Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Voorkeuzemenu

De camera heeft een aantal voorkeuze oftewel custom instellingen, die op het programmawiel als C1, C2 en (soms) C3 staan aangegegeven. Je kunt een hele set instellingen per voorkeuzemenu instellen. Kies de gewenste functie in de acht pagina's van het voorkeuze menu en als je klaar bent sla je de set op als C1, C2 of C3. Je kunt dus drie verschillende sets voor verschillende opnamesoorten maken. Stel dat je ongemerkt wilt fotograferen, dus zonder flits en geluid, dan draai je het programmawiel naar C1 waaronder je de betreffende functies hebt opgeslagen.

Geh. Voorkeursinst. (Voorkeursinstellingen vastleggen)

In deze modus kun je de huidige instellingen bewaren en opslaan als één van de drie voorkeursinstellingen: C1, C2 en C3.

Stille modus

Niet te verwarren met de stille modus bij de filmmodus. Hier worden alle werkgeluiden, de flitser, het AF-hulplampje uitgeschakeld en de stille (elektronische) sluiter geactiveerd

AF/AE vergrendeling

Hier kun je de werking van het AF/AE-knopje aanpassen. De keuzemogelijkheden zijn: AE Lock (lichtmeting wordt vastgezet), AF Lock (scherpstelling wordt vastgezet), AF/AE Lock (lichtmeting en scherpstelling worden vastgezet) en AF-ON (scherpstelling wordt uitgevoerd).

AE-vergr.-vast

In de normale modus worden de AF en/of de belichting alleen vastgezet als je het AF/AE-knopje ingedrukt houdt. Als je deze modus inschakelt wordt de vergrendeling ingeschakeld door eenmaal op het knopje te drukken. Nogmaals drukken heft de vergrendeling op.

Sluiter-focus

Normaliter stelt de camera scherp als je de ontspanknop half indrukt. Dit kun je hier uitschakelen. Je kunt dan nog wel scherpstellen met de AF/AE-knop.

Ontsp. Knop half indr.

Normaliter druk je de ontspanknop half in om scherp te stellen. Stel dat je scherp stelt met de AF/AE-knop (zie boven) dan kun het in deze modus zo instellen dat de opname al gemaakt wordt als je de ontspanknop half indrukt. Hierdoor heb je wat snelheidswinst.

Quick AF

In deze modus werkt de AF iets sneller, wie zou dat niet willen? Het nadeel is echter dat het niet werkt bij weinig licht en het meer stroom kost. Maar als je dan toch een of twee extra accu's hebt gekocht....

Oogsensor AF

Je kunt er hier voor kiezen om de AF al te laten werken als je de camera aan je oog brengt. De functie werkt minder goed bij weinig licht.

Spot AF tijd

Hier kun je instellen hoe lang de loepfunctie in de Spot-AF-modus geactiveerd wordt. Het beeld in het scherpstelpunt wordt dan uitvergroot. Keuze: Short, Mid, Long.

Spot AF weergave

Kies hier hoe je bij Spot-AF het vergrote beeld van het scherpstelpunt (zie boven) wilt afbeelden: in een kleine deel (PIP) van je scherm of zoeker of in het gehele scherm (Full).

AF ass. Lamp (AF-hulplampje)

Je kunt hier het rode AF-hulplampje in- of uitschakelen. Dit lampje wordt automatisch geactiveerd bij weinig licht om de autofocus te helpen. Het bereik is maximaal een meter of drie. Zorg dat je het lampje niet afdekt met je vingers of een zonnekap. Als je het lampje storend vindt of als je een opsteekflitser met een vergelijkbaar lampje hebt kun je het uitschakelen.

Direct focuspunt

Hier kun je er voor kiezen om het scherpstelpunt (of een groep punten) te verplaatsen met de vierwegtoets. Normaliter kan dat niet omdat je dan de functies van de vierwegtoets zoals de ISO en de witbalans activeert. In deze modus wordt de vierwegtoets vrijgemaakt voor het verplaatsten van het scherpstelpunt. De functies die voorheen op de vierwegtoets zaten stel je dan in met het Quick-menu.

