Eric Pennekamp

Wat doe je bij Cameraland?

Ik ben een allround verkoper. Dit betekent dat ik niet gebonden ben aan een specifieke productgroep of balie, maar op vrijwel elk vlak binnen de winkel advies kan geven.

Volgens mij heb jij ook wel een specialisme?

Ja klopt, ik heb natuurlijk ook wel een zeker voorkeur voor bepaalde productgroepen. Zo ben ik een Olympus specialist, wat inhoudt dat ik alle ontwikkelingen bij Olympus op de voet volg en hier veel kennis over heb. Daarnaast heb ik een grote interesse in de techniek achter flitsen, zeker wat betreft strobist flitsen. Tot slot houd ik mij veel bezig met geluidsopnamen, denk hierbij aan het werken met microfoons en adapters.

Wat vind je belangrijk in je werk?

Wat ik in mijn werk aantrekkelijk vind, is dat je mensen daadwerkelijk op weg kan helpen in hun zoektocht op het fotografische vlak. Ik merk vaak mensen het vaak 'lastig' vinden om een volgende stap te maken, maar door in een gesprek te filteren, te luisteren en te beredeneren is het mogelijk om iedereen een passend advies te geven. Iedere cliënt is ook anders en iedereen heeft andere ideeën over wat fotografie voor hun betekent. We hebben gepassioneerde cliënten en ik denk dat Cameraland als geen ander begrijpt dat het hier juist om gaat.

Ik heb jarenlang in verschillende serieuze fotobedrijven gewerkt en ben er in de loop der tijd ook achter gekomen dat niet iedereen het belang van de cliënt serieus neemt. Toen ik in 2008 bij Cameraland begon merkte ik meteen dat dit hier wel anders is, wat ik een enorme verademing vond...en nog steeds vind. Ik vind het ook een heel bijzondere ervaring te merken dat ik nog dagelijks cliënten uit het verleden opnieuw mag begroeten in wat ik nu een vertrouwde werkplek mag noemen.

Fotografeer je zelf ook?

Ik ben bijna vijftig jaar geleden in Assen geboren en eigenlijk al mijn hele leven met fotografie bezig. Ik kocht mijn eerste serieuze camera toen ik een jaar of vijftien was en sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. Mijn slaapkamer is met grote regelmaat omgetoverd tot Doka en zal ook nooit het magische moment vergeten hoe je een foto op ziet komen vanuit de ontwikkelaar. Mijn fascinatie en voorliefde voor zwart-wit fotografie is altijd gebleven en zelfs nu nog zal ik zelden mijn foto's in kleur afwerken. Kleur vind ik vaak misleidend in een foto, bij zwart-wit heb je meer aandacht voor de compositie en details in kun je ook zelf de kleuren invullen. Ik vind creativiteit en artistieke vrijheid ook veel belangrijker dan techniek. Zo probeer ik bijvoorbeeld vaak sfeer in foto's vast te leggen door middel van onscherpte en beweging, en dan liefst met een vrij simpele camera met een vaste lens.

Foto's