Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken
Foto van Edwin Rem - Egon Zitter

Fotograferen in de sneeuw

Sneeuw is minder leuk voor de forenzen die last hebben van de file, maar oh zo leuk voor fotografen. Sneeuw verandert de wereld om ons heen en biedt mogelijkheden om de omgeving op een compleet andere manier vast te leggen. Het hekje waar je anders zo langsloopt, ziet er door het witte randje sprookjesachtig uit. Dat lelijke tuinhuisje dat je eigenlijk wilde weghalen, lijkt nu wel rechtstreeks uit een Bob Ross schilderij te komen. Sneeuw biedt volop mogelijkheden voor nieuwe composities en onderwerpen, denk naast de schitterende natuur bijvoorbeeld aan het fotograferen van spelende kinderen of een huisdier dat zich volop vermaakt in de sneeuw.

Waar moet je op letten bij het fotograferen van sneeuw?

Belichting
Het belangrijkste bij het fotograferen in de sneeuw is rekening houden met de instellingen voor de belichting. Standaard stellen camera's zich in op neutraal grijs, een grijswaarde van 18% van het gereflecteerde licht. Omdat de omgeving nu wit is, denkt de camera dat de foto te licht wordt. In de zoektoch naar een neutraal grijze belichting maakt jouw camera de witte sneeuw grijs en worden de foto's te donker. De oplossing is iets over te belichten, pas hiervoor de Exposure value (Ev) aan met +1/3 tot +1,5 stop.

Witbalans
Sneeuw maakt de wereld ineens helemaal wit. Wij zijn het niet echt gewend, maar jouw camera ook niet. Grote kans dat jouw camera niet goed weet hoe hiermee om te gaan en de witbalans verkeerd instelt. Een veelvoorkomend probleem is dat de witte winterwereld ineens blauw wordt, zeker in de schaduw. In zo’n geval zul je de witbalans van je camera anders in moeten stellen. In plaats van automatisch selecteer je daglicht of bewolking. Lees hier meer over de witbalans op je camera.

Als je foto te blauw is, zul je de kleurtemperatuur lager moeten instellen. Dit kan door een foto te maken van een oppervlak met een neutraal grijze kleur, waarna je camera zelf aangeeft wat de witbalans is. Een handig hulpmiddel hiervoor is een opvouwbare grijskaart. Wanneer je in RAW fotografeert kun je ook achteraf de witbalans aanpassen. Een grijskaart kan je dan ook helpen om tijdens de nabewerking de juiste witbalans te vinden. Zorg er dan voor dat de grijskaart ergens (niet in het midden) zichtbaar is in de foto zodat je deze in in je bewerkingssoftware kunt selecteren.

Foto van Jacco van de Kuilen

Sneeuw is nat...en koud
Sneeuwvlokjes lijken zo onschuldig, maar daar kan jouw apparatuur anders over denken. Een camera die niet tegen water kan, zal sneeuw ook niet zo prettig vinden. Een een sneeuwvlok op je lens maakt je foto ook niet beter, daarom is het belangrijk jouw apparatuur goed aan te kleden. Een regenhoes is bijvoorbeeld ideaal om je camera tegen de sneeuw te beschermen en met een zonnekap is de kans dat er een sneeuwvlokje op je lens valt al een stuk kleiner.

Sneeuw is koud en fotograferen in de sneeuw is hierdoor niet iets wat je in je zwembroek doet. Lekker warm aankleden dus, maar heb je wel eens geprobeerd te fotograferen met dikke winterwanten? Niet te doen, gelukkig zijn er comfortabele handschoenen waarmee je uitstekend kunt fotograferen.

Ook je accu houdt niet van de kou
Zoals gezegd is sneeuw koud en dat betekent dat de accu van je camera veel sneller leegloopt. Accu's houden namelijk niet van kou. Je kunt daarom het beste een of enkele reserve accu's meenemen en proberen om deze zo warm mogelijk te houden, bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas.

Warmteverschil (van buiten naar binnen) zorgt voor condensvorming, dit voorkom je door de camera eerst te laten acclimatiseren in de hal of een andere semi-verwarmde omgeving.

Timing
Sneeuw is het mooiste als het nog ongerept is. Wil je een foto van een prachtig wit tapijt zonder allemaal voetstappen en sleesporen? Dat betekent dat je er vlak na een sneeuwbui op uit zult moeten trekken, als de omgeving nog bedekt is in een verse laag wit. Probeer daarbij natuurlijk te letten waar je loopt, het zou zonde zijn als jouw eigen voetstappen op de foto komen...of juist niet? En als het 's nachts heeft gesneeuwd zul je de mooiste foto's krijgen als je 's ochtends vroeg gaat fotograferen. Een opkomende zon die een warme gloed geeft over een kil wit landschap, veel mooier dan dat wordt het niet.


We wensen je veel fotoplezier in de sneeuw en hopen dat bovenstaande tips inspireren om mooie foto's te maken!Vond je deze tip leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top