Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken

Zes tips voor statiefloos fotograferen

Wanneer je fotografeert met lange sluitertijden is een goed statief een bijna onmisbaar accessoire. Een statief houd je camera perfect stabiel en voorkomt ongewenste bewegingsscherpte. Toch kan een statief aardig wat ruimte in je cameratas innemen. Een klein tafelstatief of een compact reisstatief is een oplossing, maar wat als je geen zin hebt om met een tripod of monopod te sjouwen? Of als je echt geen ruimte meer in je tas hebt? Of als je op een plek bent waar statieven verboden zijn? Maak dan gebruik van deze handige tips voor als je geen statief wilt, of kan gebruiken, maar toch net dat beetje extra stabiliteit nodig hebt.

1. Leun ergens tegenaan of zoek een natuurlijk statief

Wanneer je tegen een muur, boom of lantaarnpaal leunt, krijg je soms net dat beetje extra stabiliteit dat je nodig hebt om met iets langere sluitertijden te werken, zonder zichtbare bewegingsonscherpte. Meer tips over een stabiele houding lees je hier. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om een natuurlijk statief te vinden. Plaats je camera op een boomstronk, de bovenkant van je auto, een muur, of een tafel. Controleer wel goed of de ondergrond echt stevig en stabiel is. Je wilt niet dat je camera valt of wegglijdt.

2. De self-timer is je vriend

Wanneer je camera op een platte ondergrond staat, kan er toch nog bewegingsonscherpte ontstaan wanneer je de ontspanknop indrukt. Een oplossing hiervoor is door de self timer in te stellen, de sluiterknop in te drukken en de camera meteen los te laten. Wanneer de tijd van de self timer verstreken is, heb je geen last meer van beweging die ontstaan is door het indrukken van de ontspanknop. Een alternatief voor deze truc is een camera trigger of een remote shutter release, waarmee je de camera van een afstand triggert. Als je wifi op je camera hebt, is het mogelijk om de camera met behulp van je smartphone of tablet te triggeren.

3. De magische pittenzak

Helaas is niet elke ondergrond die je vindt even plat, stevig, of perfect droog voor je camera. Dit los je op met een kleine pittenzak, rijstzak of kersenpitkussen. Deze kan je eenvoudig online bestellen, of vind je bij een drogist. De nekkussens die je koopt voor je trein- of vliegreis zijn hier ook ideaal voor. Je duwt de pittenzak makkelijk in de juiste vorm op een oneffen terrein, met je camera veilig erop. De pittenzak houdt je camera stabiel en voorkomt gewiebel tijdens het fotograferen.

4. Het draagbare doe-het-zelf statief 1

Als je een beetje creatief bent, is dit een ideale oplossing. Je camera heeft vaak een standaard 1/4” of 3/8” schroefaansluiting. Zoek een schroef in die maat, maak een gat in een flessendop van een standaard 500ml flesje, schroef de schroef erdoorheen en maak die vast met een moer. Voor extra stevigheid zet je de schroef met lijm vast. Neem deze flessendop mee op je reizen en laat de rest van de fles thuis, want in de meeste gevallen kan je overal wel een 500ml plastic fles vinden. Wanneer je wat extra stabiliteit nodig hebt, vul je een flesje met zand of ander materiaal, zet de dop erop en je hebt een instant statief. Heb je een action cam? Ga dan voor de Bottle Mount van SP Gadgets. Dit is hetzelfde principe, maar dan met een GoPro aansluiting.

5. Het draagbare doe-het-zelf statief 2

Deze versie is een variant op de vorige tip. Hiervoor heb je een ringschroef of schroefhaak nodig. Draai de ringschroef of schroefhaak aan je camera en hang er een koord of touw aan. Je verbindt de uiteinden aan elkaar, zodat er een lange lus aan je camera hangt. De lengte van het touw is afhankelijk van hoe groot jij als fotograaf bent. Stap met één of twee voeten op de lus en trek het touw strak. De spanning tussen de camera en de grond helpt je om de camera eenvoudig stabieler te houden. Het is in het begin misschien even oefenen om de juiste spanning te vinden, maar daarna heb je een mini statief dat opgerold in je broekzak past.

6. Cheat: Go Gorilla Pod!

Hoewel de Gorilla Pod technisch gezien een tripod is, biedt dit systeem veel meer voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld in een kerk, grot of andere bezienswaardigheid bent waar standaard statieven verboden zijn, biedt de Gorilla Pod uitkomst. Wikkel de pod om je cameratas, het dranghek of een ander object. Wanneer je buiten fotografeert, past de Gorilla Pod zich aan lastige ondergronden aan en heb je de mogelijkheid om je camera aan een tak, hek en meer te bevestigen. Zo is een Gorilla Pod een handige redder in nood als je door omstandigheden geen statief kan gebruiken. Een ander idee is de Manfrotto Pixi Mini. Dit kleine tafelstatief past eenvoudig in je zak en plaats je eenvoudig op allerlei oppervlakten. Of houd de pixi opgevouwen in je hand als een pole, voor net dat beetje extra stabiliteit.Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top