Susannavan Lent

Wat doe je bij Cameraland?

Mijn belangrijkste taak is om zorg te dragen voor de grafische uitingen van Cameraland. Ik stel alle advertenties op, bijvoorbeeld voor in onze nieuwsbrieven en in fotobladen, maar ik maak bijvoorbeeld ook posters voor evenementen. Dit is echter slechts één onderdeel van mijn werkzaamheden. Ik ben ook verantwoordelijk voor het afhandelen van alle reparaties, het inplannen van cursussen en verwerken van de boekingen, het plaatsen van content op onze website en ik sta ook nog regelmatig achter de kassa in onze winkel.

Behoorlijk veelzijdig dus?

Jazeker, geen enkele dag is hetzelfde. Ik vind die afwisseling ook erg leuk, het voorkomt dat je in een sleur raakt. Het nadeel is wel dat het soms lastig is om je aandacht over meedere projecten te verdelen en tegelijkertijd het overzicht te behouden. Er zijn dagen dat ik binnenkom en eerst een kopje koffie moet drinken om te bedenken waar ik ook alweer mee bezig was en wat mij te doen staat. Maar je hoort mij niet klagen hoor, ik koester de veelzijdigheid in mijn baan en ik moet er niet aan denken elke dag hetzelfde te doen.

Hoe ben je begonnen?

Ik ben in 1999 begonnen bij Foto Kiekie in Alkmaar, de fotozaak van Ed Dorrestein (eigenaar van Cameraland). In het begin was ik voornamelijk verantwoordelijk voor het minilab waar de fotorolletjes van klanten werden ontwikkeld, dat was nog in het analoge tijdperk. Op een gegeven moment kwam er steeds meer vraag naar het maken van deelvergrotingen van foto's. Ons minilab was hier niet geschikt voor en ook had de klant vaak de wens om het e.e.a. uit de foto weg te laten of aan te passen. Toen kwam de computer dus steeds meer in beeld en zijn we begonnen met het scannen en bewerken van foto's in Photoshop. Ik heb dus de hele transformatie van analoge - naar digitale fotografie van dichtbij meegemaakt. Toen Foto Kiekie in 2005 werd omgezet naar Cameraland ben ik vanzelfsprekend meegegaan en na al die jaren werk ik nog steeds met heel veel plezier bij deze leuke fotozaak.

Fotografeer je zelf ook?

Zelf fotografeer ik niet, niet meer althans. Ik ben ergens in een ver verleden wel begonnen met een opleiding aan de Fotovakschool, maar ik heb deze opleiding nooit afgemaakt. Ik heb wel een aantal keren concerten van internationale artiesten mogen fotograferen, wat ik erg leuk vond en waar ik ook wel trots op ben. Dit was rond het jaar 2000. Ik fotografeerde toen met een analoge Nikon F90X, dat ding heeft mij echt een fortuin gekost en heeft nog steeds een speciaal plekje in mijn huis.

Verder heb ik eigenlijk nooit het geduld kunnen vinden om mij te verdiepen in de fotografie. Het fotograferen van mensen ligt mij sowieso niet zo, ik zit eigenlijk liever alleen achter de computer foto's te bewerken. Dit doe ik dan vooral in opdracht van andere fotografen, naast mijn werk bij Cameraland, in de avonduren en op mijn vrije dagen. Ik vind het erg fijn dat ik hierin mijn eigen tijd kan indelen en de opdrachten kan aannemen die ik leuk vind.

Heb je nog meer bezigheden?

Absoluut, ik ben eigenlijk altijd wel ergens mee bezig. Ik ben bijvoorbeeld dol op motorrijden. Hier ben ik mee begonnen nadat ik mijn vriend voor motorrijlessen had opgegeven, hij was zó enthousiast dat ik ook ben gaan lessen. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Een aantal maanden na het behalen van mijn rijbewijs heb ik een eigen motor gekocht. Ik wilde absoluut geen sportieve rode motor, maar dat is het toch geworden; een knalrode Honda VFR-750!

Naast het motorrijden ben ik vaak creatief bezig, ik maak graag dingen. Als ik een jurkje nodig heb, ga ik bijvoorbeeld liever naar de stoffenwinkel dan naar een kledingzaak. Ik vind het geweldig om iets uit het niets te maken en dan heb ik het echt niet alleen over van die typische 'meisjesdingen', ik klus bijvoorbeeld ook graag aan mijn motor. Stoer toch?

Foto's