Prio. Focus/ontspan (Proriteit scherpstellen/afdrukken)

Hier geeft je prioriteit aan het scherpstellen (Focus) of aan het afdrukken (Release). Bij de eerste drukt de camera niet af voor de scherpstelling geslaagd is. Bij de tweede kun je altijd afdrukken, of de scherpstelling nou gelukt is of niet.

AF+MF

Hiermee kies je de mogelijkheid om na de automatische scherpstelling handmatig te corrigeren. Zonder eerst naar de handmatige scherpstelling over te hoeven schakelen.

MF assist

Je kunt hier kiezen hoe je de MF assist-functie wilt activeren. Bij deze functie wordt het scherpstelpunt vergroot weergegeven tijdens de handmatige scherpstelling, zodat je goed scherp kunt stellen. Je kunt kiezen uit activering door het bedienen van de scherpstelring- of schakelaar of door het drukken op de AF-modus-knop, oftewel de linker toets van de vierwegtoets. Beide kan ook.

MF assist weergave

Kies hier hoe je bij MF assist het vergrote beeld van het scherpstelpunt (zie boven) wilt afbeelden: in een kleine deel (PIP) van je scherm of zoeker of in het gehele scherm (Full).

MF-gids

Je kiest hier of je bij MF een balkje met de afstand (links een bergje, rechts een bloem plus daartussen de ingestelde afstand) onder in beeld wilt zien. Kan handig zien als je echt geen idee hebt waar de camera op ingesteld staat.

Peaking

Deze functie is ook een hulpmiddel voor het handmatig scherpstellen. De camera kan de contouren van een onderwerp in een kleur accentueren als het onderwerp scherp is. Zo kun je beter zien of je goed scherpgesteld hebt. De term hiervoor is 'peaking'. Je kunt hier het niveau (High of Low) en de kleur (blauw, oranje, groen, rood of grijs) van de peaking kiezen.

Histogram

Een histogram is een grafiek die de helderheid van een beeld laat zien. Links staan de donkere partijen en rechts de lichte partijen. Het is in principe het mooist als er een boogvorm (met het midden het hoogst) over de gehele lijn is, dan is er een helderheid van zwart tot wit. Maar de aanwezigheid van een witte lucht verandert dit alweer. Als je de belichting corrigeert, de flits activeert of als er te weinig licht voor een goed belichting is kleurt het histogram geel. Je kunt het histogram verplaatsen zodat het niet in de weg zit.

Richtlijnen

Je kunt er voor kiezen om kaderlijnen in beeld te zien, dit kan je bijvoorbeeld helpen met je compositie. Je hebt de keuze uit drie soorten: eentje waarbij twee horizontale en twee verticale lijnen afgebeeld worden, waarmee je een onderwerp op een derde van de beeldrand kunt plaatsen. Hierdoor wordt een foto gemiddeld interessanter, deze compositieregel wordt de 'regel van derden' genoemd. Er is ook een modus waarbij er drie verticale en drie horizontale lijnen plus twee extra lijnen van hoek naar hoek zijn. De derde modus toont een horizontale en een verticale lijn die je met je vinger in het aanraakscherm kunt verplaatsen. Kan handig zijn als je een onderwerp exact wilt positioneren.

Highlight

Hier kun je de functie inschakelen waarbij sterk overbelichte partijen (zodat er geen doortekening meer is) zwart-wit knipperen bij het afspelen van opnamen. Je moet de opname dan overmaken met een -correctie.

Zebrapatroon

Hierbij kun je al bij de opname zien welke partijen afwijken van de gemiddelde belichting. Dit is vooral handig om overbelichting bij het maken van filmopnamen te voorkomen. De overbelichte partijen worden aangeduid met een schuin zebrapatroon. Je kunt twee instellingen kiezen, aangeduid als Zebra1 en Zebra2. Om herkenning te vergemakkelijken lopen de streepjes bij Zebra1 van linksonder naar rechtsboven en bij Zebra2 van rechtsonder naar linksonder. Je kunt van elke van de Zebra's de detectiewaarde instellen van 50% tot 105%. Door ondervinding kom je te weten welke waarde het best bij jou manier van fotograferen of filmen past.

