Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken


Je verrekijker afstellen


We zien regelmatig dat een verrekijker verkeerd wordt gebruikt. Zwarte randen, niet scherp, slecht beeld, dit zijn maar enkele voorbeelden die wij in het veld vaak tegenkomen. Dit is ook niet zo raar, want voor het gebruik van de verrekijker is het belangrijk dat je deze wel eerst even afstelt op jouw ogen. De juiste afstelling wordt bepaald door de breedte tussen je pupiullen en of je wel of geen bril draagt. Cameraland maakt het simpel, dus leggen we het even voor je uit.


Keuzehulp verrekijkers


1.Oculairkappen instellen

Met of zonder bril kijken is een groot verschil. De kijker heeft aan het oculair, dat ding waar je doorheen kijkt, een beschermrubber dat je meestal in- en uit kunt draaien of om kan klappen. Dit is heel belangrijk, want hiermee bepaal je de afstand van je ogen tot je kijker en zorg je ervoor dat je het gehele beeld kan overzien.

Kijk je met een bril, dan moet je de oogkappen indraaien of inklappen. Kijk je zonder bril, dan moet je ze uitdraaien of uitklappen. Sommige duurdere kijkers hebben meerdere standen, afhankelijk van de dikte van je bril, de gebogen vorm van je brillenglas en/of de diepte van je oogkassen, draai je de oogkappen meer of minder in of uit.


2. De juiste breedte instellen

Je ogen staan op een bepaalde breedte uit elkaar en het is belangrijk de kijker in te stellen op deze breedte, je kijkt dan namenlijk bij iedere buis door het midden. Begin met de kijker zo smal mogelijk te zetten en beweeg de beide delen van de kijker uit elkaar tot je met beide ogen prettig door de kijker kijkt. Nu gaan we over tot de fijnafastelling.

Neem een punt in de verte (100 meter) en breng beide delen van de kijker dichter naar elkaar of verder uit elkaar tot je in beide buizen een volledig en rond beeld hebt. Als het goed is zien beide ogen nu exact hetzelfde en heb je geen zwarte randen meer.3. Dioptrie-instelling

Afwijkingen in de sterkte van je ogen kun je compenseren met de dioptrie-instelling van de kijker. Deze instelling zit meestal op de rechterbuis, maar soms ook onder de scherpstelring in het midden.


Het instellen gaat als volgt:
Richt de kijker op een object op een afstand van circa 40 meter. Stel de kijker scherp met de middelste scherpstelring en kijk uitsluitend door de linkerbuis (sluit de ander buis even af met je hand of knijp je rechteroog dicht). Kijk nu uitsluitend door de rechterbuis en verstel de dioptrie ring totdat je het scherpst mogelijke beeld ziet. Dat is alles.


4. Kijken met je kijker

Je kijker is nu goed ingesteld op jouw ogen en gereed voor gebruik, het enige dat je nu hoeft te doen is scherpstellen op het object dat je wilt zien. Scherpstellen gaat het beste door even door de scherpstelling heen te draaien (heen en terug) en dan te stoppen bij het scherpste beeld. Fijnafstelling is vaak lastig, je ogen zullen proberen om ook het onscherpe beeld scherp te stellen (accommoderen van de ogen) hetgeen erg vermoeiend is.

loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top