Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Hoe bedien je een systeemcamera van Panasonic?

Een moderne camera heeft heel veel mogelijkheden en functies en bij elk nieuw model komt er wel een aantal bij. Maar hoe maak je goed gebruik van al deze mooie functies die de fabrikant vaak zo enthousiast op zijn website beschrijft? We moeten helaas constateren dat diezelfde fabrikant zo’n functie vaak nauwelijks noemt en uitlegt in de meegeleverde handleiding. Daar komt nog bij dat een gebruiksaanwijzing in de regel eerst uit het Japans naar het Engels en daarna nog eens naar het Nederlands wordt vertaald. Deze vertalingen worden vaak deels automatisch en deels door mensen gemaakt die geen of weinig kennis van fotografische materie hebben.

Deze vertalers moeten een handleiding vertalen van een product dat nog niet leverbaar is, dat is een extra handicap. We hebben gemerkt dat het grootste deel van de gebruikers van een bepaalde camera niet elke functie kent en ze daarom nooit gebruikt. Hoog tijd dus om eens nader in deze materie te duiken. We bekijken het gehele menu plus de bedoeling van de knoppen en instelwielen van de Panasonic GX80. Dit is een systeemcamera met een Micro Four Thirds sensor met 16 miljoen pixels, een uitklapbaar LCD-scherm met aanraakfunctionaliteit en een elektronische zoeker.

Buitenkant

Op de bovenkant van de camera zien we de accessoireschoen, de ontspanknop met daaromheen een gekartelde ring, het zogenaamde programmawiel en een klein rood knopje. Om met dat laatste knopje te beginnen, daarmee start en stop je een filmopname. Het is een behoorlijk klein knopje (om te voorkomen dat je het onbedoeld indrukt) dat je met een vingertop in moet drukken. Zijn jouw handen wat groter dan kun je er voor kiezen om een filmopname te starten door het indrukken van de ontspanknop. Je moet het programmawiel dan wel eerst naar het filmsymbool draaien. Nu we het toch over dat wiel hebben, we gaan even alle daarop geplaatste symbolen bekijken. Van veel symbolen zal de betekenis bekend zijn, maar er zijn ook waarbij je de handleiding nodig hebt.

We beginnen met de bekende PASM, de afkortingen van Programma, Aperture Priority, Shutter Priority en Manual. Bij P worden de sluitertijd en het diafragma beide automatisch aangepast. Je kunt deze combinatie snel wijzigen door het verdraaien van de rondom de ontspanknop geplaatste ring of de instelring op de achterkant. Stel dat de camera een diafragma van F8 en een sluitertijd van 1/60 kiest, dan kun je - zonder dat de belichting verandert - dit veranderen in F11 en 1/30 maar ook in F5,6 en 1/60 of F4 en 1/125. Hiermee kun je dus de scherptediepte (afhankelijk van het diafragma) en de kans op bewegingsonscherpte (afhankelijk van de sluitertijd) beïnvloeden. Bij A kies je een diafragma waarna de camera de sluitertijd automatisch aan zal passen. Bij S kies jij de sluitertijd (bij deze camera tussen 60 seconden en 1/4.000) en de camera past de lensopening daar op aan. In de M-stand tenslotte kun je de belichting geheel handmatig instellen. Je verdraait het voorste en achterste instelwiel tot het balkje in het scherm de nul aanwijst.

Scenes

SCN is de afkorting van scènes, ook wel onderwerpprogramma’s genoemd. De instellingen worden aangepast aan het onderwerp. Je ziet een aantal voorbeeldfoto’s in het scherm (of de zoeker) waar je doorheen kunt bladeren. Bij deze camera heb je de keuze uit 24 thema’s, zoals Geprononceerd portret, Zachte huid, Zacht tegenlicht en Scherp tegenlicht. Panasonic heeft ook veel aandacht voor het nachtleven met programma’s als Heldere Nachtopname, Koele Nachtopname, Warme Nachtopname, Artistieke Nachtopname, Nachtopname uit de hand, Romantische zonsondergang, Levendige zonsondergang en Nachtportret. De afgebeelde voorbeeldfoto’s verduidelijken veel en als je het nog steeds niet begrijpt kun je de handleiding checken. Bij veel themaprogramma’s wordt alleen de belichting aangepast, maar dat is niet altijd zo. Bij het Zachte huid-programma bijvoorbeeld wordt er een softfocus-effect op de huid toegepast, waardoor puistjes, moedervlekken en rimpels weggepoetst zullen worden. Bij Glinsterend Water en Fonkelende Verlichting wordt een sterfilter gebruikt.

Bij het volgende symbool staat iA en dat is de afkorting van Intelligent Auto modus, waarbij de camera zelf een aantal scènes, zoals Portret, Landschap, Macro, Voedsel en Baby kan herkennen en instellen. We zien ook een symbool met een palet en een kwast (photography meets painting!) waarmee je uit 22 effectfilters kunt kiezen. Van elk effect zie je een voorbeeldfoto in het scherm. Om een aantal van de effecten te noemen: Expressief, Retro, Vroeger, Sepia, Miniatuureffect en Sterfilter. Het volgende symbool brengt ons naar de panoramamodus, daarover meer bij het desbetreffende menu. Het programmawiel heeft ook een film symbool, dit is de creatieve filmmodus waarbij je naast alle mogelijkheden van de gewone filmmodus ook nog eens de belichtingsmodus (P, A, S en M) in kunt stellen. Het is in deze filmmodus ook mogelijk om een opname met de ontspanknop te starten en te stoppen.

Het laatste symbool toont een C, de afkorting van Custom, in het menu en de handleiding vertaald als voorkeuzemode. Na het verdraaien naar het C-symbool kun je uit C1, C2 en C3 kiezen. Je kunt deze voorkeuzes in het menu kiezen, als je bijvoorbeeld regelmatig straatfotografie beoefent en daarvoor een hoge gevoeligheid plus een van de zwart-wit modi gebruikt, sla je dat op onder een van de drie C-standen.

Het menu

Het menu van deze Panasonic camera bestaat uit vijf hoofdstukken: het opname menu, het bewegend beeld menu, het voorkeuze menu, het set-up menu en het afspeelmenu. Elk menu heeft meerdere pagina’s met instelmogelijkheden. Je kunt het menu bedienen via de vierwegtoets, rechts van het scherm op de achterkant van de camera, maar de GX80 heeft ook een aanraakscherm en dat werkt wel zo gemakkelijk. We hebben steeds de termen van het Nederlandstalige menu gebruikt hoewel die soms wat onduidelijk zijn. Er worden ook vaak afkortingen gebruikt die echter niet (ook niet de handleiding) verklaard worden. Vaak helpt het als je even overschakelt naar de Engelse menutaal.


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top