Zwart-wit Live View

Volgens Panasonic kun je gemakkelijker handmatig scherpstellen bij gebruik van een zwart-wit scherm. In deze functie kun je daarom naar een zwart-wit beeld overschakelen. Uiteraard wordt de opname wel in kleur opgeslagen.

Constant preview

Door deze functie in te schakelen kun je het effect van de sluitertijd en het diafragma zien in het scherm of zoeker. Het beeld wordt dus donkerder of lichter, je ziet de werkelijke scherptediepte en ook of de opname onscherp wordt bij langzame sluitertijden. Dit dit alles werkt alleen in de M-modus.

Lichtmeter

Hier kies je of je de lichtmeter, dus de sluitertijd en het diafragma onder in beeld wilt zien. Na vier seconden verdwijnt de informatie, maar je kunt hem weer oproepen door het half indrukken van de ontspanknop.

Draaiknop gids

Hiermee geef je aan of je wel of niet wilt zien dat je het draaiwiel in moet drukken om de lichtmeetcorrectie in te kunnen stellen. Als je dat prima kunt onthouden zet je deze functie op Off, dat scheelt weer een symbooltje in je scherm of zoeker.

LVF disp. Stijl (Stijl van zoekerbeeld)

Je kunt de stijl van het zoekerbeeld wijzigen. Je kunt kiezen tussen het weergeven van de informatie (lichtmeetkarakteristiek, lichtmeting, lichtmeetcorrectie en ISO) buiten het scherm of binnen het scherm. Als je voor buiten kiest is het weergegeven beeld wat kleiner omdat er een zwarte rand met de informatie om heen komt. Het beeld oogt echter wel wat rustiger omdat er minder informatie in het beeld staat.

Scherm info stijl

Ook voor het zoekerbeeld kun je de stijl wijzigen. Je kunt kiezen tussen het weergeven van de informatie (lichtmeetkarakteristiek, lichtmeting, lichtmeetcorrectie en ISO) buiten scherm of binnen het scherm. Als je voor buiten kiest is het weergegeven beeld wat kleiner omdat er een zwarte rand met de informatie om heen komt. Het beeld oogt echter wel wat rustiger omdat er minder informatie in het beeld staat.

Opn. Gebied

Je schakelt hier tussen de beeldverhouding bij fotograferen en filmen. Bij filmen gaat het om de langwerpige 16:9 verhouding en bij fotograferen op de native beeldverhouding 4:3, of een van de andere verhoudingen (16:9, 3:2 of 1:1) als je die ingesteld hebt. Het doel is dat je als je bijvoorbeeld meestal filmopnamen maakt, je al voor het maken van de opname de juiste beelduitsnede ziet.

Rest-aanduiding

Ook hier kies je tussen foto en video: in de filmmodus wordt de overgebleven tijd getoond en bij de fotomodus wordt het aantal opnamen dat je nog kunt maken getoond. Het gaat dus om de resterende capaciteit van het geheugenkaartje.

Auto review

Hier kun je instellen hoe lang een gemaakte foto na de opname getoond word in zoeker of scherm. Je kunt kiezen tussen 1 en 5 seconden maar er is ook een Hold-optie waarbij het beeld getoond wordt tot je de ontspanknop half indrukt. Door het inschakelen van Prior. afspeelbewerking kun je het beeld eventueel meteen wissen.

Fn knopinstelling

Je kunt de functie van de FN-(functie)knoppen wijzigen en dit kan apart voor de opnamemodus en de afspeelmodus. Je ziet een schema van de achterkant van de camera met daarop de FN-knoppen en hun huidige functie. Selecteer de gewenste FN-knop en je krijgt een lijst met mogelijke functies te zien.

Instellingen wieltje

De camera is op veel manieren in te stellen en aan te passen en dat geldt ook voor de twee instelwielen. Er zit er eentje op duimhoogte op de achterkant en een rond de ontspanknop. Standaard kun je met het voorste wieltje het diafragma en met de achterste de sluitertijd wijzigen, uiteraard alleen in de M-stand. Je kunt ook de draairichting wijzigen en de lichtmeetcorrectie toewijzen aan de het voorste of achterste wieltje. Dit werkt net iets sneller dan de normale methode waarbij je eerst het achterste instelwiel in moet drukken. Met de instelling Dialwerking kun je een tweede functie aan de instelwielen toekennen. Eerst moet je bij de Fn-knopinstellingsfunctie de Dialwerkings-functie aan een van de Fn-knoppen toe kennen, daarna kun je met die Fn-knop de tweede functie aan het wieltje toewijzen. Dat kan van alles zijn, zoals de Creatieve modus, de 4K Fotomodus en de beeldverhoudingen.

