Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

De Videocamera markt is grofweg op te delen in 4 systemen. Er zijn camera's die opnemen op een bandje, camera's die opnemen op Hard-Disk, DVD-camera's en camera's die opnemen op memorystick of SD. Helemaal klopt dit niet want sommige van de Hard-Disk camera's kunnen ook op een geheugenkaartje filmen. Deze hybride camera's vormen dus eigenlijk een vijfde categorie.


Camera's op tape

Dit zijn de camera's zoals de meeste mensen ze kennen. U stopt er een bandje in en u gaat filmen. Later thuis zet u de gemaakte opnames over op de pc, knipt eruit wat u niet wilt hebben en brandt er een mooie DVD van die u vervolgens aan uw mede-vakantiegangers kunt uitdelen.Bij het opnemen op een bandje hoeft de camera de beelden niet te comprimeren en er gaat in de camera dus nog geen kwaliteit verloren. U kunt knippen, plakken, helderheids- en kleuraanpassingen doen en effecten toevoegen wat u wilt. Pas bij het eindproduct, de DVD, wordt de film gecomprimeerd naar het zogeheten MPEG2 formaat en gaat er iets van de oorspronkelijke kwaliteit verloren.


Als u iets wilt terugkijken op de camera dan moet het bandje gespoeld worden naar het juiste punt. Er kunnen geen markeringspunten worden aangemerkt bij de opnames dus u moet echt "op zoek" naar het gewenste fragment. Daarna is het heel belangrijk dat u de tape weer terugspoelt naar het lege gedeelte. Anders zou het kunnen gebeuren dat u per ongeluk de reeds gemaakte opnames gaat overschrijven.


Om een DVD te creëren koppelt u de camera aan de computer middels een firewire kabel. Het overzetten van de opnames gaat 1 op 1. Dit houdt in dat 1 uur film ook 1 uur duurt om over te zetten op de PC. Daarna moet de film nog gecomprimeerd worden naar DVD-formaat (MPEG2) ook dit gaat bij de meeste PC's 1 op 1. Van camera naar DVD duurt dus grofweg 2 keer zo lang als de originele opnames zijn.


Camera's op Hard-DiskDit is de nieuwe generatie camera's. De camera's schrijven de opnames direct op een kleine Hard-Disk die helemaal in de camera is ingebouwd. Hierbij worden de beelden meteen naar de MPEG2 standaard gecomprimeerd. Als u bij een Hard-Disk camera iets wilt terugkijken dan werkt dat hetzelfde als een digitaal fototoestel. U krijgt een chronologisch overzicht op het scherm met een thumbnail van het eerste beeldje van elke scene. U kiest deze en de camera begint vanaf dat punt de film te spelen. Als u weer verder wilt filmen hoeft u niets te doen want de camera zoekt, net als een computer, zelf de lege ruimte op zijn Hard-Disk.


Als u een dvd wilt maken dan kunt u de camera middels een USB-kabel aan de computer koppelen en met uw favoriete software, of de meegeleverde, alle stappen uitvoeren. Bij het maken van een DVD hoeft er nu niet meer gecomprimeerd te worden, dit heeft de camera al gedaan, en dit gaat dus zo snel als uw brander kan branden. Samen met de veel hogere overdrachtsnelheid van Camera naar PC kunt u hierdoor in theorie binnen 30 minuten een DVD van 2 uur gemaakt hebben.


Camera's op Memorystick of SDIn principe zijn deze camera's gelijk aan de modellen met Hard-Disk, alleen in plaats van een Hard-Disk zetten deze camera's de opnames op een geheugenkaart. Het voordeel van deze camera's is dat er totaal geen bewegende onderdelen aan het werk zijn. U kunt dan ook, bij wijze van spreken, de camera overgooien terwijl deze aan het opnemen is.


Het enige verdere verschil van deze camera's is het formaat. Er hoeft geen Hard-Disk of tape mechanisme ingebouwd te worden en de camera kan dus een heel stuk kleiner blijven.


Kwaliteit Mini-DV (Tape) vs. Hard-Disk en Geheugenkaart

Een veel gehoord misverstand over de laatste twee soorten camera's is dat deze altijd minder van kwaliteit zouden zijn dan hun tegenhangers op tape, omdat deze camera's al een compressie op de beelden leggen en er bij de kopie naar DVD opnieuw gecomprimeerd gaat worden. Dit is niet waar. Bij een directe kopie van Hard-Disk naar DVD gaat deze compressie er niet tussentijds vanaf. De software die de beelden bewerkt werkt op een slimme manier en haalt de compressie er alleen vanaf waar dit nodig is. Als u alleen stukjes tussen de opnames uit knipt zult u nergens last van hebben en zelfs wanneer u kleine fade-in en fade-out effecten gebruikt is de teruggang in kwaliteit nauwelijks merkbaar en zelfs dan alleen op het kleine stukje film waar het effect op van toepassing is. Slechts doorlopende effecten, denk aan kleuraanpassingen; belichtinscorrecties e.d. over grote delen van de film heen kunnen een zichtbare, overigens bijna nooit storende, teruggang in kwaliteit veroorzaken.


Hybride camera's

Hard-Disk camera's kunnen doorgaans niet heel erg goed tegen schokken tijdens het opnemen. Al fietsend filmen kan soms al nét genoeg zijn om het beveiligingssysteem van de camera's in werking te zetten en de opname te laten stoppen. Het nadeel van camera's op alleen een geheugenkaart is dan weer de beperkte capaciteit. Om dit probleem op te lossen zijn er een aantal camera's hybride gemaakt. Dit houdt in dat de camera in principe op zijn Hard-Disk opneemt maar desgewenst, zonder kwaliteitsverlies, ook op een geheugenkaart kan gaan filmen.


Camera's op DVD

Dan als laatste zijn er ook camera's die rechtstreeks op een DVD opnemen. Wij verkopen deze camera's niet. Dit vanwege de zeer beperkte speelduur van de kleine 8 cm schijfjes, de lage prijs-kwaliteit verhouding en het feit dat vrijwel elk merk tegenwoordig uiterst kleine portable dvd-branders heeft waarmee zeer gemakkelijk vanaf Hard-Disk- en geheugenkaart-camera's DVD's gemaakt kunnen worden.


Kortom:

  • Bandjes camera's zijn goedkoop, maar hebben nadelen in het gebruiksgemak.
  • Hard-Disk camera's zijn uiterst prettig in het gebruik maar kunnen problemen hebben bij wat schokkerige opname omstandigheden.
  • Memorystick camera's zijn totaal ongevoelig voor schokken, kunnen ultra -compact zijn maar hebben een beperkte opname capaciteit per geheugenkaartje (wel onbeperkt uitbreidbaar met losse kaartjes of een externe image-tank).
  • Hybride Camera's brengen het mooiste van alle werelden samen.
  • DVD-Camera's zijn beperkt in opname tijd, duur in gebruik en gevoelig voor schokken.

Speelduren:

 

Tape:

60 minuten per tape

Hard-Disk:

+/- 9 uur op 40 GB*

Hard-Disk High Definition:

+/- 5 uur op 40 GB*

Geheugenkaart:

+/- 1,5 uur op 4 GB*

Geheugenkaart High Definition:

+/- 1 uur op 4 GB*

DVD

20 minuten per schijfje*

*)= Hoogste kwaliteit die mogelijk is.

 


Vorige pagina Overzicht Volgende pagina


Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top