Jelle Wognum

Wat doe je bij Cameraland?

Als Content Manager ben ik eindverantwoordelijk voor alle content op de website en in onze uitingen. Denk hierbij aan alle productpagina's, maar ook alle informatieve pagina's (zoals bijvoorbeeld de pagina de je nu leest) en nieuwsbrieven. Gezien de grote hoeveelheid producten en content hoef ik dat gelukkig niet alleen te doen, maar stuur ik een team aan met drie geweldige collega's met wie we samen proberen Cameraland online zo goed mogelijk neer te zetten. Overigens gaan we hierbij verder dan alleen al die producten op de site zetten, we proberen onze klanten online dezelfde fotobeleving te bieden als onze collega's in de fysieke winkel dat doen. Passie voor fotografie en het delen van kennis en enthousiasme staan hierbij centraal.

Hoe breng je deze passie online over?
Door meer aan te bieden dan alleen verkoopwaar. Cameraland is in de basis uiteraard een fotowinkel waarbij het voornaamste doel is om foto-apparatuur te verkopen. Hiervoor is het van belang dat wij deze apparatuur zo goed mogelijk presenteren, zowel online als offline, maar we bieden onze klanten en bezoekers meer dan dat. Zo hebben we de Cameraland Academy opgezet, waarbij we met diverse tips & tricks en informatie-artikelen mensen proberen te inspireren en te informeren over fotografie. We hebben een blog waar we interessante ontwikkelingen delen en vrienden en bekenden de kans geven hun verhaal te vertellen, mits dit fotografie gerelateerd is. Tot slot organiseren we regelmatig fotowedstrijden waar iedereen aan mee mag doen. Dit levert ons allemaal bar weinig op, financieel gezien dan, maar wij vinden het ontzettend leuk en het draagt bij aan de naamsbekendheid van Cameraland.

Jij doet ook iets met Facebook toch?

Klopt. Naast het onderhouden van de website houd ik mij bezig met de uitingen van Cameraland op diverse social media sites, waaronder Facebook. Toen ik net in dienst kwam had Cameraland nog geen 500 'likes' op Facebook en werd er nauwelijks content geplaatst. Een jaar later zaten we boven de 10.000 en nog een paar jaar later zelfs boven de 70.000 en waren we ineens de meest succesvolle Nederlandse fotozaak op Facebook. Het is erg leuk om deze groei en dit succes mee te maken en er ook actief aan mee te werken.

Hoe verklaar je dit succes op Facebook?
Ik denk dat we ons onderscheiden van andere fotozaken door niet constant met producten en aanbiedingen te leuren, maar oprecht leuke en interessante content te delen. Hiervoor ben ik dagelijks op zoek naar nieuwtjes en ontwikkelingen binnen de fotobranche, een dankbare maar ook wel lastige taak. Ik vind het geweldig als er enthousiast wordt gereageerd op berichten die ik plaats, maar de ene dag heb je meer inspiratie dan de andere en soms weet ik van ellende niet meer wat ik moet delen. Daarnaast plaats ik zeer regelmatig foto's die met ons worden gedeeld en bied zo een platform aan onze Facebookvrienden. Sommige mensen zijn zo blij en trots als ik hun foto deel, dat maakt mij dan weer erg vrolijk.

Het belangrijke aspect van social media is volgens mij om altijd te proberen om positief en constructief te zijn, er wordt door anderen al genoeg onzin en negativiteit op Facebook geplempt.

Fotografeer je zelf ook?

Ik heb een gematigde passie voor fotografie ontwikkeld. Dat wil zeggen dat ik het leuk vind om bij tijd en wijlen te gaan fotograferen, maar dat je mij echt niet altijd met een camera om de nek zult zien. Mijn echte passie ligt bij windsurfen, op winderige dagen heb je dan ook een grote kans om mij tegen te komen bij mijn favoriete surfspot Wijk aan Zee. Toen ik net werkzaam was bij Cameraland had ik ook alleen maar een simpele compactcamera en een GoPro action cam die ik gebruikte om mijn surfavonturen mee vast te leggen. Naarmate ik meer artikelen over fotografie ging schrijven, kreeg ik ook al meer interesse hiervoor, specifiek voor fotograferen met lichteffecten door middel van lange sluitertijden. Ik vind het dan ook erg leuk om met een zaklamp te proberen om leuke effecten te krijgen of om bewegende objecten met lange sluitertijden vast te leggen. Mijn simpele compactcamera bleek hiervoor toch wat te beperkt, op aanraden van mijn collega's fotografeer ik nu met een Samsung NX30 systeemcamera, liefst in combinatie met een Redged TCA-522 statief.

Foto's