Gratis verzending in de Benelux
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendoptie Levertijd
Thuisbezorgd: Volgende werkdag overdag Morgen (volgende werkdag) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Overmorgen overdag Overmorgen (2 werkdagen) in de ochtend of middag.
Thuisbezorgd: Vanavond tussen 18:00 en 22:00 Dezelfde avond nog bezorgd tussen 18:00 en 22:00 uur.
Thuisbezorgd: Morgenavond tussen 18:00 en 22:00 Morgen (volgende werkdag) tussen 18:00 en 22:00 uur.
Pakje gemak locatie 1 á 2 werkdagen
Afhalen in onze winkel in Alkmaar 1 tot 3 werkdagen
Groot materieel 2 tot 3 werkdagen
Cursus Wordt niet verzonden
Meer dan 10.000 producten!
Categorieën
Merken


Paddestoelen, hoe fotografeer je die eigenlijk?


Paddestoelen zijn een erg dankbaar en ook een zeer geduldig onderwerp. Ze blijven wachten tot je perfecte compositie gemaakt hebt en er zijn vele soorten, maten en kleuren waardoor je mogelijkheden vrijwel onbegrensd zijn. Daarnaast hoef je er vaak niet ver voor te reizen en hebben ze bij elk weertype hun speciale uitstraling.


Geen wonder dus dat paddestoelen een geliefd onderwerp zijn voor fotografen en wij geven daarom ook graag enkele praktische tips voor mensen die paddestoelen willen fotograferen.


1. Verken het gebied

Neem de tijd om het gebied te verkennen. Er zijn heel veel soorten die allen hun eigen specifieke en favoriete plekken hebben en zo kun je, afhankelijk van de stand van de zon, een mooie planning maken van wat je wanneer en waar gaat fotograferen.


2. Bekijk je onderwerp

Hoe kleiner de paddestoel, hoe belangrijker de staat. Een kleine beschadiging of afwijking kan al heel storend zijn op de foto, zeker als de paddestoel opeens heel groot in beeld komt. Zie je dus meerdere paddestoelen van hetzelfde soort en je wilt van één exemplaar een macrofoto maken; kijk dan even welke paddestoel wel mooiste is.


3. Bekijk de omgeving

Grassprieten, takjes e.d. kun iets wezenlijks toevoegen aan de compositie van de foto, maar ook vreselijk storend in beeld komen. Een beetje tuinieren kan geen kwaad dus. Verwijder grassprietjes, druk hier en daar iets plat en veeg desnoods de stoep voor de paddestoel. Overdrijf niet en behandel de natuur met respect.Foto van Liesbeth de Leeuw


4. Neem een vuilniszak mee

Onmisbare gadget, de vuilniszak. Paddestoelen komen het meest tot hun recht als je zelf zo laag mogelijk bij de grond de opnamen maakt. Een vuilniszak is dan erg handig zodat je niet met je knieen in de prut hoeft. Uiteraard is het wel zo handig de vuilniszak na gebruik zodanig op te vouwen dat je deze meerdere keren kunt gebruiken.


5. Gebruik iets dat reflecteert

De onderkant van de paddestoel krijgt logischerwijs wat minder licht. Dit is op te lossen door gebruik te maken van een reflectiescherm maar ook aluminiumfolie of wit papier voldoet uitstekend.


6. Maak je eigen achtergrond

Soms kun je positie zoeken wat je wilt maar blijft de achtergrond een rommeltje. Maak zelf je achtergrond door je jas of trui achter de paddestoel te leggen. Een beetje afstand maakt de achtergrond al volledig onscherp en rustig. Wil je meer effecten dan kun je natuurlijk een hele reeks gekleurde vellen papier meenemen, de tint bepaal je dan helemaal zelf.Foto van Wendy van Veen - www.facebook.com/wendyvanveenfotografie


7. Gebruik een statief

Paddestoelen groeien vaak op donkere, vochtige plekken. Nu kun je natuurlijk de ISO waarde van je camera verhogen om bewegingsonscherpte te voorkomen, maar beter is het om met een statief te gaan werken. Je hebt nu meer mogelijkheden met sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Lees hier meer over camera- instellingen.


8. Een flitsparaplu is handig

Een witte, doorschijnende flitsparaplu is vreselijk handig om mee te nemen. Je kan dit gebruiken als reflectiescherm, het brengt licht waar je wilt of juist voor het tegenhouden van die harde, felle zonnestraal die precies op de verkeerde plek zit. Je bereikt een mooi diffuus licht dat de harde schaduwen teniet doet.


9. Gebruik een zonnebril

Een polarisatiefilter doet alle kleuren veel beter uitkomen, maar heb je zo´n filter niet direct bij de hand dan kun je ook eens wat experimenteren met je zonnebril. Gewoon voor de lens houden en wat proeffoto´s maken. De bril onder verschillende hoeken voor de lens houden kan vaak geheel andere effecten teweeg brengen.Foto van Robin Mues - www.robinmues.be


10. Stel goed scherp

Kijk goed waar de scherpte ligt in je foto. Fotograferen van zo dichtbij is vaak al lastig maar dan is het wel mooier als datgene dat het dichts bij is op de foto ook echt scherp is.


11. Witbalans is belangrijk

Bij vrijwel alle camera´s is de witbalans in te stellen. Speel hier eens mee want de automatische witbalans kan juist in de schaduw nog wel een leiden tot een te blauwe foto. Lees hier meer over witbalans.


12. Stel handmatig scherp

Paddestoelen met een dun klein steeltje zijn vaak zeer moeilijk scherp te stellen. Probeer daarom als de camera dit kan handmatig scherp te stellen. Kan je camera dit niet, dan kun je een scherp-stel-hulpstuk gebruiken. Leg bijvoorbeeld een papiertje met wat letters op de plek waar je scherp wilt stellen, knop half indrukken en ingedrukt houden, papiertje weg en doordrukken.Foto van Joke Maller


13. Maak je eigen dauw

Een plantenspuit o.i.d. gevuld met water en een beetje olijfolie doet wonderen. Besproei de paddestoel voor het gewenste effect met je eigen dauw uit een busje truc. De kleuren komen direct veel beter tot zijn recht.


14. Krappe kaders

Maak van je onderwerp meerdere opnamen en vergeet niet dat ook details fascinerend zijn. Door goed te kaderen kun je hele spannende foto´s krijgen.


15. Gebruik je tele

Hoewel je het vaak niet zou denken, is het gebruik van een tele bij het fotograferen van paddestoelen wel degelijk aan te raden. Je krijgt hierdoor namelijk een mooie onscherpe achtergrond en je paddestoel komt hierdoor ook volledig los van die achtergrond. Ook kun je bij tele de voorgrond mee laten doen, ook die wordt namelijk onscherp en dat geeft weer een geheel andere dimensie aan je foto´s.Vond je dit artikel leuk of handig? deel dit dan met je vrienden, hebben zij er ook wat aan!


loadingLoading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt cameraland.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top