden bepaalde waarden genoemd. Het eerste getal zegt iets over de vergroting. Als er een 10 staat betekent dit dat de verrekijker 10 keer vergroot. Een object zal dus 10 keer groter lijken dan zonder verrekijker.

Welke vergroting past het best bij welke situatie? (Dit is slechts een indicatie, iedere situatie en natuurlijk uw wensen zijn anders)
2 to 4 keer is geschikt voor bijvoorbeeld het theater en andere evenementen.
4 tot 6 keer is geschikt voor evenementen, sport en concerten.
7 keer is geschikt voor observatie, jacht en watersport.
8 tot 10 keer is geschikt voor de jacht, natuur in het algemeen zoals vogels en safari.
12 to 18 keer wordt gebruikt voor grote afstanden, zoals astronomie.

Bij de sterkere vergrotingen moet u rekening houden met het trillen van uw hand, sommige verrekijkers hebben hiervoor stabilisatie, en vaak biedt een statief(je) uitkomst.

Lichtsterkte 10 x 42 wat betekent dat?

Het tweede getal (42 bijv.) wat wordt aangegeven bij verrekijkers is de lichtsterkte. Dit werkt net zoals bij het diafragma van een camera lens: Hoe wijder open, hoe meer licht er door de lens komt. In het geval van verrekijkers, kan er met een grotere diameter van de lens meer licht door de lens. Ook van belang zijn de kwaliteit van de lenzen en gebruikte coating, hierover later meer.

De keuze van de lichtsterkte hangt af van het gebruik. Verrekijkers met een erg grote lichtsterkte zijn zwaarder en dus minder geschikt om mee te nemen tijdens bijvoorbeeld een wandel- of fietstocht, verrekijkers met lens opening van 20-32 mm zijn daarentegen klein en licht. De meest gebruikte verrekijkers zijn die met een lensopening van 42 tot 45 mm. Lichtsterk genoeg, ook voor in de schemering, en toch niet te groot om mee te nemen. Kijkers met een lensopening van 50 tot 64mm worden gebruikt als nachtkijker, tijdens de jacht of op het water.

De term nachtkijker of nachtzichtkijker wordt vaak gebruikt voor 10 x 50, 8 x 56, 7 x 50 en 9 x 63 verrekijkers. Maar de kwaliteit van de verrekijker speelt ook een grote rol bij het nog kunnen waarnemen van details bij zeer weinig licht, onafhankeijk van de lens opening.
Verrekijker Schemergetal

Het schemergetal zegt iets over het vermogen om details waar te nemen in het donker. Een groter schemergetal betekent een groter vermogen om details waar te nemen. Het schemergetal kan worden uitgerekend door de wortel te nemen van vergroting maal de lichtsterkte. Een 10 x 42 verrekijker heeft dus een schemergetal van 20,5, een 8 x 56 kijker heeft een schemergetal van 21 en een 8 x 20 kijker heeft een schemergetal van 12. Als het schemergetal wordt vermenigvuldigd met 10 heeft u bij benadering de afstand waarop er nog details kunnen worden waargenomen. Met de 8 x 20 kijker met schemergetal van 12 is dat 120 meter en met een 10 x 42 kijker 205.

Verrekijker lichttransmissie

Lichtverlies binnen een verrekijker onstaat door reflectie en soort glas van de lenzen in de verrekijker. Dit lichtverlies kan worden verminderd door het gebruik van coatings. De topmerken verrekijkers gebruiken 6 tot 9 lagen coating, en fluoride glas. Ook gebruikt men soms stikstof binnen de kijker om de lichttransmissie te verbeteren.

U kunt zelf kijken of uw verrekijker een coating heeft door in de lens te kijken, met een lichtbron achter u, en de kijker dan langzaam rond te draaien. Ziet u 1 kleur, zoals blauw, dan heeft de verrekijker lens waarschijnlijk 1 coating. Ziet u groen en/of meerdere kleurzwemen, dan is de lens multi-coated. Indien alle lenzen in een kijker 1 of meerdere coatings hebben spreekt men van fully multi-coated.

De verrekijker uittredepupil

De uittredepupil is de diameter in mm van het licht uit de kijker wat op uw oog valt. Van belang hierbij is de diameter van de pupil van uw oog. De pupil van uw oog overdag is ongeveer 2 mm en in het donker wordt deze ongeveer 7 mm. Men berekent de uittrede pupil van een verrekijker door de diameter van de kijker te delen door de vergrotingsfactor. Dus een kijker van 10 x 42 heeft een uitrede pupil 4,2 en een 8 x 56 kijker heeft een uittrede pupil van 8mm. Deze kijkers kunt u dus uitstekend overdag gebruiken, en de 8 x 56 kijker ook in het donker. Een 8 x 20 verrekijker heeft een uittrede pupil van 2,5 mm en is dus niet te gebruiken voor donkere objecten. Een indicatie van de kwaliteit van de verrekijker is de vorm van de uittrede pupil; een kwalitatief hoogwaardig kijker heeft een perfect ronde uittrede pupil.

De lichtsterkte (transmissie), uittredepupil en schemergetal samen bepalen wat u kunt zien met uw kijker. Met deze gegevens kunnen we ook een helderheids waarde toekennen aan de kijker. De maximaal nuttige helderheidswaarde is 50, meer nemen we niet waar. Men bepaalt de helderheids waarde door de uittrede pupil te vermenigvuldigen met zichzelf. Dus een 10 x 42 kijker met een uittredepupil van 4,2 heeft een helderheidswaarde van 17,6 en een 9 x 63 kijker met uittredepupil van 7 heeft een helderheidswaarde van 49, dichbij het maximale wat we kunnen onderscheiden.

Eye-relief, uitgedrukt in mm, zegt hoe ver uw oog maximaal kan zijn van de kijker oogschelp om nog het hele beeldveld te kunnen zien. Dit is voor brildragers belangrijk, omdat zij met bril wat verder van de oogschelp af zijn. Als u verder dan het eye-relief aangeeft naar het beeld in de verrekijker kijkt, ziet u minder. Normaal is een eye-relief van 9 tot 13mm. Een eye-relief van 14mm en hoger is geschikt voor brildragers, en bij een groothoek kijker heeft men 18mm nodig.

Het field of view, of gezichtsveld

Het gezichtsveld zegt iets over de breedte van het beeld van uw verrekijker. Dit wordt uitgedrukt in graden, of soms als de breedte in meters van het beeld op een afstand van 1 km. Om uit te rekenen wat deze laatste waarde is, kunt u het aantal graden met 17,45 vermenigvuldigen. De groote van het gezichtsveld wordt mede bepaald door het oculair. Sommige kijkers hebben een groothoek oculair. Men spreekt over een groothoek oculair indien het gezichtsveld in graden x de vergrotings factor boven de 60 uitkomt. Alleen hoogwaarige kijkers met een groothoek oculair geven een beeld wat in zijn geheel scherp is, en niet alleen in het midden. Brildragers moeten letten op het ´field of view´, omdat een groothoek oculair vaak een korter eye relief heeft.

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top