Martijn Basjes

Wat doe je bij Cameraland?

Als verkoopmedewerker sta ik onze klanten bij in het zoeken en vinden van de juiste apparatuur die aansluit bij hun behoeften. Ik heb mij tot op heden nog niet gespecialiseerd in een bepaald segment of een specifiek merk en ben daarom vooral actief als allround verkoper. Ik vind het eigenlijk ook net zo leuk om iemand te helpen bij het selecteren van het perfecte filter of een tas als bij een camera of een lens, zolang ik de persoon voor mij goed kan adviseren en niet met lege handen de winkel uit stuur ben ik tevreden.

Hoe ben je in de fotohandel terecht gekomen?

Ik ben mijn carrière begonnen als verkoper bij de Mediamarkt. Ik ging daar veel om met een oudere collega die 15 jaar lang een eigen fotozaak runde, maar wegens omstandigheden deze zaak moest verkopen en aan de slag ging bij de Mediamarkt. Deze man kon ontzettend enthousiast vertellen over fotografie en fotoapparatuur en gaandeweg werd ik zelf ook aangestoken met het fotovirus. Ik werd hierdoor al vaker ingezet op de afdeling met foto- en videoapparatuur en begon mij verder te ontwikkelen op dat gebied. Overigens was mijn kernnisniveau toendertijd bedroevend laag, zeker als ik het vergelijk met de maatstaven bij Cameraland. Ik was het type fotograaf die dacht dat meer megapixels altijd beter was, wist ik veel...

Waarom heb je de overstap gemaakt naar Cameraland?

Naarmate mijn interesse en mijn kennis over fotografie en fotoapparatuur groeide, werd de Mediamarkt al minder aantrekkelijk. Ik kon er mijn ei niet meer kwijt. Cameraland is een heel ander soort winkel, het assortiment is veel groter en het kennisniveau ligt veel hoger. Een senior verkoper bij Mediamarkt staat gelijk aan een junior verkoper bij Cameraland, je moet jezelf echt weer omhoog werken. Ik leer dan ook elke dag weer bij, zowel over de apparatuur als over het verkoopvak. Cameraland vormde zodoende een hele nieuwe uitdaging.

Fotografeer je zelf ook?

Jazeker, zoals gezegd ben ik jaren geleden al aangestoken met het fotovirus. Ik fotografeerde altijd met een Nikon D90, tot enkele dure reparaties aan mijn auto mij dwongen mijn camera te verkopen. Lastige keuze, maar een vervoersmiddel had toch prioriteit. Gelukkig kan ik nu van alles lenen! Nou ja, misschien niet van alles, maar wel genoeg om lekker te kunnen blijven fotograferen en mij te kunnen oriënteren op een volgende camera. Ik twijfel nog tussen een Fuji of een Olympus systeemcamera, het wordt sowieso geen DSLR meer.