Videotoets

Vlakbij de ontspanknop zit een klein, verzonken rood knopje waarmee je een filmopname start en stopt. Dat hij zo klein is, is om te voorkomen dat je hem onbedoeld indrukt. Wil je hem helemaal uitschakelen dat kan dat in deze modus. Je kunt een filmopname dan starten en stoppen door het verdraaien van het programmawiel naar het filmsymbool en het indrukken van de ontspanknop.

Powerzoomlens

Panasonic heeft enkele lenzen met motorische zoom in het programma, zoals de 14-42/3.5-5.6 PZ en de 45-175/4-5.6 PZ. In deze instelmodus kun je de camera aanpassen aan een lens met powerzoom. Je kunt bijvoorbeeld de brandpuntsafstand (zoominstelling) in het scherm tonen. Stapsgewijs zoomen is ook mogelijk; steeds als je de zoomschakelaar (op de lens) aanraakt gaat de zoom naar een volgende vaste zoominstelling. Bij de 14-42 PZ is dat bijvoorbeeld 14-18, 25, 35 en 42 mm. Dit kan handig zijn als je later een identieke beelduitsnede moet realiseren. Bij Zoom Hervatten zal de camera de laatst ingestelde zoomstand onthouden en na inschakelen van de camera wordt die zoomstand weer ingesteld. Je kunt ook de zoomsnelheid apart instellen voor foto en video op Laag, Middelmatig en Hoog. Je kunt bij een powerzoomlens ook zoomen met je vinger in het aanraakscherm, waardoor je nog minder trilling hebt bij het maken van filmopnamen.

Oogsensor

De GX80 beschikt over een oogsensor waarmee de camera weet wanneer jij door de zoeker gaat kijken of daar juist mee stopt. De camera kan hierdoor automatisch schakelen tussen het beeld in de zoeker en het scherm. Je kunt hier de gevoeligheid (High/Low) van de oogsensor instellen en de automatische werking uitschakelen. Je kunt daarna tussen zoeker en scherm schakelen met het Fn4-knopje naast de zoeker.

Touch inst. (Touch instellingen)

Hier wijzig je de instellingen van het aanraakscherm. Je kunt de aanraakfunctie sowieso uitschakelen, maar wij vinden het scherm zo handig dat we dat maar even niet doen. Bij Touch Tab kun je kiezen of je de zijtabs wilt gebruiken. Je ziet naast het aanraakscherm een viertal tabs waarmee je bijvoorbeeld de video- of de creatieve modus tevoorschijn haalt. Wil je de tabs niet zien, schakel ze dan uit. De videotab blijft overigens wel zichtbaar. Bij Touch AF kun je kiezen of je die alleen scherp stelt door je vinger op het scherm te plaatsen of ook meteen de belichting in stelt. Touchpad AF is een superhandige functie waarbij je als je door de zoeker kijkt het scherpstelpunt kunt verplaatsen door het bewegen van je vinger over het aanraakscherm. Er zijn twee methoden voor: Exact en Offset. Bij Exact moet je je vinger precies op de plek van het onderwerp leggen, bij Offset verplaats je het door je vinger over het scherm te bewegen.

Touch scrollen

Hier stel je in hoe snel de beelden langs scrollen als je er met je vinger doorheen bladert. Je hebt de keuze uit High en Low.

Opn. zonder lens

Dit is een belangrijke modus als je met oude en/of vreemde objectieven via een adapter wilt werken. Je kunt lenzen gebruiken die ontworpen zijn voor een totaal ander type camera, als je maar over een passende adapter beschikt. Normaliter zou de camera weigeren af te drukken in zo'n geval omdat hij 'denkt' dat er geen lens op de camera zit. Door het inschakelen van deze functie kun je toch afdrukken. Bij de meeste adapters/lenzen moet je alles (afstand en diafragma) handmatig instellen.


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top