Ed Dorrestein

Wat doe je bij Cameraland?

Als mede-eigenaar van Cameraland ben ik, samen met mijn compagnon Peter Dekker, verantwoordelijk voor de algehele aansturing van de winkel. We hebben echter wel ieder onze specialisatie. Waar Peter zich bezighoudt met de inkoopkant, richt ik mij juist op de marketing en verkoopkant. Om ons te onderscheiden van de grote ketens, zoek ik constant naar nieuwe mogelijkheden om ons te profileren in de fotobranche. Denk hierbij aan het organiseren van evenementen, zoals onze jaarlijkse verrekijkershow, of aan het introduceren van nieuwe producten, zoals onze fotocursussen of onze speciaal geselecteerde pakketten voor productfotografie. Ik probeer mij te verplaatsen in de consument en aan vragen te voldoen die wellicht nog niet eens hardop zijn gesteld. Daarnaast ben ik ook zeer regelmatig in onze winkel te vinden, het verkopen zit nu eenmaal in mijn bloed...

Wat motiveert jou?

Mijn spanningsboog is erg kort, waardoor ik steeds op zoek ben naar uitdagingen. Hoe kan het groter, beter, anders? Stilstand is in mijn optiek achteruitgang! Mijn kracht, en daarmee ook de kracht van Cameraland, is dat we constant proberen te vernieuwen. Overigens geldt dit niet alleen voor mijn werk bij Cameraland; het zoeken naar uitdagingen is iets wat ik altijd heb nagestreefd.

Vertel, hoe ben je dan begonnen?

Op mijn zestiende verjaardag werd ik met mijn brommer geschept door een auto en van het uitgekeerde smartegeld kocht ik mijn eerste camera. In een aantal jaar heb ik mij het fotograferen eigen gemaakt, waarna ik op mijn twintigste ben begonnen als professioneel fotograaf. Ik kwam toendertijd in vaste dienst bij ASA Trouwservice in Amsterdam, waar ik enige tienduizenden schoolfoto's heb gemaakt en meer dan tweehonderd trouwreportages heb gedaan. Na twee jaar ervaring opgedaan te hebben, ben ik voor mijzelf begonnen met een trouwservice bureau en weer twee jaar later, dit was in 1987, opende ik Foto Kiekie in Alkmaar. Foto Kiekie was een fotozaak met een uitgebreid pakket aan diensten en producten, inclusief professionele ontwikkelservice, trouwreportages en evenementenfotografie. Niet veel later heb ik een tweede zaak geopend in Amsterdam aan de Orteliussstraat.

Na enige jaren kwam de onrust en heb ik, naast de fotozaken, een reclamebureau opgestart waar wij een tiental jaren vele grote klanten mochten bedienen. Ik richtte mij hiermee op huisstijlontwikkeling, marketing en advertentie ontwerp. Hoewel de fotozaak inmiddels was uitgegroeid tot een volwassen fotospeciaalzaak, met één van de grootste occasion afdelingen van Nederland, lag mijn hart toendertijd wel bij reclame.

In 2000 kwam de kentering. Ik werd overspannen, kreeg een burn-out; alles kwam voorbij wat menig ondernemer meemaakt. De fotozaak werd meer en meer overgelaten aan het personeel en zelf begon ik mij almeer te richten op Good Morning Africa, een safari bedrijf waarin ik negen jaar lang part-time safari gids ben geweest en reizigers meesleepte door Botswana en Namibië. Dit was, en is, mijn allergrootste passie. Na mijn eerste kennismaking met de geweldige ongerepte natuur van Afrika, was ik voor eeuwig verkocht.

Maar hoe zit het nou met Cameraland?

Zoals gezegd zat ik er nogal doorheen met Foto Kiekie en wilde ik eigenlijk uit de fotobranche. Ik had de winkel in de verkoop gezet, maar toen puntje bij paaltje kwam vond ik het toch lastig om afscheid te nemen, je hebt tenslotte jarenlang je ziel en zaligheid in zo'n bedrijf gestopt. Peter Dekker had interesse getoond om de winkel over te nemen, maar in plaats daarvan zijn we een partnerschap aangegaan en hebben we in 2005 gezamenlijk Cameraland opgezet.

Rond diezelfde tijd kwamen de webshops in opkomst en zochten de traditionele winkels naar een manier om hierop in te spelen. Peter en ik zagen een grote kans en zijn vrijwel direct begonnen met het opzetten van onze eigen webshop: www.cameraland.nl. Dit bleek een groot succes en Cameraland mag zich nu rekenen tot de top van de fotozaken in Nederland.

Dus je hebt nu je rust gevonden?

Haha, nee zeker niet. Ik ben nog steeds constant op zoek naar nieuwe uitdagingen en echte rust vind ik eigenlijk alleen maar in mijn geliefde Namibië en Botswana, tussen de leeuwen en olifanten.

Fotografeer je nog wel?

Nee, niet meer professioneel althans. Na jaren werkzaam te zijn geweest als professioneel portretfotograaf, trouwfotograaf en sportfotograaf, fotografeer ik nu nog uitsluitend voor mijn eigen plezier. Nature & Wildlife is mijn passie en mijn droomvakantie draait om een kampvuur, een tentje en een paar leeuwen. Helemaal weg van de drukte die we in Nederland kennen, easy living zeg maar. Toen we het safaribedrijf verkochten, hebben we ook één auto achtergehouden en daarmee reizen we (mijn vrouw Rita en ik) nu ieder jaar door Afrika. Deze foto's kun je terugzien op www.eddorrestein.com en veel van de avonturen komen ook voorbij op mijn Facebookpagina.

Foto's