Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Fotograferen met een lange sluitertijd vanuit een auto


Lichtstrepen van auto’s fotograferen kan fantastische beelden opleveren, maar wist je dat je deze fantastische beelden ook vanuit een auto kunt maken?


Hoe ga je te werk?


Zoals altijd bij lange sluitertijden is het van belang je camera zo stabiel mogelijk te plaatsen. Zoals je in de voorbeeldfoto ziet, kun je dit bereiken door een statief te klemmen tussen je achterbank en je voorstoelen (met gordel). Je kunt eventueel ook een raamstatief gebruiken en je camera buiten de auto plaatsen om jezelf in een zijspiegel te fotograferen, of je kunt naar achter fotograferen en een stukje van de zijkant van je auto meenemen (stoer met glimmende velgen). Je wilt voorkomen dat de camera in de auto beweegt, de auto moet namelijk scherp blijven, maar het is natuurlijk nog mooier als de auto zelf ook stabiel blijft ten opzichte van de weg. Deze techniek is daarom niet aan te raden op een onverharde weg, maar kun je het beste toepassen op een goed onderhouden stuk snelweg. Het resultaat is tevens beter wanneer je mooie lichtstrepen op de foto krijgt, zoek dus een weg met voldoende verkeer en wegverlichting.


Wat de beste instellingen zijn hangt sterk af van de omstandigheden. In een stad met veel verlichting heb je een minder lange sluitertijd nodig dan op een snelweg, maar hoe een foto uitpakt is tevens afhankelijk van de snelheid waarmee je rijdt. Ga je erg snel, dan passeer je veel meer lampen en wordt het beeld wat onrustiger dan wanneer je wat langzamer rijdt. Het is dus waarschijnlijk beter om niet al te hard te rijden. Omdat je zowel het interieur als de omgeving scherp in beeld wilt, kun je het beste met een diafragma tussen F/8 en F/16 werken. Hierbij geldt wel dat een kleiner diagfragma (hoger getal) een langere sluitertijd noodzaakt. Probeer dus een balans te vinden tussen een goede scherpte-diepte en een juiste sluitertijd.


Tot slot: Veiligheid staat voorop dus ga alsjeblieft geen gekke stunts uithalen om je camera te kunnen bedienen. Het makkelijkste is om gebruik te maken van een draadontspanner, maar je kunt natuurlijk ook een maatje vragen om even af te drukken (met zelfontspanner).Vond je deze tip leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top