Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Hoe fotografeer je bliksem?

Is het weer lekker broeierig? dat betekent dat het wellicht gaat onweren. Bliksem is een fantastisch natuurverschijnsel wat het erg goed doet op een foto, maar hoe krijg je bliksem goed vastgelegd?

Je kunt het natuurlijk proberen met heel veel geluk en een extreem goed reactievermogen, maar de kans dat je uit de losse pols de bliksem goed vastlegt is niet zo groot. Een betere manier is om je goed voor te bereiden en hierdoor je kans op succes te vergroten. Geluk speelt wel een beetje een rol, want bliksem is en blijft (vooralsnog) lastig te voorspellen. Om te beginnen zul je in moeten schatten waar de de bliksem ongeveer in gaat slaan. Dit heeft niet een excate locatie te zijn, maar gaat meer om de richting. De kans dat je goed gegokt hebt is uiteraard groter wanneer je meer in beeld krijgt, een groothoeklens werkt daarvoor een stuk beter dan een telelens.


Tip 1: Gebruik een groothoeklens of zoom je lens helemaal uit


Het goed timen van het moment van afdrukken is lastig, maar ook hier kun je maatregelen nemen die je helpen je kans te vergroten. Des te langer de sluitertijd, des te groter de kans dat je een blikemschicht weet vast te leggen. Het liefst wil je gebruik maken van een lange sluitertijd rond de 30 seconden, gebruik dus altijd een statief en eventueel een afstandsbediening. Is het nou te licht voor zo'n lange sluitertijd dan kun je eventueel een (variabel) grijsfilter gebruiken.


Tip 2: Gebruik een lange sluitertijd


Nu komt het aan op een beetje geluk. Kijk waar als laatste de bliksem is geweest en probeer logisch te redeneren waar de volgende zou moeten komen. Richt je camera en druk af. Met een beetje geluk komt de volgende bliksemschicht binnen 30 seconden op de locatie die je had verwacht. Zo niet, dan is het kwestie van nogmaals afdrukken en eventueel je camera iets verplaatsen.

Veel indrukwekkende foto's van bliksem zijn eigenlijk meerdere samengevoegde foto's van verschillende bliksemschichten. Dat bliksem nooit op de dezelfde plek in zou slaan is onzin, maar het is wel een feit dat dit niet vaak gebeurt en elke bliksemschicht ziet er anders uit. Je kunt dus eenvoudig vanaf dezelfde locatie meerdere foto's maken van telkens andere bliksemschichten die op verschillende plekken inslaat.


Tip3: Foto gelukt? Blijf dan op dezelfde plek!Vond je deze tip leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top