Jordi Mol

Wat doe je bij Cameraland?

Als verkoopmedewerker bij Cameraland help ik klanten bij het vinden van het juiste product wat past bij hun behoeften en bij hun budget. Of dit nu om een nieuwe camera is of een tas, de wensen van de klant staan altijd centraal. De merken waar ik een zwak voor heb zijn Canon, omdat ik daar vroeger mee begonnen ben en tegenwoordig is dat Fuji.

Wat vind je belangrijk in je werk?

Door goed te luisteren naar de klant zijn of haar wensen en eisen, probeer ik de klant altijd van het juiste product te voorzien. Hierdoor is de klant tevreden, wat voor mij erg belangrijk is. Het aanbod in spiegelreflexcamera’s, systeemcamera’s, compactcamera’s lenzen, filter, tassen en statieven is zo enorm dat ik de verschillen altijd duidelijk probeer uit te leggen door middel van foto’s, voorbeelden en de reviews die op ons blog staan.

Wat daagt je uit in jouw functie?

Wat mij uitdaagt en wat ik ook leuk vind is dat mensen vaak ‘tabula rasa’ binnenkomen en op zoek zijn naar hun eerste camera, vaak een van de merken van de gevestigde orde. Als je de mensen dan even meeneemt en laat zien wat de merken doen die ze niet van de tv kennen, staan ze open voor heel andere dingen. Dat je mensen door middel van je kennis over de producten goed kan adviseren, is ontzettend leuk. Het is en blijft daarom ook een uitdaging om continu op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de merken. Waar komen ze mee? Wat zit er in de opvolger van ‘dit’ toestel? etc. etc.

Fotografeer je zelf ook?

Natuurlijk. Je moet affiniteit hebben met de branche waarin je werkt. Dit zorgt er ook voor dat je nieuwsgierig blijft naar de producten.

In mijn tienerjaren heb ik veel gefotografeerd en gefilmd, waarbij de nadruk op film lag. Na verloop van tijd verloor ik mijn interesse in beide. Totdat het op een gegeven moment weer terug kwam en ik een toestel wilde waarmee ik beide goed kon. Dit werd toen der tijd een Canon 600D. Van en met dit toestel heb ik zo vreselijk veel geleerd. Ik fotografeerde voornamelijk portretten, vrienden die aan het sporten waren (golfsurfen, snowboarden en skateboarden) en allerlei andere dingen. Ik had niet een specifieke vorm van fotografie waar ik veel mee bezig was, het was wat breder.

Op een dag werd mij gevraagd een bruiloft van vrienden te filmen. En dat werd nog een bruiloft en nog een. Ik had al snel door dat het filmen van een bruiloft in Nederland erg ‘moeilijk’ is. De verhouding, budget van de klant en tijd die ik ermee bezig was, was niet rendabel. Maar aangezien ik het wel echt heel leuk vond om te doen, ben ik bruiloften gaan fotograferen. Mijn werk kun je hier zien.

Als ik daarnaast op vakantie ben vind ik het heerlijk om tijdens zonsopkomst of zonsondergang landschappen te fotograferen. De rust, de stilte en het licht trekken mij erg. En het is een mooi contrast qua bruiloftfotografie. Bruiloften kunnen op momenten erg hectisch en stressvol zijn, terwijl landschapsfotografie, en dan heb ik het over de vergezichten en niet over vogelfotografie of ander wildlife, je erg op je gemak kunt doen.

Foto's